«Співець дум народних»

Поділитися новиною

Це літературно-мистецьке видання, яке побачило світ у видавництві «Гадяч». Його автором-упорядником є Михайло Степанович Ніконенко, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії Гадяцького училища культури ім. І.П. Котляревського. Книга присвячена 200-річчю Великого Українця, знаменитій людині – Тарасу Григоровичу Шевченку (1814– 1861).

Читаючи сторінку за сторінкою, відчуваєш силу Шевченкового слова, загальнолюдське звучання його творів, їхнє глибоко-національне призначення. Перед читачем розкривається видатна постать Шевченка – громадянина, великого патріота своєї України, Шевченка – борця за вільне та гідне життя свого народу.

У книзі розкривається нелегке життя та творчість Великого Шевченка. Автор уводить читача в світ українських народних пісень, велику кількість яких Поет знав напам’ять і любив їх співати .

Невипадково народна пісня була супутницею Шевченкового життя, а поетична творчість — такою наспівною. Композитор і поет з Полтавщини Олександр Білаш про це писав так: «Його поезія – це музика, і через те легко лягає на мелодію, бо перед цим ти не тільки прочитав вірш, а вже проспівав його» (див. стор. 309).

Свій творчий збірник Шевченко назвав «Кобзар», а народ свого Поета з любов’ю назвав Великим Кобзарем.

Не дивно, що багато пісень та інших музичних творів, як це показано в книзі, написані українськими композиторами на слова з «Кобзаря», стали дійсно шедеврами національного фольклору, українською класичною музикою. А знаменита мелодія Гордія Гладкого з Полтави «Заповіт» стала «вічно живою піснею».

Автор подає багато ілюстрацій, малюнків самого Шевченка й інших видатних художників, фотокопій, фрагментів із театральних вистав і кінофільмів, поетичних та музичних прикладів. Це значно розширює інформацію для читача про той чи інший персонаж, вираження певних ідей, почуттів, настроїв людини в контексті історичних подій та часу.

Автор книги спонукає до роздумів, наповнює душі читачів патріотизмом і бажанням бути гідними потомками Великого Кобзаря, зватися Українцями з великої літери. Книга актуальна сьогоденню:

«Україну любіте…»;

«Борітеся – поборете, вам Бог помагає!

За вас правда, за вас сила

І воля святая!» – закликають Шевченкові слова.

Тетяна Жук, м. Гадяч

LIVE OFFLINE
track image
Loading...