У селі хочуть розкрити «корупційну схему»

Поділитися новиною

Хто не вспів – той запізнився!

Не буває такого дня, щоб у редакції не лунав телефонний дзвінок і хтось на когось не скаржився. От і минулого тижня зателефонувала жителька села Середняки. Дуже просила приїхати до них на сесію сільської ради, бо буде розглядатися важливе питання. Каже, що у селі хочуть розкрити «корупційну схему». Тому у п’ятницю,  27 червня, кореспонденти тижневика «Базар Медіа в Україні» попрямували до Середняків, щоб допомогти селянам у вирішенні складного питання.  Людей зібралося чимало, напевно, кожен хотів взяти участь у такій вагомій у житті села події, як викриття корупціонерів.

Спочатку  на сесії розглядались поточні питання, тому засідання проходило у звичному режимі. Далі ж, коли настав час обговорення питання, яке найбільше хвилювало усіх присутніх, у залі стало по-справжньому «гаряче». Справа ось у чому. Жителі села Середняки захотіли приватизувати землі, що знаходяться у межах Середняківської сільської ради. Сільський голова Галина Миколаївна Шавшин їм відмовила, мотивувавши тим, що вільних ділянок у межах населеного пункту немає і останній раз ділянки видавалися ще у 1999–2000 роках. Але селяни стверджують, що сільський голова разом із землевпорядником Світланою Москалець роздають землі людям, які не мають відношення до сільської ради, а у місцевих жителів навіть не приймають заяв на приватизацію, щоб ті могли стати «на чергу». Люди обурені,  просять першочергового права на приватизацію земельної ділянки для місцевих жителів.

На захист сільського голови стала заступник начальника відділу Держземагентства у Гадяцькому районі Ірина Володимирівна  Даниленко, яка пояснила присутнім, що Конституція  України гарантує кожному громадянину України право на землю (ст.14). Це право громадяни реалізують в процесі безоплатної приватизації землі. Крім того, громадяни мають право придбати земельні ділянки у власність за грошові кошти або орендувати їх. Також розповіла, що згідно із Земельним кодексом України кожен громадянин має право отримати у безоплатну приватизацію 6 ділянок.  Право на безоплатну приватизацію може бути використане громадянином лише один раз по кожному з шести  видів використання ділянок. У випадку приватизації ділянки одним з подружжя, наприклад, чоловіком, жінка не втрачає права на безоплатну приватизацію, але приватизовані ними ділянки вважатимуться їх спільною власністю. Тому, поки Конституція України гарантує право на землю, поки Земельний кодекс України регламентує процедуру безоплатної приватизації і поки в Україні наявні землі, які можуть передаватися у власність громадян, безоплатна приватизація триватиме. Однак ті громадяни, які не скористалися своїм правом на землю, мають усвідомити потенційну загрозу для свого права: земельні ресурси є ресурсами обмеженими і не відновлюваними, тобто рано чи пізно земля «закінчиться».

Після коментаря юриста питання про приватизацію земель у межах сільради відпали. Проте з’явилось нове – про оренду землі, яка знаходиться за межами сільської ради. Ось це питання і стало «каменем спотикання» селян із головою сільради та землевпорядником. Певний час земля поза межею сільської ради, у розмірі майже 100 га, була в оренді  «громадянина України Антоненка». Та останнім часом селом поширились чутки, що цей чоловік не подовжив договір оренди, і тому цю земельну ділянку вже поділили між собою місцеві посадовці (із родини сільського голови Шавшин  7 чоловік, шестеро родичів землевпорядника, кілька депутатських родин і членів виконкому) і отримали дозвіл на приватизацію. 

Люди просять розділити порівну цю ділянку і встановити якісь обмеження на розмір, щоб усе було справедливо.   

Юрист Ірина Даниленко пояснила, що «будь-який громадянин України має право на одержання земельної ділянки. Якщо земельна ділянка надається для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту, то рішення приймає Держземагентство у Полтавській області. Громадянин може звернутись із проханням до них на виділення землі в оренду. Сільська рада до цього питання не має ніякого відношення. Тому усі рішення законні». Також вона пояснила, що ті люди, які подали заявки на приватизацію так званих «Антоненкових» земель, ще не отримали ніякого дозволу.

Але її просто не хотіли слухати. Жителі стверджують, що «закон антинародний і корумпований». Люди почали хвилюватись, як надалі «встигнути» отримати шматок землі і чи можна отримати його взагалі. 

Слово для виправдання надали сільському голові Галині Миколаївни Шавшин: «Ніяких порушень у своїх діях я не бачу. Інформація про земельні ділянки ні в якому разі не була втаємниченою. Мною була погоджена 71 викопіровка на 5 земельних ділянок. Серед людей, які просили викопіровку, є і діти, і свати, і брати, і депутати, і просто жителі села – одним словом, громадяни України. Якщо хтось проти того, щоб члени моєї родини стояли у черзі на землю, то я відкличу всі заяви».

Чому ніхто не повідомив жителів Середняків, що звільнилась ділянка, невідомо. Справді, дивним є той факт, що у списку на приватизацію цих самих 100 гектарів землі переважали родичі голови сільради, землевпорядника та багатьох сільських депутатів. Так само загадкою залишилось, чому більшість депутатів сільської ради, знаючи про вільну ділянку, написати заяви до Держземагентства не забули, а іншим жителям оголосити новину не забажали. Можливо, багато бажаючих на приватизацію і не було б, та все ж це було б справедливо по відношенню до решти селян. 

У ході дискусії виявилось, що орендар земельної ділянки, за яку йшла суперечка, досі проводить на ній сільськогосподарські роботи. Юрист пояснила, що термін користування цією ділянкою закінчується у вересні, бо ще не пройшло півроку від дня юридичного оформлення документів на неї. Також той самий орендар за місяць до закінчення дії договору має право звернутись у Держземагентство і продовжити договір оренди. Тут же першочергове право на оренду ділянки має попередній орендар, і після цього усі списки та черги на цю землю будуть недійсні. Виявляється, люди почали ділити те, чого ще не мають і, можливо, не отримають взагалі.

Але факт лишається фактом: до відома жителів просто не донесли  цю інформацію, тому, як то кажуть, «хто не вспів – той запізнився».

Після довгого обговорення можливих варіантів вирішення проблеми присутні так і не дійшли до спільного. Були варіанти просити обласне Держземагентство провести: розподілення земельної ділянки між усіма бажаючими;  розподілення згідно поданих заяв; уточнення списків бажаючих отримати земельну ділянку. Але ці рішення  не були б законними, бо не входять до компетенції сільської ради.

Потроху присутні почали розходитись. І вже коли у залі засідань майже нікого не залишилось, Тамара Володимирівна Іванченко (жителька села Середняки, колишній учитель) сказала, що для справедливого рішення цього питання вона звернулася до прокуратури. Тому, на вимогу прокуратури, справа про приватизацію земель на даний момент  призупинена.

Що ж, будемо слідкувати за подальшим перебігом справи. Сподіваємось, усе вирішиться позитивно, і задоволеними залишаться усі без винятку. А посадовці нарешті зрозуміють, що не гарно дурити своїх земляків.

Оксана Кириченко

28 коментарі до “У селі хочуть розкрити «корупційну схему»

  1. В статье написано о том что до жителей не довели что аренда Антоненко продолжается.Как раз таки Полтавское Дерземагенство ответило мне что договор Антоненко не продлил,а окончился он 31.12.2013г.Так же жителям города на ведение хозяйства дается не более 15 соток земли,а не два гектара.А так же никто не дал ответ-имели ли жители села преимущества при разделе земли.так же нас сельский совет давал информацию что аренда по документам закончилась восьмого июня этого года.От чего такая противоречивая информация,понять трудно и почему так

  2. Ольга читай внимательно закон… Вам бы токо поорать… обратитесь к психологу лутьше 😆

  3. Эта курица официально заявила что хочит получить и продать землю… сама приезжая в селе а написала всю сратву.свою на землю.. какая корупция.. сельсовет ниче не делил…угомонись

  4. здається, що закони не читає і кориспондент. важливі тільки яскраві заголовки, а про те що люди читають маячню не подумали 😕

  5. Шановна, Ніно! Можете назвати це хоч 100 разів маячнею, але факт залишається фактом! Більшість селян таки не знали, що мають можливість орендувати землі. А якщо “рильце в пушку” то вже б і мовчали)))

  6. Дякую за коментарі. Із законами ознайомлена. А от чи знаєте ви, що згідно ст.5 ЗУ Про Інформацію ” Кожен має право на інформацію, що передбачає можливість
    вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту
    інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і
    законних інтересів.” ? А чи мали вільний доступ до інформації усі жителі села Середняки у рівних обсягах? І чи не дивно, що у черзі на землю були тільки приближені до керівництва?

  7. Оксано! Кожен має право на достовірну та перевірену інформацію, а спілкувалися ви лише з 2-3 особами! особисто я рважена вашим вмінням писати, це талант! після прочитаного я подумала що в Середняках не сесія була а суд! даремно не сходила 🙂

  8. Тетяно! заспокойтесь, не в пушку. мені достатньо того що є, а от Вас я бачу таки жаба даве 😆

  9. Оксана Ч. у тя еще есть совесть писать обомне такое.. сама ты курица…

  10. угомоніться ВИ! стаття написана а земля поділена, і ніякої призупинки справи прокуратурою не було, так як усе законно!

  11. чомусь ви шановна Ніно, просто не прийшли на сесію. то чому тепер ви вичитуєте статті в інтернеті ? мабуть також якесь відношення маєте? Прихватили і собі земельки? на ворові й шапка горить))))

  12. Тетяно! підбирате слова! на якому ворові!??? у вас щось пропало дома?окрім здорового глузду

  13. та просто чи не здається вам трішки дивним те що ви так захищаєте наших можновладців? мабуть також у тому списку? може вже й документи на земельку оформили) от тоді мовчіть, а не виписуєте тут

  14. Ви то про землю знали, а де хто і не знав! то вже б хоть совість мали і закрили свого рота. а то тоді ніхто не прийшов, а тепер теліпаєте своїми язиками. треба було збираться як усі були. нічого брехать. треба у очі казать, а не так як оцк ви тепер. Безсовісні!

  15. а хто кому забороняє знать? я теж лишився без землі( а от сусід є в списку, на майбутнє буду уважнішим

  16. як сільрада нікому не казатиме – то будеш ти знать! знатимуть тільки ті кому скажуть, а ми так і останемся.

  17. ну в хату точно не прийдуть не скажуть – а чи вам не треба?? !

  18. так там же все рівно всим не вистачить! 😡

  19. зато самі знатимуть. і собі набрати не забудуть! яке їм діло до простих людей? і вони ж остануться не виновні а ми тупі і недалекі!

  20. а ви бачели той список? там вся земля поділена між головою і землевпорядником?

  21. Тетяно!та не захищаю нікого ну і таких як ви не підтримую! зразу видно ви скандальна особа, і всим незадоволена!

  22. список було зачитано на сесії. згідно списку земля розділена між родиною голови, землеміра і наших депутатів сільради. так чого ми тоді кричимо що написали вони не правильно? все вірно) нас дурили і далі дуритимуть. як не крути.

  23. бачив і я список, так не нарахую ніяк 7 чоловік, мабуть це опичатка в газеті 😐 або ж не перевіряли

  24. Да о чем вы говорите! Эти наши 3 клуши старые вечно не довольны! сколотили, всех на уши поставили. если человек не интересовался значит ему не надо было! да и правда тем кто кипишует если розобраться земля не нужна, с/г хозяйства нет у них, а земля только для этого.

  25. А я бы очень хотела чтобы восторжествовала справедливасть и как писала Пустильникова что ее обманули и тд.. Куда смотрят наши органы полным ходом нарушение всех возможных правил… открыла горе магазин у ся в доме, обманывает людей дописуя долги торгует водкой и сигаретами( кстати контрабандными) нет ни одного разришения на торговлю, полная антисанитария вот почему бездействует сельский голова, где контроль…

  26. я полностью поддерживаю Оксану! тот магазин закрыть давно нужно было! я не знаю кто там еще берет продукты, вонище страшное, антисанитария! наша голова к ней и так слишком добра…. я бы на ее месте всем бы отвечал взаимностью и пусть жрут….

  27. Знаєте в чому тут справа…. Голова сільської ради на засіданні виконкому всеж попросила горе підприємцю Пустыльниковій надати відповідні документи на торгівлю… А виявилося що їх нема взагалі… Тепер Ольга мстить голові і роздула цю кашу, поквиталася за те що її царівну путурбували…

  28. я теж так вважаю! зрівняйте як було раніше і тепер, то чого ж вам ще треба???? хоч би одна ….. викликала журналістів на наші свята! або хоч статтю з вдячністю написала.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...