Оподаткування операцій з надання безоплатної матеріальної допомоги підрозділам Міноборони, Нацгвардії у зв’язку із проведенням АТО

Поділитися новиною

Фінансування Збройних сил України за рахунок благодійних пожертвувань шляхом банківських перерахувань на матеріально-технічне обслуговування й медичне забезпечення Збройних сил України на рахунки Міноборони та військових частин у Державній казначейській службі України передбачено на законодавчому рівні.

При перерахуванні коштів чи наданні благодійної допомоги товарами чи основними засобами армії платник податку на прибуток використовує ті ж правила, що й при наданні благодійної допомоги іншим неприбутковим організаціям.

Міністерство оборони України саме і є центральним органом виконавчої влади, юридичною особою з печаткою, самостійним балансом і рахунками в Державній казначейській службі (ст. 3 Закону № 1934 Положення про Міністерство оборони України, затверджене Указом Президента від 6.04.2011 р. № 406/2011). Крім того, вищезгадана державна установа зареєстрована в Реєстрі неприбуткових організацій (код ознаки неприбутковості 0001).

Те саме стосується й військових частин (таких юридичних осіб, як правило, вносять до Реєстру неприбуткових організацій із кодом ознаки неприбутковості 0002).

Згідно з пп. «а» пп. 138.10.6 Податкового кодексу України суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, добровільно перераховані (передані) платником податку протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у ст. 157 цього Кодексу в розмірі, що не перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, включаються до витрат такого платника.

Стосовно оподаткування податком на додану вартість придбаних товарів для подальшої безкоштовної передачі військовим підрозділам Міністерства оборони, Нацгвардії у зв’язку з проведенням АТО безоплатна передача буде розглядатись як така, що не пов’язана з господарською діяльністю платника податку.

У разі якщо товар придбано з метою безоплатної передачі, тобто на цілі, не пов’язані з господарською діяльністю платника податку, сплачені постачальнику суми ПДВ не відносяться до складу податкового кредиту, а база оподаткування податком на додану вартість відсутня.

Л. Костюк, начальник відділу обслуговування платників податків

LIVE OFFLINE
track image
Loading...