«Поставили в’їзд: чи вліво чи вправо – їдь куди хоч»

Поділитися новиною

«Поставили в’їзд: чи вліво чи вправо – їдь куди хоч»

або «Біжить міський голова і кричить: «Ой, люди, куди ж ви їдете?»

– Я тільки відвів дитину в школу. Не дійшов ще й до роботи, коли біжить Тетяна Миколаївна Савченко (міський голова – авт.) і кричить: «Ой, люди, куди ж ви їдете?» Дивлюся, їде бензовоз по вулиці Драгоманова. Уявляєте, навантаженим умудрився проїхати повз гімназію, повз міліцію, на площу Соборну. І міліція й не почула, а от якби рвонуло, то було б. Тоді колишній начальник СБУ зупинив цю машину біля КП «Гадяч-житло», – емоційно розповідає Петро Півень.

Він разом із місцевими активістами стоїть біля торгівельного комплексу «Орбіта». Поруч кілька машин, серед яких і автомобіль з працівниками правоохоронних органів. Ті складають протокол уже на ваговика, який рухався по центру міста.

Вантажний автомобіль ДАФ із включеною «аварійкою» стоїть обабіч дороги, попереду – зелений мікроавтобус голови Народної ради. На машині пошкоджений бампер.

– Правоохоронці складають два протоколи. Перший – водій поїхав на знак, порушуючи правила. Другий – у зв’язку з тим, що створено аварійну ситуацію. Фура рухалася по вулиці Леніна. Ми зупинили її, попросили водія від’їхати, попередивши, що приїде міліція. Він, проігнорувавши, рушив далі, хотів утекти. Ми, обурені такою поведінкою, кинулися на обгін. Ваговик вдарив машину (пошкодження незначні). Водій хотів утекти від покарання, тому ми вирішили застосувати такий метод затримки. Будь-який громадянин має право зробити зауваження і попередити про правопорушення. А якщо ми активісти, то ще й призвані це робити, – розповідає Олександр Сиваш.

– Так, ми порушили, але ж дороги у вас страшні. І знаків відповідних немає. Їдемо з Полтави в Конотоп. Заблудилися, бо немає ніяких вказівок, – зізнається В’ячеслав, водій вантажного автомобіля.

За півдня минулої середи це вже була третя зупинена машина. Одну активісти зловили біля газового господарства, фура рухалася до сирзаводу. По обіді таких випадків було ще кілька, тому в центрі міста навіть були справжнісінькі затори, які тягнулися по кількасот метрів.

– Це все від того, що міська влада разом із начальниками комунальних підприємств і ДАІ не реагують на наші прохання поставити нормальні знаки. Ми казали: треба зробити тимчасову заборону на в’їзд вантажних автомобілів у місто і показати, куди об’їжджати. Цього ніхто не зробив. Поставили в’їзд: чи вліво чи вправо – їдь куди хоч. От такі люди (показує на водія-порушника  – авт.) і потрапляють у подібні ситуації, бо в керівництва немає розуму поставити нормальні знаки. А хлопці повинні вчасно доставити вантаж, – продовжує Петро Півень. 

Жаль тільки, що кошти оштрафованих порушників перераховуються у Київ, а не «на місцях». За рахунок таких рейдів міська казна «озолотилася» б.  Але в місцевих активістів своя думка про це:

 – От самі ж водії кажуть, що немає сенсу платити штраф, усе одно ті гроші вам же на місто не підуть. «Краще б ми їх на армію перерахували», – говорять. І вони праві. Треба щось придумати, щоб кошти від штрафів «капали» у міський бюджет.

Чи вдасться громаді ця задумка і чи поменшає ваговиків на центральних вулицях міста від народних рейдів – подивимось.

Олена Козаченко

Фото Олександра Товстого

LIVE OFFLINE
track image
Loading...