Про заготівлю кормів та святкування Дня Незалежності

Поділитися новиною

18 серпня відбулась апаратна нарада у голови РДА Олексія Матюшенка. Розпочали засідання із представлення нового голови райради Володимира Нікітенка. Далі перейшли до поточних питань.

Про стан заготівлі кормів для громадського тваринництва сільськогосподарськими підприємствами району доповідав Валерій Гавеля (начальник відділу аграрної економіки та врегулювання земельних відносин):

«Стратегію розвитку тваринницької галузі району визначає обласна програма розвитку тваринництва на 2011-2015 роки. Створення міцної кормової бази – найважливіша умова розвитку тваринництва. Її стан і рівень розвитку визначає можливості збільшення поголів’я тварин, підвищення їх продуктивності, поліпшення якості продукції та зниження її собівартості. Доведено, що рівень продуктивності  тварин на 50-80% визначається годівлею. Формуючи кормову базу, потрібно врахувати не лише  загальний обсяг кормів, який забезпечить виробництво певної кількості продукції, а й збалансованість їх за поживними речовинами.

У заходах обласної програми розвитку тваринництва, спрямованих на зміцнення кормової бази, особливого значення набуває впровадження науково-обґрунтованої структури посівів зернофуражних та кормових культур. Загальна площа сільськогосподарських угідь під кормовими культурами складає 9308 га. З них однорічних трав посіяно 1332 га, багаторічних – 2763 га, кукурудза на силос і зелений корм – 1700 га.  Пасовища та сіножаті, що використовуються на сіно, становлять 1812 га.

Цьогорічні весна і літо виявились щедрими на дощі, що в першу чергу вплинуло на терміни заготівлі та врожайність кормових культур.  Станом на 18 серпня 2014 року у районі заготовлено 5550 т фуражного зерна, 7386 т сіна. Заготівля кормів наразі продовжується.  Зараз іде заготівля фуражного зерна, сіна  із багаторічних трав, соломи, також розпочато заготівлю силосу із кукурудзи. На 1 корову заготовлено по 2,7 т готового сінажу.

Формуючи кормову базу, потрібно досягти не лише покриття потреб у загальному обсязі кормів, а й домогтися збалансування його за поживністю.  Завдяки погодним умовам навесні вдалося заготовити значно якісніші корми, що дало змогу підвищити продуктивність дійного стада.

У сенсі організації раціонального використання кормів необхідно добитися їх витрат при зберіганні, переробці та підготовці до згодовування. Особливу увагу слід приділити зменшенню технологічних втрат  у кормовиробництві. Необхідно збільшити заготівлю сінажу пресованого сіна та трав’яної муки. Підприємства повинні дбати про будівництво кормосховищ і приміщень із примусовою вентиляцією сіна. Також розробити правильну систему згодовування кормів упродовж усього року».

Про стан роботи закладів культури району по підготовці до проведення Дня Незалежності України доповідала Лариса Труш (керівник відділу культури):

«На виконання Указу Президента України «Про відзначення 23-ї річниці незалежності України» та розпорядження голови ОДА «Про відзначення в області» і плану заходів із підготовки та відзначення у районі з метою підготовки до проведення тематичних урочистих масових заходів  відділом культури РДА проведено відповідну роботу. Відбулося засідання організаційного комітету і розроблено план заходів.

Оксана Кириченко

Святкування Дня Незалежності

23 серпня, о 9 годині – біля приміщення РДА відбудеться церемонія підняття державного прапора. 

24 серпня, о 15.30 – покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку та родині Драгоманових. Після покладання квітів колони шикуються біля приміщення РДА і прямують на міський стадіон «Колос».

16.00 – стадіон «Колос», урочисті культурно-мистецькі заходи за участю представників виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та духовенства.

У програмі заходів: привітання керівництвом району та міста, ушанування та нагородження кращих с/г підприємств, хліборобів району, вручення перехідних кубків, обмолот останнього снопа. Свято продовжиться врученням паспортів  юним жителям району. Після офіційної частини відбудеться традиційний районний фестиваль  «Пісенні скарби Гадяччини», спортивні змагання «Богатирські ігри»».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...