Перспектива професій

Поділитися новиною

У кожного випускника та абітурієнта є спільна проблема – вибір майбутньої професії. До цього потрібно віднестися з великою відповідальністю, бо перспективи професій з кожним роком змінюються.

Щоб правильно та грамотно зробити вибір майбутньої професії,  потрібно стежити за швидкими змінами суспільного життя. Якщо раніше у  рейтингах на перших місцях були професії юриста, лікаря, економіста, то зараз найзатребуванішими є програмісти, технологи різних напрямків у промисловості, дизайнери.

Яку ж професію обрати нинішнім випускникам? При цьому варто врахувати місце проживання. У невеличких містечках, селищах доцільно зупинити свій вибір на професії бухгалтера, технолога, будівельника, водія, соціального працівника.

У столиці та великих містах великим попитом користуються менеджери з персоналу, готельного бізнесу, аудитори, програмісти, дизайнери, енергетики, архітектори, маркетологи. Питому вагу, за даними центрів зайнятості, складають професії косметолога, масажиста, перукарі, модельєри, тобто ті, які стосуються шоу-бізнесу. Широка мережа готельного і ресторанного бізнесу, не кажучи про кафе і кав’ярні, вимагає певної кількості кваліфікованих кухарів, кондитерів, офіціантів, барменів, сомельє, технічного персоналу від електрика до охоронця.

Не менш відповідальною і престижною є робота у аграрному секторі. Тому, мешканцям сільської місцевості рекомендують обирати такі професії, як механізатор широкого профілю, шофер, агроном, зоотехнік, майстер машинного доїння, оператор холодильних установок та інші.

Є широка можливість для роботи у соціальній сфері. Досить актуальною і потрібною є професія журналіста. Однією із найгуманніших професій залишається професія лікаря та педагога. Тут потрібні окремі якості, такі як терплячість, доброта, порядність, відповідальність та вимогливість.


Отже, до уваги випускників, перелік професій:

Програміст

Технолог харчових виробництв

Інженер-будівельник

Архітектор

Дизайнер офісів та інтер’єрів

Менеджер

Бухгалтер, аудитор

Енергетик

Маркетолог

Журналіст

Юрист

Фінансист


 В Україні існує понад 1000 професій. Серед них робітничих –  близько 300.


Професій багато, і вони всі різні. Та кожен може обрати свою, ту, яка йому найбільше до вподоби. Яка приноситиме не тільки матеріальне задоволення, а й дозволить реалізувати себе як професіонала, зробити успішну кар’єру , а головне – принесе користь народу України.

Валерія Лукаш, випускниця Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки 2014 року

LIVE OFFLINE
track image
Loading...