Продають готель, купують лічильники та «ганяють» стихійних торгашів

Поділитися новиною

Чим займається міська рада з депутатським корпусом – про це можна почути лише на сесії міськради

На черговому двогодинному засіданні в міській раді обговорили чимало питань. Та лише три з них викликали найбільше емоцій у депутатів.

А де ж справедливість?

За словами міського голови, віднині «скрізь повинен вестися облік». Тому на сесії міської ради розглядалося рішення «Про виділення коштів на придбання теплових лічильників для житлового фонду міста». Звичайно, питання не лише в обліку теплопостачання, а й у значній економії.

Лічильників для міських будинків потрібно аж 53, придбання яких влітає в чималу копійку. Тож вирішили кошти виділяти помісячно.

Один із депутатів, Олег Грицан, висловився, що це не зовсім правильне рішення проблеми: «Приведу приклад на своєму будинку. У мене індивідуальне опалення, але перед тим, як ми його підключали, мешканці нашого будинку вирішили встановити тепловий лічильник. Збирали кошти на його купівлю та встановлення. Звичайно ж, і самі люди були зацікавлені в тому. Тож виходить, що тоді гадячани за свій рахунок установлювали лічильник, а зараз міська рада виділяє кошти на це?! Несправедливо. Може, потрібно передбачити якусь компенсацію, щоб було по-чесному? Чи дах полатати, чи ще якісь ремонтні роботи зробити в таких будинках…»

До обговорення долучилися й інші депутати. Так, Микола Брикін підтвердив, що «з лічильниками значно економніше, але ж до 30% тепла залишається в підвалах. Узимку зайдеш, а там спека». Вирішенням витоку тепла буде займатися КП «Гадяч-житло», керівник якого Артем Гусак спільно зі спеціально створеною комісією прорахували, що і в яких розмірах потрібно для утеплення будинків.

З приводу цього Тетяна Савченко висловила свою думку: «От до цієї роботи я б залучала людей». Мовляв, ці заходи не такі затратні, як купівля лічильників. Підсумував питання Сергій Жуковець: «Я думаю, що ті, хто в свій час установив лічильники, уже давно «відбили»  кошти, суттєво зекономивши».

Тож пропозиція «про компенсацію» не знайшла підтримки, і кошти на лічильники виділили. 

Поспішайте купити готель «Жовтень»

Уже кілька місяців (із дня, коли не продовжили договір оренди з директором готелю «Жовтень») стоїть питання, як бути із приміщенням у центрі міста, яке по вуха у боргах. Та ось на черговій сесії оголосили ринкову вартість будівлі, яка становить 4 мільйони 712 тисяч 270 гривень, без урахування ПДВ. Готель заплановано продати шляхом аукціону. Але знову ж таки розгорілася суперечка між депутатами, бо, як виявилося, погляди розділилися. Одні пропонували затвердити рішення про продаж, інші – оголосити оренду на конкурсній основі.

Міський голова зазначила: «Якщо не буде бажаючих купити, то маємо право  знизити ціну на 30%». Кошти від продажу об’єкту керівництво міста планувало виділити на погашення боргів комунальних служб.

Якщо говорити про оренду, то необхідно зробити окрему грошову оцінку, а це, знову ж таки, кошти з «міського гаманця».  

Один із депутатів, Григорій Сафонов, не знаючи, на чий бік стати: чи погодитися з продажем, чи то з орендою, висловив свою думку: «Не знаю, як буде краще, але давайте подумаємо, що нині є в резерві міської ради? Якщо продамо, то що залишиться у місті? У нас немає приміщення, де можна було б розмістити людей. Якщо, не дай Боже, аварія чи якесь стихійне лихо? Продамо ми його, розтратимо ці гроші на якісь міські потреби – і все. У Гадяч не хочуть їхати спеціалісти (ті ж самі лікарі) та повертатися діти, бо немає де жити.  Ті ж самі сироти: нічого для них немає. Держава не піклується, місто не будує…»

На що міський голова відповіла: «Якщо хтось візьметься за ідею по збереженню цього приміщення, то  нехай займається. Я на себе відповідальності брати не хочу».

Депутати продовжували закидати: «Ви ще не пробували здати в оренду!» Дійшли до голосування і тут показали свою неоднозначність: 13 віддали за продаж, 14 – проти. Так і не дійшовши згоди, вирішили не робити грошової оцінки, а назвати ціну орієнтовно – 30 тис. грн.

Несанкціонована торгівля

Знову на міській раді підняли проблему несанкціонованої торгівлі. Майже місяць обговорювали різні варіанти, але результату нуль. Представники міської ради вели переговори зі «стихійними» продавцями, але ті ніяк не хочуть поступитися місцем. А компроміс, на який погодилися люди (облаштувати продуктовий ринок на тому ж місці, де ведеться торгівля, тільки санкціоновано, тобто із 60-ма столами та накриттям), не підтримали депутати. Позиція їхня така: ринкова площа перетвориться на бозна що, і від «вуличних торговців» не буде відбою. Самі ж продавці йти у критий ринок не збираються, а навпаки  звідти навіть на вулицю виходять.  Про інші – «Орбіту», центральний ринок – і чути не хочуть.

Представники Народної ради звинуватили керівників міста та депутатський корпус у тому, що «не видно конкретних дій». Тож ця проблема, до речі, уже вкотре, залишилася не вирішеною.

Скільки, кому і на що виділено кошти з міського бюджету?

– 3700 тис. грн. на заміну вікон у ДНЗ №10 «Казка» (50% вартості батьки, 50% – міська рада);

– 3500 грн. на заміну вікон у ДНЗ №9 «Дзвіночок»;

– 90 тис. грн. для придбання світлофорів, блоку управління та силових кабелів (на перехресті вулиць 50 років Жовтня і Драгоманова планують встановити 8 транспортних і 8 пішохідних світлофорів);

– 55 тисяч грн. для придбання Гадяцькому ВУЖКГ перетворювача частоти;

– 35 тисяч грн. для придбання Гадяцькому ВУЖКГ насосного агрегату ІД 200– 90;

– 40 тисяч грн. на гідравлічне очищення зливової каналізації на дорогах м. Гадяч;

– 59 тис. грн. для проведення капітального ремонту огорожі в ДНЗ № 6 «Сонечко»;

– 60 тис. грн. для проведення капітального ремонту системи водопостачання та водовідведення ДНЗ №6 «Сонечко».

Олена Козаченко

1 коментар до “Продають готель, купують лічильники та «ганяють» стихійних торгашів

  1. А на дорогу обїзну не виділили??

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...