Що потрібно знати про сальмонельози

Поділитися новиною

Сальмонельоз – тяжке інфекційне захворювання, яке відносять до кишкових токсикоінфекцій, інфекційних захворювань, які викликають хвороботворні мікроби сальмонели.

Джерелом цієї інфекції є дикі та свійські тварини – свині, велика рогата худоба, птахи, особливо водоплавні – гуси та качки.

 

Джерелом сальмонельозу може бути також хвора людина та бактеріоносій, тобто людина, яка не має зовнішніх проявів хвороби, але містить у кишковому тракті ці мікроби, розсіює їх у зовнішнє середовище. При недотриманні правил особистої гігієни можуть уражатись здорові люди.

Велику роль у розповсюдженні сальмонельозів відіграють риба, м’ясо, яйця, птахи та інші продукти тваринного походження.

В ослаблених тварин мікроби потрапляють у м’язи ще при житті, але часто забруднюють м’ясо з кишечника в результаті неправильної обробки туш при  забої. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирої та готової продукції, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні спільного кухонного інвентарю для обробки сировини (напівфабрикатів) і варених виробів. Гризуни – миші та щури – теж можуть забруднювати продукти при неправильному зберіганні.

Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватись при температурі 37?С. У м’ясних, молочних продуктах вони розмножуються в умовах кімнатної температури.

У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при температурі 60?С через годину, при 70?С – через 5-10 хвилин, при 80?С – через 2-3 хвилини, при кип’ятінні – миттєво. Для повного знезараження м’яса необхідно, щоб всередині шматків була температура не нижче 80?С і утримувалась на цьому рівні не менше 10 хвилин.

При оптимальній для розмноження мікробів температурі +20-37?С через 4-6 год. незначне забруднення продуктів сальмонелами переростає на масивне зараження.

Виникнення спалахів сальмонельозу може бути при проведенні масових заходів, де бере участь велика кількість людей – весілля, іменини та інші заходи.

Хвороба проявляється через 12-24 год. після вживання інфікованої їжі, але цей період може скоротитись до кількох годин або збільшитись до 2-3 днів у залежності від кількості мікробів та індивідуальних особливостей потерпілої людини.

Хвороба з’являється гостро з підвищення температури тіла до 38-40?С, головного болю, слабкості, ломоти в суглобах, нудоти, проносу. Блювання та пронос можуть бути безперервними. Хвороба перебігає 3-7 днів, залежно від тяжкості. Іноді, при несвоєчасній медичній допомозі, хворі можуть навіть померти.

Нерідко сальмонельоз нагадує грип.

Щоб попередити захворювання на сальмонельоз, необхідно виконувати такі вимоги:

– не купувати на ринках м’ясо, птицю, дичину без тавра ветеринарно-санітарної експертизи;

– м’ясо та птицю необхідно добре проварювати або просмажувати невеликими шматками;

– качині та гусячі яйця забороняється використовувати на підприємствах торгівлі та громадського харчування. Удома використовувати тільки для виготовлення тіста;

– з яєць водоплавної птиці не можна готувати яєчню, омлети, запіканки, креми тощо;

– не можна годувати будь-якими сирими яйцями маленьких дітей;

– манну кашу чи пюре, в які додають молоко або яєчні жовтки, необхідно додатково прокип’ятити;

– суворо дотримуватися технології обробки м’ясних продуктів та приготування кондитерських кремових виробів;

– харчові продукти, що швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодець, молочні продукти, вироби з кремом та ін.) зберігати тільки в холоді та суворо дотримуватися терміну їх реалізації;

– для сирих продуктів використовувати окремий розробний інвентар;

– дотримуватись технології забою тварин, не допускаючи забруднення м’яса;

– дотримуватись правил особистої гігієни.

Ніколи не займайтесь самолікуванням, а при появі симптомів захворювання негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що безсимптомна хвороба при порушенні особистої гігієни може призвести до захворювання дітей, для яких сальмонельоз дуже небезпечний.

Завжди мийте руки перед їжею і привчайте до цього дітей.

І останнє: при проведенні масових заходів у літній період не слід готувати заливні страви, салати зі сметаною та інші швидкопсувні продукти, які можуть спричинити харчові отруєння.

Т. Жезіцька, лікар-епідеміолог Гадяцького МВПЛД ДУ Полтавський ОЛЦ ДСЕСУ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...