«…Сморід видушує усе село. Ми скоро подохнемо тут!..»

Поділитися новиною

Нещодавно місто сколихнула звістка: черговий раз горить сміттєзвалище у Хитцях.  Жителі села довго терпіли, мовчки дихали їдким димом, але цього разу вирішили боротись. Уже наступного дня обурені селяни перекрили в’їзд на смітник,  вантажівки зі сміттям колоною вишикувались на узбіччі. Вимога протестувальників – негайне закриття сміттєзвалища.

Міська влада не раз наголошувала, що згідно висновку експертів сміттєзвалищем ще можна користуватись. Але після спільних обговорень вирішили шукати місце для нового.

Смітник гасили майже тиждень. Відповідно автомобілі зі сміттям не пропускали. Щоб оцінити ситуацію своїми очима, ми вирішили відвідати Хитці. Дорогою помітили табличку «Сміттєзвалище зачинено», якої раніше не було. Доїхати до самого смітника ми, на жаль, не змогли.  На імпровізованому блок-посту стояв хлопець, який показував, що вхід дійсно закрито. Відповідь на запитання «Чи потушили смітник?» ми почули неоднозначну: потушили, але горить!  Молодик розповів, що блок-пост стоятиме, поки звалище не закриють. Невдовзі до нашої розмови приєднався ще один місцевий житель: «Смітник ми закрили через те, що сморід від нього видушує усе село. Ми скоро подохнемо тут усі! Наш терпець урвався!»     

Того ж дня ми звернулись до міського голови  Тетяни Савченко за роз’ясненнями. Вона розповіла, що пожежа ліквідована, задимленості немає. Відтепер готується місце, де сміття буде сортуватись: відбиратиметься скло, поліетилен, пластик, картон, а все інше, що не підлягає переробці, вивозитиметься на смітник. Також, із метою унеможливлення проникнення сторонніх на територію сміттєзвалища , буде введено дві посади сторожів. У місті біля контейнерів для сміття будуть прикріплені  мішки для збору скла і пластику. Тому, як наголосила міський голова, надалі все залежатиме від свідомості місцевого населення.

Паралельно із вирішенням цієї проблеми міською радою минулого тижня в РДА була скликана термінова нарада для обговорення ситуації, що склалася, та створення плану заходів щодо забезпечення епідеміологічного та санітарного благополуччя.  Після обговорення усіх можливих дій членами комісії було вирішено:

*на в’їзді до полігону побутових відходів установити щит з інформацією: назва полігону побутових відходів, рік введення полігону в експлуатацію, найменування суб’єкта господарювання, що здійснює експлуатацію полігону побутових відходів, режим роботи полігону, види відходів, що приймаються на полігон, тарифи на надання послуг із захоронення побутових відходів, найменування структури, що забезпечує охорону полігону побутових відходів;

*установити стаціонарний контрольно-пропускний пункт та автомобільні ваги для обліку кількості усіх видів відходів, що надходять на полігон побутових відходів;

*забезпечити приймальника КПП такими даними: переліком промислових відходів і речовин, заборонених для захоронення на полігоні побутових відходів, переліком підприємств, з якими оформлені договори на надання послуг із захоронення побутових відходів,  інформацією про місткість кузовів та коефіцієнт ущільнення транспортних засобів, в яких підприємства перевозять побутові відходи, зазначені в договорі;

*забезпечити проведення контролю за станом атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони та на виробничій території атестованою лабораторією;

*затвердити інструкцію про заходи пожежної безпеки, в якій установлюються порядок та спосіб забезпечення пожежної безпеки, обов’язки і дії працівників у разі виникнення пожежі, включаючи порядок оповіщення людей та повідомлення про неї пожежної охорони, евакуації людей, тварин і матеріальних цінностей, застосування засобів пожежогасіння та взаємодії з підрозділами пожежної охорони. Заборонити палити і розпалювати вогнища на території полігону побутових відходів; для запобігання вибуху і утворення пожеж створити систему вилучення та знешкодження біогазу; забезпечити чергування представників добровільної пожежної дружини протягом доби (на літо), що має найвищі показники температурного режиму; забезпечити полігон нормованою кількістю первинних засобів пожежогасіння, зовнішнім протипожежним водопостачанням у відповідності до вимог проектної документації та діючих протипожежних норм;

*проводити роз’яснювальну роботу серед населення через засоби масової інформації про необхідність сортування сміття та роз’яснювальну роботу серед населення про адміністративну відповідальність за викидання сміття у не відведених для цього місцях.

Обговоривши усі «за» та «проти», керівництво міста та району вирішило створити сортувальний майданчик на місці колишніх очисних споруд  м’ясокомбінату.

Наступного дня виявилось, що є й такі, кого перспектива відкриття «міні-звалища» у межах міста не радує. Тепер уже обурені підприємці, які працюють та проживають неподалік, зібрались на місці сортувального пункту, щоб поговорити із місцевою та районною владою і переконати не влаштовувати нового смітника посеред міста.

Тим часом на новоутвореному сортувальному майданчику кипіла робота. Під’їхавши, ми побачили кількох працівників, які старанно перебирали сміття. Та чомусь ніхто не вірить у те, що все закінчиться простим сортуванням. Люди впевнені, що там поступово утвориться нове звалище.

Голова РДА разом із мером міста розповіли, що перші три дні сміття вивозили у Вельбівку, усе інше звезли на пункт сортування. Керівництво стверджувало, що ніякого смітника утворюватись не буде, усе звезене сміття буде ретельно відбиратись і далі перевозитись на основне місце збору, тобто на те ж хитцівське звалище. Щоправда самі жителі Хитців ще про це не знають…

Підприємці не дуже зраділи почутому. Чомусь не вселяють довіри слова місцевого керівництва. Тому, щоб не бути обманутими у черговий раз, люди вирішили не дати проблемі «розростися». Висували пропозицію зробити сортувальний пункт безпосередньо біля хитцівського звалища, але вона не була підтримана через те, що жителі Хитців досі не пропускають сміттєвози.

Тож  після довгих обговорень та суперечок зійшлися на спільному рішенні спробувати працювати у такому режимі місяць. Новоутворений сортувальний пункт буде приймати сміття, спеціальні робітники відбиратимуть те, що підлягає переробці, а все інше, тобто органічне сміття, відвозитимуть на Хитці. У разі недотримання обіцяного місцевою владою представники громади пообіцяли перекрити в’їзд до сортувального пункту так само, як це зробили у Хитцях.   

Поки що це все плани, а чи втіляться вони у життя – побачимо далі.

Від редакції обіцяємо, що й надалі  будемо слідкувати за перебігом подій у цій справі.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...