Більше 90 підприємств в Україні заявили про свої збитки у понад 20 млн. грн тільки за один день відключень електропостачання

Поділитися новиною

Такі дані оприлюднює Федерація роботодавців України, яка, починаючи з 1 грудня 2014 року, масово отримує звернення від підприємств, що представляють машинобудування, виробництво будівельних матеріалів, деревообробну промисловість, легку промисловість, фармацевтичну галузь, скловиробництво, харчову промисловість, виробництво торгового обладнання, виготовлення картону та пакувальної продукції.

Найголовніше, як зазначають в Федерації роботодавців України, відключення проходять без будь-яких попереджень підприємств з боку обленерго. Жоден із керівників не був поінформований заздалегідь згідно вимог договорів та нормативних документів.

Жодних телефонограм або попереджень до керівництва цих промислових об’єктів не надходило. Крім того, самі підприємства зазначають, що замість анонсованих «Укренерго» відключень кожного споживача не більше ніж на дві години на день, відключення по деяких підприємствах тривають до 4 годин. Більше того, відключення можуть відбуватись до 3-4 разів на день. Як наслідок, наголошують в ФРУ, підприємства отримують вихід з ладу високовартісного обладнання, серйозні технічні поломки аж до повної зупинки виробництв, непридатність сировини та виробничих матеріалів, а також випуск бракованої продукції із-за порушення технологічних циклів.

Крім того, після зупинки виробництва із-за відключення енергопостачання, для вводу в роботу всього технологічного процесу витрати енергоносіїв вдвічі перевищують ті, що зазвичай здійснюються для його підтримки в нормальному режимі. «Промисловці розуміють, що Україна нині переживає енергетичну кризу, а тому практика відключення електроенергії, скоріше за все, може бути далеко не останньою, але ж і промисловці просять зрозуміти їх, адже у цей і без того непростий час вони продовжують працювати, інвестувати у виробництва та сплачувати податки», – наголосив заступник голови Федерації Дмитро Олійник. Щоб врегулювати ситуацію, ФРУ звернулась до міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина та виконувача обов’язків голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Юлії Ковалів із пропозицією створити міжвідомчу робочу групу з проведення аудиту механізмів відключення електроенергії для промислових підприємств. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...