«…Не буде цього – поїдем у Київ, привезем Ляшка з вилами!..»

«…Не буде цього – поїдем у Київ, привезем Ляшка з вилами!..»

«…Не буде цього – поїдем у Київ, привезем Ляшка з вилами!..»

Поділитися новиною

 «…Не буде цього – поїдем у Київ, привезем Ляшка з вилами!..»«Не нада нам ваших фільмів! Ми знаєм, що ви від нас хочете! Кажем зразу: ми проти!» – так зустрічали жителі Вельбівки гостей із Гадяча – голову райради Володимира Нікітенка, голову РДА Олексія Матюшенка та мера міста Тетяну Савченко.

24 жовтня керівництво міста та району прибуло у Вельбівку з метою проведення громадського слухання з питання побудови сортувальної лінії сміття в ліквідованій тракторній бригаді  колишнього колгоспу «Ленінським шляхом». Підготувалися ґрунтовно – після промови запропонували переглянути слайди, на яких описані всі переваги об’єкту.

Коротко про те, що показували у ролику:

Сміттєсортувальну лінію презентує підприємство «Укрекоресурси».  Установити її планують на місці колишньої тракторної бригади. Заплановано, що вона буде обслуговувати весь Гадяцький район. Номінальна продуктивність становить близько 15 тис. тонн на рік. На планову продуктивність вийде приблизно за три місяці, а окупить свою вартість за півроку.  Переваги встановлення: 10 нових робочих місць, екологічність, ефективність, віддаленість від населеного пункту.  

Після презентації Олексій Матюшенко намагався роз’яснити присутнім усі плюси їх плану.

Із його слів, побудують сортувальну лінію, яка буде вигідною всім. Окремо відбиратимуться метал, дерево, плівка, пляшки, а залишатимуться тільки тверді харчові відходи. Також

стоятиме станок,  який пресуватиме у брикети все те, що не підлягає переробці. Але коли обмовився про те, що сам котлован для сміттєзвалища буде встелений спеціальною плівкою і матиме розмір до 4 га, вельбівчани підняли лемент. Їхньому обуренню не було меж. Як це так – 4 гектари сміттєзвалища поряд із людськими огородами та паями?

Заспокоювати селян взялася Тетяна Савченко. Вона пояснила, що смітник у Хитцях повністю вичерпав свою проектну потужність (запланований на 20 років, а функціонує вже 28). Тому виникло питання пошуку нового місця для смітника. Також Тетяна Миколаївна пояснила, що нове сміттєзвалище буде побудоване з дотриманням усіх норм та правил, тож хвилюватись немає чого. Навіть проектанти, які були запрошені на огляд місця для смітника, погодили його беззаперечно.     

Та селяни мали зовсім іншу думку із цього приводу – вони усіма силами стали на оборону своєї домівки. Деякі з них навіть підходили до мікрофона і озвучували свої претензії. Хто вважає, що нинішній голова райради відстоює інтереси Хитців, бо сам там мешкає, а були й ті, хто вважав, що місцеві керівники знову їх обмануть і зроблять із їхнього райського куточка «розсадник гадості і ворон». Жителі кажуть, що раніше мовчали, але більше не будуть: «…Вони хочуть нас зробить усіх у пластмасі й кульках, але ми їм не дамо». 

Цікаво, у чию «світлу» голову прийшла така геніальна ідея – побудувати у Вельбівці сміттєзвалище? Адже вельбівські ліси – це «легені» нашого району. Тут функціонує 2 оздоровчих табори. Хто ж забажає оздоровити свою дитину там, де працює сміттєпереробний завод?  Звісно, це питання потрібно вирішувати, та чи не доцільніше було б встановити  сміттєпереробник там, де вже смітник, тобто у Хитцях, і потроху переробляти те, що накопичилось за всі роки? Також дивним є той факт, як голова районної ради міг дозволити навіть планувати забудову сміттєпереробного заводу в лісі, будучи членом партії «Зелена планета», яка теоретично має охороняти навколишнє природне середовище?

Наприкінці зібрання очільники міста та району заспокоїли жителів села і наголосили на тому, що це лише плани, на сьогодні вони тільки обирають ділянку для майбутньої забудівлі і, звісно, будуть обговорювати це з людьми. Та, на жаль, це не заспокоїло людей: «…Щоб не було смітника, трасу перекриємо! Не буде цього – поїдем у Київ, привезем Ляшка з вилами!» – підсумували селяни.

Тож після шалених обговорень цього питання всім уже було зрозуміло, що смітнику у Вельбівці не бути. На цьому й закінчились громадські слухання, а керівники повернулись до міста думати, де далі показати свій фільм про «хороші» сторони сміттєпереробного заводу.  

Оксана Кириченко

Голова РДА Олексій Матюшенко повідомив, що зараз є 3 об’єкти, на яких можлива установка сортувальної лінії, але де саме, розповідати не став. Тільки додав, що зараз ведуться перемовини не лише про сортувальну лінію, а й про будівництво сміттєпереробного заводу. Сподіваємось, найближчим часом нам стануть відомі плани керівництва району й міста.

Державне підприємство «Укрекоресурси» є єдиним офіційним суб’єктом господарської діяльності, визначене Кабінетом Міністрів України (постанова КМУ № 915 від 26.07.2001р.) забезпечувати організацію системи збирання, заготівлі та утилізації використаної тари і пакувальних матеріалів. Підприємство на загальнодержавному рівні організовує систему збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини та реалізовує державну політику в галузі поводження з відходами щодо створення загальнодержавної системи роздільного збору. Пріоритетом Державного підприємства «Укрекоресурси» є забезпечення екологічної безпеки шляхом зменшення обсягів захоронення твердих побутових відходів.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...