Товар один, а ціни – різні?

Товар один, а ціни – різні?

Товар один, а ціни – різні?

Поділитися новиною

Товар один, а ціни – різні? Інколи трапляються такі ситуації, коли, маючи намір придбати товар, покупець стикається з ситуацією: на ціннику одна ціна, а продавець говорить, що ціна змінилася, просто цінник не встигли замінити. Ось що з цього приводу говорить законодавство України.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на одержання необхідної доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару.

Інформація про продукцію повинна містити дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції. Законодавством встановлено наступні вимоги до цінника:

«Продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов’язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції.

Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.

Ціна продукції повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов’язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції».

Відповідно до п.11 Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства (далі – Інструкція), після проведення переоцінки товарів суб’єкт господарювання повинен перемаркувати ціни шляхом закреслення попередньої ціни і позначення нової ціни на цінниках, товарних ярликах, етикетках підприємств-виготівників, упаковці та ін. кожної одиниці товару і засвідчити підписом працівника, відповідального за формування, установлення або застосування цін.

Якщо старі ціни на товарах закреслити неможливо (наприклад, були позначені етикет-пістолетом), нові ціни позначаються шляхом наклеювання їх безпосередньо на попередні.

Оформлення засобів інформування про ціни проводиться до надходження товару до торговельного залу або об’єкту дрібно-роздрібної торговельної мережі (п.12 Інструкції).

Працівники суб’єкта господарювання до початку роботи повинні перевірити наявність і правильність оформлення ярликів цін (цінників), покажчиків цін, меню, прейскурантів цін на куповані товари.

Споживач має право на перевірку ціни товару. На вимогу споживача продавець зобов’язаний надати йому документи, що підтверджують ціну товару.

Статтю 19 ЗУ «Про захист прав споживачів» забороняє ведення нечесної підприємницької діяльності, зокрема будь-якої діяльності (дій або бездіяльності), що вводить споживача в оману.

Якщо підприємницька практика спонукає або може спонукати споживача дати згоду на здійснення правочину, на який в іншому випадку він не погодився б, така практика вважається такою, що вводить в оману.

Відповідно до ч.8 ст.18 ЗУ «Про захист прав споживачів» нечіткі або двозначні положення договорів (відповідно до положень ст.633 Цивільного кодексу, роздрібна торгівля в Україні здійснюється на підставі так званого публічного договору) із споживачами тлумачаться на користь споживача. Публічним є договір, в якому одна сторона – підприємець – взяла на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться.

Отже, при виникненні відповідних непорозумінь при розрахунку за товар, насамперед слід звернутися до адміністрації магазину з вимогою повернення різниці між ціною на ціннику та ціною, зазначеною у чеку.

У випадку відмови можна для початку залишити запис у Книзі відгуків і пропозицій.

У разі порушення строків отримання відповіді (1 місяць), або якщо така відповідь не задовольняє вимоги споживача, останній може звернутися з претензією до адміністрації суб’єкта господарювання (нагадаємо, що подібні претензії, заяви подаються у двох екземплярах, на одному з яких проставляється дата прийняття та дані про особу, що прийняла претензію. У випадку відмови прийняти претензію остання надсилається поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення).

Також не зайвим буде одразу ж зібрати докази порушення ваших прав: сфотографувати цінник, заручитися показами свідків і, звичайно ж, зберегти чек.

У разі виникнення потреби щодо захисту прав споживачів громадяни Гадяцького району мають право звертатися за допомогою:

до відділу управління майном Гадяцької районної ради (спеціаліст з питань захисту прав споживачів Тіхонова Лідія Дмитрівна) – м. Гадяч, вул. Гетьманська, 18, тел. (05354) 3-33-29;

до державної інспекції з питань захисту прав споживачів в Полтавській області – 36011, м. Полтава, вул. Пушкіна, 16, тел. (0532) 565634.

За телефоном прямої «гарячої» лінії – 0800505122.

Людмила Олексієнко, провідний спеціаліст Гадяцького районного управління юстиції

LIVE OFFLINE
track image
Loading...