У Полтаві можна ознайомитися з розсекреченими документами Служби Безпеки України

У Полтаві можна ознайомитися з розсекреченими документами Служби Безпеки України

У Полтаві можна ознайомитися з розсекреченими документами Служби Безпеки України

Поділитися новиною

У Полтаві можна ознайомитися з розсекреченими документами Служби Безпеки УкраїниІнформаційно-довідкова зала (відкритий електронний архів) Управління СБУ в Полтавській області була створена в обласному центрі п’ять років тому для спрощення доступу громадян до розсекречених документів із архівів Служби Безпеки України таполегшення використання архівних матеріалів науковцям, журналістам, краєзнавцям, студентам та всім, хто займається історичними дослідженнями і працює з першоджерелами.

Наразі відвідувачі у залі можуть працювати з електронними копіями розсекречених документів радянських органів безпеки та Українського визвольного руху.  

Усі документи систематизовано й розміщено в окремих розділах за тематиками:

– документи Українського визвольного руху;

– документи карально-репресивної системи СРСР;

– документи громадсько-політичних рухів нацменшин;

– документи релігійних конфесій та об’єднань;

– документи українських громадських організацій часів німецької окупації;

– бази даних;

– тематичні підбірки.

Для полегшення пошуку, окрім тематичного поділу, усі документи розділено за видами: накази, розпорядження, довідки, кримінальні справи, особисті документи, листи, періодичні видання, спогади тощо.

Нині в електронних базах даних представлено 160 гігабайтів інформації, що становить тисячі розсекречених архівних документів і фотоматеріалів, а також науково-довідкові видання, створені за участю фахівців Служби Безпеки України.

Крім того, в інформаційно-довідковій залі функціонує постійно діюча книжкова виставка з колекції друкованих видань архіву Управління. Відвідувачі також можуть переглянути добірку кіно- й фотодокументів, що стосуються подій, пов’язаних із трагічними сторінками вітчизняної історії минулого століття.

Усі ці архівні матеріали знаходяться у вільному доступі для громадян та надаються їм для ознайомлення безкоштовно. Протягом цього року інформаційно-довідкову залу Управління відвідало понад 200 осіб, переважна більшість із яких зверталися з питання щодо пошуку інформації стосовно своїх родичів, репресованих органами ГПУ-НКВС у 30-ті роки ХХ століття.

Відкритий електронний архів Управління СБУ в Полтавській області працює щодня з понеділка по п’ятницю (крім вихідних та святкових днів) з 14.00 до 17.00 за адресою: місто Полтава, вулиця Жовтнева, 40 (навпроти стадіону «Ворскла»). Телефони для довідок: (0532) 511854, 0677628635, 0503051193.

Пресс- група УСБУ в Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...