Увага! Шахраї

Увага! Шахраї

Увага! Шахраї

Поділитися новиною

Увага! ШахраїМіліція попереджає

Працівники райвідділу продовжують реєструвати випадки вчинення шахрайських дій на території Гадяцького району. Жертвами найчастіше стають особи похилого віку та просто довірливі люди. Ще раз нагадуємо, що найчастіше зловмисники використовують такі види шахрайських дій:

1. Під прикриттям соціальних та інших служб злочинці проникають до помешкання громадян та пропонують обміняти купюри старого зразка на нові чи просто беруть все, що потрапить «під руку».

2. Під час покупок в Інтернеті люди передають завдаток чи повністю оплачують товар та залишаються ні з чим, оскільки продавець перестає реагувати на телефонні дзвінки та не надсилає замовлений товар.

3. Коли людині телефонують та, називаючись працівниками правоохоронних органів, вимагають від людини поповнення грошових рахунків (мобільних, банківських) за не притягнення дітей, рідних до відповідальності чи звільнення їх з відділу, де їх затримали.

Для наочності наведемо деякі приклади шахрайства, які були вчинені на території Гадяцького району за останні півроку. Так, було виявлено діяльність місцевої жительки, яка «купувала» в людей домашню худобу, але грошей не повертала. Причому всього зареєстровано 6 таких випадків: дані факти задокументовано в повному обсязі, правопорушників притягнуто до відповідальності за ст. 190 ч. 2 кримінального кодексу України. Поширеним видом шахрайства стало вимагання грошей, коли людям повідомляють, що їх рідні потрапили до міліції: дідусю зателефонували з прихованого номеру та повідомили, що онук потрапив у дорожньо-транспортну пригоду та для уникнення відповідальності йому необхідно перерахувати на банківську картку 1500 гривень, що дідусь і зробив, оскільки хвилювався за онука. Після цього він зателефонував онуку, який повідомив, що знаходився вдома і не потрапляв ні в яку аварію. Така ж біда спіткала жінку, яка втратила 3000 гривень за непритягнення сина до відповідальності. Траплялися й подібні випадки: до жінки надійшов телефонний дзвінок, де сказали, що її сина затримали з пакетом наркотиків та для вирішення питання необхідно 30000 гривень, які жінка, звичайно, перерахувала та лише після того зателефонувала синові, якого ніхто не затримував. Ще один житель Гадяцького району здійснив передоплату в сумі 1000 гривень за мобільний телефон, який він хотів придбати на Інтернет-аукціоні, але після здійснення платежу зв’язок із продавцем був утрачений. Яскравим прикладом шахрайських дій став наступний випадок: місцевому жителю надійшло смс-повідомлення про те, що він виграв автомобіль, і для отримання потрібно перерахувати 13000 гривень. Чоловік гроші перерахував, але ні автомобіля, ні своїх грошей він більше не бачив.

Із усього вищевикладеного потрібно зробити певні висновки. Ні в якому разі не впускайте до свого подвір’я, оселі продавців будь-яких товарів. Постійно слідкуйте за діями цих людей. Ніколи не давайте гроші наперед. Коли до вас приходить людина та називається працівником соціальної служби чи заходить для перевірки лічильників або ще чогось, то насамперед перевірте в цієї людини посвідчення, поцікавтесь в якій саме службі вони працюють. Перед тим, як давати комусь свої гроші, упевніться, що це не афера. Коли вам телефонують та говорять, що вашого родича (сина, чоловіка і т.д.) затримали, то, перш ніж платити, зателефонуйте йому і впевніться, що вас не обманюють. Крім того, обов’язково зверніться на анонімну телефонну лінію Гадяцького райвідділу міліції за телефонами (05354) 2-28-00, 099-36-00-366 для того, щоб встановити чи дійсно названа людина працює у вказаному райвідділі, і обов’язково уточніть прізвище, яке вам повідомили. Купуючи товар в Інтернеті, вимагайте оплату по факту отримання в транспортній компанії, де ви будете отримувати товар, і ні в якому разі не здійснюйте передоплату, оскільки ви ризикуєте залишитися ні з чим.

У разі, коли ви впевнені, що перед вами зловмисник, чи у вас виникають будь-які сумніви: – ТЕРМІНОВО телефонуйте до міліції за телефоном 102 або 0993600366.

Якомога краще запам’ятайте можливих злочинців, запишіть номерний знак, марку, модель автомобіля, на якому вони приїхали. Після цього, до приїзду оперативної групи, ви можете зателефонувати заступнику начальника – начальнику кримінальної міліції Сергію Циганенку за номером 066-22-44-272, начальнику карного розшуку Геннадію Касьяну (телефон 099-011-52-02 ). Також ви завжди можете дізнатися інформацію, яка вас цікавить, у сільського голови та дільничного інспектора міліції.

Також повідомляємо, що при наближенні різдвяних свят кількість аферистів збільшується. Коли ми втрачаємо пильність, дії шахраїв стають більш витонченими. Список шахрайських дій, указаний на початку публікації, не є вичерпним. Тому будьте уважними та обережними, а перед передачею коштів краще зателефонуйте до міліції за телефонами, які неодноразово були вказані.

За матеріалами Гадяцького РВ УМВС України в Полтавській області 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...