Чим займаються депутати на сесіях міської ради або чому народ не знає своїх обранців?

Чим займаються депутати на сесіях міської ради або чому народ не знає своїх обранців?

Чим займаються депутати на сесіях міської ради або чому народ не знає своїх обранців?

Поділитися новиною

Чим займаються депутати на сесіях міської ради або чому народ не знає своїх обранців?Насправді більшість пересічних гадячан і жителів району навіть не знають, що й у народних обранців є своє свято. «Та й навіщо?» – скажуть деякі, мовляв, із чим їх вітати. Та постає ще одне питання – кого вітати? Адже більшість виборців навіть не знають, хто саме представляє їхні інтереси, займаючи депутатські крісла міської чи районної рад. Скажімо, це проблема самих людей – несвідомість, небажання цікавитися проблемами міста та району, байдужість… Але ж чи не палка двох кінців?

Щомісяця ми, кореспонденти редакції «Базар Медіа в Україні», буваємо на засіданнях сесії міської та районної рад. І щоразу для себе робимо висновок, що «збори» міського депутатського корпусу відбуваються цікавіше, навіть скажемо більше –  імпульсивніше. Хоча, погодьтеся, цьогоріч і районна рада не пасла задніх – скільки буремних сесій довелося пережити. Та ось у такому підсумковому аналітичному «анамнезі» хотілося б проаналізувати річну активність саме міських депутатів.

Тож поїхали!

На сесії, як на уроці в школі

Дуже часто засідання депутатів нагадує шкільний урок невгамовних старшокласників. Тетяна Савченко (міський голова) – класний керівник. Ольга Безух (секретар міської ради) – такий собі методист, допомагає вчителю проводити урок. Насправді таку аналогію наводимо неспроста, адже зазвичай Тетяні Миколаївні доводиться втихомирювати депутатську більшість, немов учнів у класі. Іноді стукати ручкою по столу або робити зауваження на кшталт «Слухайте уважно», «Не перебивайте» тощо. Буває, доводиться й перекрикувати, бо галаслива «гальорка» не дає спокійно проводити сесію.

Тож, шановні депутати, не годиться – за поведінку іноді можна поставити тверду двійку.

Кому – поговорити, а кому й – поспати

Іноді таке відчуття, що депутатів просто зганяють на сесії, а їм, бідним, так не хочеться туди йти. Тож хто прийшов і все ж збирається брати активну участь, той зазвичай займає місця попереду, хто ж ні — сідає позаду. А там – чи почесати язиком, чи на телефоні поклацати, або й покемарити.

Бувало й таке, що на «гальорці» від деяких депутатів можна було почути: «Та давай уже скоріше! Ми ж у дві години не вкладемося». Або ж і таке (на адресу активніших колег): «Поки ти балакатимеш?!» Чесно кажучи, не дуже приємно слухати таке від, здавалося б, поважних осіб – слуг народу чи як їх ще величають? Тим паче, що на сесії вирішують чимало важливих для міста питань, а виходить, що більшість їх проходить повз вуха народних обранців.

Активні і не дуже…

Депутатський корпус міської ради налічує близько 40 депутатів. Це, нагадаємо вам, шановні виборці-гадячани, керівники установ і організацій, лікарі й учителі, майстри і слюсарі, приватні підприємці та юристи. Усіх їх можна поділити на такі категорії: «ті, що відсиджують засідання» (за 12 сесій або й більше, враховуючи позачергові, не почуто й слова), «ті, що звертаються лише, коли необхідна допомога» (усі інші міські проблеми ігнорують), і  «ті, активність яких іноді дратує колег» (див. вище). Останніх навіть можна перерахувати на пальцях – їх із сорока всього дев’ять. Усі вони зафіксовані фотокамерою як виступаючі – тобто ті, що постійно беруть участь в обговорюванні питань. Це Олег Боцула (директор ПВКП “АСК”), Олег Грицан (заступник директора з питань безпеки ТОВ НВП “Нафтогазсервіс”) Анатолій Гузь (пенсіонер), Сергій Жуковець (приватний підприємець), Михайло Лепський (пенсіонер), Руслан Панасенко (майстер КП “Гадяч-житло”), Григорій Сафонов (головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи апарату РДА), Валерій Сухно (приватний підприємець), Олександр Товстий (приватний підприємець), Олег Чернега (головний економіст ТОВ “Нафтогаз”), Віктор Оленченко (приватний підприємець).

І щоб жоден читач не подумав, що ми діємо суто в чиїхось інтересах, на підтвердження дійсно активності вищезгаданих депутатів у редакційному архіві знаходяться фотографії з кожного засідання сесії міської ради. А на них точно можна розгледіти, хто і чим займається.

Скоро вибори

Насправді ми зробили такий зріз роботи депутатів міської ради не просто із цікавості, а тому, що не за горами вибори до місцевих рад, і нам вкотре робити свій вибір. От, шановні гадячани, щоб марно не ставити галочку навпроти знайомого чи не знайомого прізвища, проаналізуйте, чим займався ваш народний обранець і чи хоча б раз виходив на зустріч із виборцями. Не голосуйте наосліп, будьте свідомими. А вам, шановні депутати, варто б задуматися, чому більшість гадячан не знають, хто представляє їхні інтереси в міській раді.

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...