Завод, як самогонний апарат

Поділитися новиною

А кажуть, у нас у місті ні заводів, ні фабрик. Та де там! Один нафтопереробний чого вартий, разом із асфальтним на одному кутку. Тільки користі від них гадячанам ніякої, лише шкода. Загазоване повітря, промислові відходи у стічних водах не дають спокою жителям мікрорайону Вовча та наближених до нього. А як вам нарікання на погіршення стану здоров’я гадячан – від постійних головних болів і до онко? Екологія дає про себе знати. Та, як виявилося, окрім скарг, є ще маса порушень.

Узяли «на гачок» це екологічне питання представники Народної ради. Вони влаштували акцію протесту біля заводу, що переробляє конденсат. Колишня його назва «Маунтфілд Комодітіс Лімітед Юкрейн», нині ж – ТОВ «Нафтозбут». Йому вже близько 6 років. За час роботи заводу виникло чимало запитань. Серед найактуальніших і те, кому ж належить ця структура.

Минулої середи біля воріт-пропуску на територію зібрався народ, серед яких і депутати районної ради, і жителі мікрорайону Вовча. За парканом стояли охоронці та дехто з працівників заводу. У такому ж режимі проводили переговори. На «передову» вийшов механік Анатолій Чорнобров, який сказав, що керівництво на виїзді.

Активісти, окрім висунення екологічних скарг, вимагали переглянути документи, бо, як висловився голова Народної ради Олександр Сиваш, є підозри про «самовільний захват землі». А точніше, за деякими даними, земля сільськогосподарського призначення в документах не переведена на промислове.

Учасники акції порівняли процес переробки нафтопродуктів із роботою самогонного апарату. Той дим, що утворюється, не дає дихати особливо вночі. Щоправда, коли ми стояли біля воріт, газовий сморід відчувався також.

Піднімалися питання і про утилізацію відходів, зокрема нафтошламу, особливо гостро обговорювали недотримання санітарної зони підприємства. Дехто рвався поміряти рулеткою відстань, чи відповідає вона нормам і стандартам. А щодо забруднення стоків, то далеко й ходити не довелося. У потічку, що біля в’їзду на територію заводу, води навіть видно не було. Санепідемстанція обіцяла зробити забір і відповідний аналіз стану водоймища. А також переміряти  відстань від заводу до найближчих житлових будинків. Того ж дня заміри території були проведені представниками громади (нижче наведені результати).

Хоча працівники нафтопереробного підприємства нагадали, що є ще ж і асфальтний завод, який знаходиться неподалік, і сусідній «Нафтогазсервіс». Словом, якщо ділити зауваження, то на трьох.

Через деякий час приїхав на місце події і керівник району Олексій Матюшенко. Переговоривши, Анатолій Іванович Чорнобров запропонував, якщо керівник дозволить, провести екскурсію по заводу кільком чоловікам. Але «вищі інстанції» не дали добро. Розійшлися на тому, що потрібно зробити перевірку. Голова РДА дав розпорядження працівникам санепідемстанції залучити еколога, до речі, з іншого району, бо в нас свого спеціаліста немає, а потім провести відповідну нараду. Також представники громади підготували депутатський запит з надією на допомогу у вирішенні екологічних питань.

Пропонуємо список порушень, виявлених на газокондесатопереробному заводі

1. Санітарна зона, її розмір: норма – 1000 м, у документації підприємства зазначено 500. Але навіть ця цифра не дотримана. Ось результати вимірів представників громади:

відстань до залізничної колії сполучення Гадяч – Лохвиця – 41 м;

відстань до найближчих житлових будинків – 250 м;

відстань до другої групи житлових будинків – 350 м.

2. Стічна вода з території підприємства, забруднена нафтопродуктами, потрапляє у водойму, яка розташована за 10 м від заводу. Ураховуючи, що водоносні горизонти і відповідно ґрунтові води знаходяться на глибині 2-3 метри від поверхні, випливає, що ця ж стічна вода потрапляє у ґрунтові води.

4. Поблизу підприємства, особливо в нічні години, відчувається сильний запах вуглеводнів.

5. Нафтошлами (за висновками обласної санепідемстанції, нафтошлами гадяцьких нафтогазових родовищ мають підвищений рівень випромінювання і згідно з класифікацією є радіоактивними відходами), які утворюються при переробці сировини на даному підприємстві, не контролюються радіологічним контролем. На підприємстві немає даних про їх накопичення та утилізацію, відсутній договір про їх утилізацію, що свідчить про найгрубіше поводження з радіоактивними відходами. Постійний радіологічний контроль за сировиною і обладнанням відсутній. Працівники заводу позбавлені своїх законних пільг.

Олена Козаченко

Фото Оксани Кириченко

14 коментарі до “Завод, як самогонний апарат

  1. Моя порада автору статті – якщо в школі були погані знання з фізики та хімії, то перш ніж писати заказну статтю, потрібно було хоча б в інтернеті ознайомитися з базовими принципами переробки нафтопродуктів. Відразу б стало зрозуміло, що ніякого диму,що “не дає дихати” під час роботи таких заводів не утворюється. А якщо комусь цей дим і заважає, то перш ніж читати відверту брехню, краще підійдіть та подивіться- звідки саме цей дим йде.

  2. Здравствуйте, Оксана.
    Постараюсь ответить на все Ваши вопросы в двух комментариях.
    1. Земельные участки, находящиеся в аренде ООО «Нафтозбут» относятся к землям промышленного предназначения, на это имеются документы. Все население города знает, что завод строился на землях предприятия минеральных удобрений и защиты растений созданное еще при СССР. Аренда платится согласно договоров и законодательства Украины.
    2. Согласно Державных санитарных правил планирования и застройки населенных пунктов , Дополнение 4 , пункт 15 . Предприятия нефтепереработки, при использовании сырья с серой менее 1 % имеют санитарную зону 500 м. В нашем газовом конденсате, серы не выше 0,2 %.

  3. 3. Расстояние до ближайших домов по улице Вокзальная = 540 м. По улице Энгельса = 518м.
    Согласно правил, расстояние берется не от забора, а от места возможного выброса при переработке (от установки). От резервуаров санитарная зона = 100 м.
    Жители города могут проверить в программе Гугл Планета, которая дает
    погрешность не более 1м.
    4. Согласно ВБН В.2.2-58-94, Таблица 14, Строка «на перегонах» , категория III В (хранение до 2000м3), расстояние от резервуаров до насыпи железнодорожного пути не менее 20 м.
    По Вашим оценкам = 41 м.

  4. 5. Персонал завода своевременно получает зарплату, ходит в отпуска и имеет хорошо оборудованные рабочие места, отдыха и приема пищи.
    Мы сделали ремонт пищеблока детского садика «Сонечко» и будем стараться
    в дальнейшем помогать.
    Просьба к Вам, не идти на поводу заказных статей, не зная истинного положения вещей, т.к. в данном случае ложь судебно наказуема. И эта статья подписана Вами.
    Слава Украине! Героям Слава!

  5. В селі Петрівка-Роменська в недалекому минулому ідею збудувати зерновий елеватор на корінь зарубали місцеві активісти.Доведення спеціалістів про дотримання санітарних норм при будівництві і роботі елеватора,30-40 робочих місць для селян,спонсорську допомогу,перерахування в бюджет села налогів розбивалися об залізобетонний аргумент,що пилюка з елеватора завдасть шкоди свіжовипрасуваній білизні і залітатиме в каструлі з борщем.
    Так-що нічого нового.

  6. А мне завод не мешает. Все-таки хоть пару десятков человек трудоустроили, а при нынешей безработице это важно. Да и говорят, что зарплаты работники получают более-менее нормальные и во время. А то, что говорят экология страдает, так это не только завод виноват. Всем известно, что Гадячский район окружен вышками по добыче нефти, на территориии Гадяча – нефтебаза, несколько АЗС, асфальтный з-д и многие другие пр-я, а это все “вклад” в экологию. Но против этих пред-й не возмущается население. Возникает вопрос -почему именно завод по переработке нефти стал для населения наибольшим злом. Может это кому-то выгодно преподнести это предприятие в таком свете? А то, что народ болеет, что много онко – подумайте еще о том, чем мы питаемся.Мясо наколото антибиотиками, овощи выращены на нитратах молоко сделано из порошка. Да и стреса в нашей жизни хватает. А как известно -все болезни от нервов.

  7. Добрий день.
    Прочитавши статтю в газеті “Базар медіа” важко залишатись байдужою. Дійсно папір витримає все, в тому числі й таку брехню. А Вам шановна, Оксано, посмілюсь нагадати, що репутація створюється роками, а втрачається за одну мить. Тож чи варта ця брехня Вашої репутації?

  8. Стосовно самого мітингу , люди прийшли агресивно налаштовані, наче не до працівників заводу прийшли, а до якихось злочинців. Без спиртного серед мітингарів також не обійшлося. Учасники акції протесту включно з головою Народної ради зверталися до працівників на “ти”, а безпідставне звинувачення в сепаратизмі та порівняння працівниць заводу з жінками, які виставляють своїх дітей як “живий щит” взагалі недопустимо. Питання – за що така агресія?

  9. Стосовно землі, голові Народної ради були представлені факти, які підтверджують, що земля заводу відноситься до земель промисловості. Чому ж Ви про це не пишете?
    Шановні, гадячани і ті, кому заважає дихати завод, відносьтесь до людей доброзичливо і зло буде минати Вас стороною, і дихати стане легше, і голова боліть перестане.
    Я дуже вдячна тим людям, які написали відверті коментарі. З нами правда і з нами Бог.

  10. Уроды недоделанные! Как вы все задолбали МАЙДАНУТЫЕ со своими радами. Пошли в жопу дайте людям нормально работать. это же ваши родственники там тоже работают. Это, что украинский менталитет такой? если мне плохо так и соседу должно быть плохо. Вали по своим вонючим селам. КОЗЛЫ!

  11. Читаю коментарі, усі такі розумні. Зають про замовні статті, але не знають, що у цивілізованих країнах на кофліктну ситуацію відповідні посадові особи дають розяснення простим громадянам, притому – ПУБЛІЧНО, щоб вирішити проблему раз і назавжди. Нажаль НІХТО не наважився цього зробити, лише поговорили через паркан.

  12. Від автора статті. Не вам, шановні, ставити мені оцінки з хімії чи то фізики. Це по-перше. А по-друге: слабо прийти в редакцію і написати відповідь на публікацію? Як і годиться – з усіма доказами та підтвердженнями в цифрах і документах… За “ніками” ховатися дуже легко, говорити про репутацію, заказні статті тощо.
    А що стосується коментів стосовно “майданутих пяних активістів”, то, ви, шановні, вже перегинаєте палку. Нам, представникам редакції, не має сенсу ставати по той чи інший бік, когось безпідставно судити чи хвалити. А якщо і висловлюємо свою, субєктивну думку, то маємо на це повне право, яке гарантується законодавством. Але в даній публікації про це мова не йдеться, а просто констатуються факти.

  13. Люди, отнеситесь с пониманием к автору статьи. Школьная программа освоена ею так-сяк. Мне ее как профессионального журналиста по-человечески, в прочем как и всех остальных наших украинских “журналистов”, жаль. И прошу вас с пониманием отнестись к организаторам “митинга” тоже, им ведь так очень хочется “халявных” денег. Ведь кое-кому обломилось, а им нет. А где их взять? Один раз с этого завода “поимели”, когда он только строился. И у наших “активистов” возникла идея: “а почему бы и нет?” – подумали они или он (может их несколько, а может быть только ОДИН). П-ффф, онко-заболевания за 6 лет не могут проявится на генетическом уровне. О, и напишите, что электро-магнитное излучение провоцирует рак в данном случае вашего мозга. И не дай Бог пользоваться сотовой связью, а то дети уродами будут и количество выкидышей у женщин возрастет в геометрической прогрессии! Так, что афтарр учи матчасть!!!

  14. Добрий день, Оксано.
    Звертається до Вас корінний житель м. Гадяч. Давайте згадаємо, скільки у нашому місті було підприємств, скільки було робочих місць ! Потім прийшла нова влада, що вони зробили для міста? Розвалені ферми, зруйновані підприємства! Під час премєрства Юлії Тимошенко був збудований даний нафтопереробний завод, а отже і робочі місця на яких люди працюють і до сих пір? ТАК ЩО І ЦЕ РОЗВАЛЕМО ???

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...