Вижити на 300 грн. з дитиною просто нереально.

Поділитися новиною

Звертаюсь до редакції газети «Базар Медіа» з великим проханням надрукувати мій лист. У червні місяці мого чоловіка від військкомату було мобілізовано до Української армії. Я разом із 12-річним сином залишились виживати на мої 607 грн. (працюю на 0,5 ставки).

Кожного місяця «ПриватБанк» знімає половину цієї суми на погашення кредиту. Вижити на 300 грн. з дитиною просто нереально. За допомогою я звернулась до військкомату та з письмовою заявою у банк «заморозити» виплату кредиту на час мобілізації мого чоловіка.  Спеціалісти в банку чемно повідомили, що в комп’ютері такої програми немає, і вони нічим не зможуть допомогти.

 

Мій син, дивлячись кожен день на мої сльози, вирішив спасати сім’ю. Поїхав велосипедом у 6 годин ранку до директора місцевого орендного підприємства з проханням взяти його на роботу пасти телят або підмітати на току. Те, що відповів дитині директор, у газеті писати  не можна. Я думаю, що хлопець запам’ятає це надовго, так як проплакав півдня.

Куди звертатись по допомогу таким, як ми? Як мені кожен ранок дивитися в очі отій дитині? У зв’язку з паєм, який має мій чоловік, не оформляють ніякої допомоги в соцзабезі. За подаровані на день народження сестрою 100 грн. синуля купив пакет солодощів.

Адресу та прізвище залишаю в редакції, а в листі не писатиму, щоб не складали пліток, і так тяжко на душі.

Прошу сказати, куди звернутися за допомогою, адже дитину через місяць відправляти в школу.

Олена  


Від редакції

Оскільки у листі згадуються проблеми погашення кредиту родини, чоловік і батько з якої нині перебуває у гарячих точках країни, ми вирішили звернутися за офіційним коментарем до директора Гадяцького відділення «ПриватБанку» Віктора Хоменка.

– Ця жінка з 2007 року є нашим клієнтом. Із 2008 року вона не здійснює виплати за кредит.

Узагалі, у нас розроблена спеціальна соціальна програма, згідно з якою тим, хто нині захищає Україну в гарячих точках, відсотки не нараховуються (доки вони несуть службу). Навіть якщо, не дай Боже, стається випадок, що людина гине, то ми повністю списуємо кредит.

Що стосується цієї жінки, то погашення її кредиту вже йде в рамках судового рішення. Сплачується 50% за рахунок соціальної допомоги, яку вона отримує. Тобто половина тієї суми, яка надходить їй  на пластикову картку, згідно з виконавчими листами відраховується на погашення кредиту.

Хоча і цій жінці, яка написала листа, і всім іншим, які мають таку неприємну ситуацію, коли взяли кредит і не сплачують його по 5-6 років, а тим часом сума набігає, я б рекомендував не скандалити, а прийти в банк. Тому що ми також маємо свої мінуси, адже за такий проблемний кредит платимо 100% податку. Якщо вона бажає, нехай приходить, ми зробимо реструктуризацію, спишемо штрафні санкції і самі позбавимося плати податків.

Тобто, ці нарахування, які надходять жінці на картку,  автоматично йдуть на погашення кредиту, незалежно від того, яка це соціальна допомога – чи то по безробіттю, чи та, про яку ми зараз говоримо?

– Так. Адже в тій анкеті та договорі, які підписувала людина при отриманні універсальної карти, передбачено, що банк, у випадку несвоєчасного погашення кредиту,  має право списувати не більше 50% відсотків від суми будь-яких надходжень на рахунки клієнта.

Добре. Давайте розглянемо такий приклад. Сімя завжди своєчасно сплачувала кредит,  але у зв’язку з такою складною ситуацією в країні на певний час залишилася без годувальника. Як такій родині боротися з фінансовим тягарем кредиту?

– Я раджу не загострювати проблему. Знайте, що все і завжди можна вирішити. Ми як соціально орієнтована структура готові підтримати наших захисників.

Якщо кредит закріплений за позичальником, який нині бере участь у військових діях,  і чоловік повертається додому, показує військовий квиток, де написано, коли призваний і коли звільнений, за цей указаний період штрафні санкції не нараховуються.

Така схема продумана задля того, щоб уберегти від різних спекуляцій, тому прийнято рішення орієнтуватися на дати у військовому квитку.

У випадку загибелі військовослужбовців, які беруть участь у проведенні АТО, після її закінчення,  за даними Міністерства Оборони України, централізовано головним офісом «ПриватБанку» буде проведено списання кредитів.

Інший приклад. Якщо людину забрали в армію, а кредит числиться на дружині, то ми також готові переглянути умови кредитного договору у вигляді програми реструктуризації. По можливості зробимо так, щоб зменшити навантаження на сімейний бюджет.

– …Але це вже в індивідуальному порядку, так?

– Безперечно. Готові працювати з кожним особисто.

Дякую за роз’яснення.

Спілкувалася Олена Козаченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...