«Напередодні свого дня народження впіймав щуку – майже 7,100»

Поділитися новиною

13 – День рибалки

Зізнаюся, що мені завжди рибалка була нудною і сама я ніколи не розуміла затятих шанувальників цього хобі. Ще коли повертаєшся з уловом – то півбіди, а от якщо ні карасика не зачепилося? Звичайно ж, природа свіже повітря, подалі від міста – це все добре, але ж можна не менш гарно відпочити і в компанії, нехай і в галасливій, але ж не в тиші годинами сидіти, ще й наодинці з вудкою… Та Сергію Васильовичу Губенку  вдалося розвіяти всі мої похмурі думки про рибалку. Тількириболов із чималим досвідом може так смачно розповідати про цю справу. З ним ми й зустрілися у міському парку.

— Ви, мабуть, тільки з рибалки?

— Так, були на Пслі. Одна щука є! А  вчора мій онук із зятем зловили три маленьких, а одна була вагою 2,500 і окунця вчепили.

— Де взялася така любов до річкового хобі?

— Не знаю. Може, полюбляю це діло, бо народився біля Псла. Мені до річки було метрів із сорок. Я сам, мабуть, туди й побіг – і водити не треба було. (сміється – авт.). Пам’ятаю, у нас були коти і вони за мною до річки ходили, знали, певно, що рибою нагодую. Хоча і батько рибалив, і дід.

— Отже, Ви рибак уже в третьому поколінні, а внук аж у четвертому…

—  Так. (сміється – авт. )Онук Олежка приїхав із Києва, то й рибалимо з ним. У нас щодня  прогулянка на велосипедах. Зарядку робимо, підтягуємося.

— Ще хтось із родини поділяє ваші «рибацькі погляди»?

— Донька і внучка також люблять рибалити — на човні по Пслу… Ми, до речі,  дуже задоволені нашою річкою. Завдячуємо і тій службі, яка з’явилася недавно – ландшафтний парк «Гадяцький». Вони навели порядок. Борються з браконьєрами.

— На яку вудку ловите?

— Останнім часом полюбив спінінг. Мене друг «підсадив». Згадую, як в дитинстві самі вудочки майстрували — з ліщини. Першу сам зробив у 10 років. Пам’ятаю, як  їздили з хлопцями на ночівлю — у нас були свої човни дерев’яні. Тоді було багато риби: соми, жерехи, лящі, в’язі, підусти….  То ми по 5-7 сомів ловили, вагою кілограм по 8.

А найбільшу яку зловили?

— Товстолоб – вагою 12 кг. Багато таких ловив у Юр’ївці. Ось на Пслі, напередодні свого дня народження, впіймав щуку – майже 7,100.

— Зізнайтеся, Ви в риболовлі любите сам процес чи все ж смакувати рибкою?

— Ні, звичайно ж, сам процес. Не кожен же день таланить, але ніколи не засмучуюся. Мені подобається.

— А самі готуєте?

— Так, юшку варимо. Щороку на День рибака збираємося компанією любителів цієї справи.  Років із 25 часто їздили з друзями рибалити на Сулу.

— Є фірмова страва з риби?

— Так. Фарширована щука. Але ми вдвох із дружиною її готуємо. Смакота, яку не опишеш. Готуємо також рибні котлети, дуже смачні. І «просол» із щуки робимо.

— Дякую за розмову. Зі святом Вас!

Олена Козаченко

Фото А.Зубка


На рибалку ідемо,
Та думка одна —
Не забули ми чогось,
Бо таке бува.

Вудки довгі, черв’яки,
І гачків запас.
У торбині є харчі —
Все про всякий час.

«Теплий одяг, куме, взяв —
Буде у чім спать.
Не журись, зігріє нас
Пляшок десь із п’ять».

М.Величко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...