Міська + Народна

Поділитися новиною

Сесія міської ради

У четвер, 5 червня, відбулося засідання  41 сесії Гадяцької міської ради шостого скликання. Почалася  нетрадиційно – із переклички. Міський голова Тетяна Савченко була дуже обурена тим фактом, що деякі депутати не знаходять часу для відвідування засідань і наголосила, що хоч  сама знаходиться у черговій відпустці, ніколи не пропускає зібрань. Тому на наступній сесії усі депутати будуть доповідати про свої прогули.

Після затвердження регламенту було розпочате засідання.

Виділення коштів ОСББ «Прима»

Питання про виділення коштів із цільового фонду на проведення ремонту системи гарячого водопостачання ОСББ «Прима» (п’ятиповерховий будинок по вул. Гагаріна, 76-а) обговорювалося дуже палко. Тетяна Миколаївна розповіла, що ОСББ «Прима» вибрали нового директора – Віктора Романенка, який тепер наводить порядок у господарстві. Великий обсяг робіт уже зроблено за власні кошти, та все ж потрібна допомога. Директором об’єднання надано кошторис на послуги поточного ремонту на суму 18877 грн. Оскільки законом  про ОСББ не забороняється виділення коштів із міського бюджету, то міська рада має можливість виділити 10 тисяч.

Після слів Тетяни Миколаївни у її бік полетіло безліч запитань.

Депутат Олег Чернега сказав, що допомогти, звісно, потрібно, але для того, щоб зрівняти усі допомоги, які надає міська рада, потрібно встановити якесь відсоткове відношення від суми, яка має піти на ремонт. Також запитав, чому об’єднання не залучає міські підприємства для проведення робіт.

Також до дискусії долучився Микола Торяник, який сказав, що квартири у будинку приватизовані, і міська рада взагалі не повинна чимось допомагати ОСББ: «…Чому коли людина живе у приватному будинку, то їй ніхто не допомагає, а об’єднанням допомагати повинні? Якщо не хочуть жителі збирати гроші на ремонт, значить, їм не потрібне тепло. Усі люди рівні у Гадячі – і у приватних будинках, і у комунальних».

Але після палкого обговорення цього питання депутати вирішили виділити ОСББ «Прима» 10 тисяч гривень і доручити Олегу Чернезі підготувати положення про надання допомог ОСББ.

Про ремонт майданчика у парку «Перемога»

Наступне питання, як сказала міський голова, має бути обговорюваним – про виділення коштів на ремонт майданчика у парку «Перемога» (колишній пам’ятник вождю пролетаріату). Тетяна Савченко сказала, що архітектори рекомендують викласти плиткою три яруси, а зверху зробити композицію вазонів із квітами. Розроблена кошторисна документація свідчить, що композиція коштуватиме приблизно 28–30 тис. грн. Також додала, що на сьогодні стоїть два питання: або облагодити, або залишити так, як є.

Депутати вирішили, що встановлення такої композиція буде не вигідно, оскільки кожного року вона потребуватиме обслуговування. Тому доцільніше було б  розробити проект для впорядкування усієї території, а потім, по можливості, зробити її головною площею міста.  Була пропозиція встановити на цьому місці пам’ятник, але її ніхто не підтримав.  

Не погодивши це питання, вирішили його відкласти.

Цікаво, виходить міський голова на власний розсуд замовила кошторис та проект «композиції», а чи доцільно це і чи взагалі потрібно – не зрозуміло. Плани про щомісячні збори на народну раду трішки призабулися. Громада міста, як і раніше, про все дізнається вже по факту. І взагалі, як ми помітили, у міського голови установилася манера добровільно-примусово «проштовхувати вигідні рішення».

Про скасування рішення 40 сесії 6 скликання міської ради від 30.04.2014 р.

Дуже  жваво депутати обговорювали земельне питання «Про скасування рішення 40 сесії 6 скликання міської ради від 30.04.2014 року «Про надання дозволу гр. Мигалю Андрію Олександровичу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування індивідуального гаража № 5, за адресою: місто Гадяч, вулиця 50 років Жовтня, 45-б».

Тетяна Савченко розповіла,  що міською радою помилково було відмовлено двом громадянам у проханні виділити ділянку під побудову гаража (міська рада неправильно визначила відстань гаражів від будинку).  Унаслідок цього до прокуратури було написано заяву, і працівнику міської ради оголосили догану. Детальніше розібратися з цим питанням на сесію прийшов Олександр Мигаль, батько заявника. Заявив, що, вивчивши законодавство, дізнався, що на побудову гаража черги немає, підписи від сусідів, що вони не проти, зібрали, сесія будуватись дозволила. На сьогоднішній день вони роблять проектну документацію, яку вже оплатили. Зі слів Олександра Мигаля, Тетяна Савченко перевищила свої повноваження як міського голови і зателефонувала до організації, що робить документацію, з проханням не робити документи, поки сесія не прийме рішення.

Обговорення могло тримати довго, тож депутати вирішили голосувати.  Із 22 присутніх проти скасування рішення проголосувало 11 чоловік, утримались – 10. Рішення не прийняли, тому не скасували. Також вирішили доручити комісії вивчити це питання і більш детальніше готувати до сесії документи.

Після розгляду основних питань перейшли до різного.

Олег Грицан (депутат міської ради) звернувся до Тетяни Савченко із запитанням, на якій стадії знаходиться розробка документації щодо виділення земельних ділянок під будівництво на Нових Черемушках (між школою № 4 і новобудовами). На що Тетяна Миколаївна йому відповіла, що документи готує земельний відділ, а саме Віра Іванівна Троценко, і знаходяться вони на стадії розробки, тобто скоро будуть готові. Як стало відомо згодом, цю земельну площу планують розділити на 300 ділянок, тому усі бажаючі придбати собі ділянку можуть звертатись до міської ради.

Ця сесія виявилась не схожою на інші, бо на засіданні були присутні представники Народної ради. Спочатку слово надали депутатам міської, а вже потім Народної ради.

Олександр Сиваш (голова Народної ради) підготував кілька питань.

Спершу звернувся до Тетяни Савченко з проханням вирішити проблему колектора по вулиці 50 років Жовтня. Розповів, що під час останньої зливи він особисто витягував автомобіль з води. Тому вважає, що «ця проблема важливіша за клумбу в центрі».

Тетяна Миколаївна відповіла, що  3 організації вже  запропонували свої послуги з ремонту, який буде коштувати у межах 40 тисяч гривень. Зараз вирішується питання, хто ж саме буде ремонтувати.

Далі Олександр Володимирович попрохав міського голову допомогти упорядкувати  стихійну торгівлю продуктами харчування по місту. Сказав, що є багато скарг від жителів, тому потрібно якось реагувати. 

Шляхів вирішення проблеми голова Народної ради не запропонував, що неабияк обурило присутніх депутатів. Тетяна Савченко сказала, що це питання розглядається щороку, але, на жаль, безрезультатно. І поки не втрутиться міліція, міська рада не може нічого зробити.

Ось так, із неприйнятими та відкладеними рішеннями, закінчили чергову сесію міської ради.

Від редакції: Стихійна торгівля у нашому місті досягла апогею, крім того, що ринок біля універмагу Росія «розрісся» за межі усіх допустимих норм торгівлі. Важко взяти на себе відповідальність, коли люди не від хорошого життя виходять на торги навпроти «Горизонту», біля «Коніки», просто на тротуарі торгують усім, від молочної продукції до вишеньок-черешеньок. Узяти на себе відповідальність за непопулярне рішення, а саме заставити усіх бажаючих здійснювати торгівлю у спеціальних місцях, під силу не кожному. Тож ні міліція, ні санітарна служба до моменту захворювання на сальмонельоз нічого не вдіють. Розуміємо і простих людей. У наш нелегкий час заробити «копійку» хочеться, але місць для усіх бажаючих катастрофічно не вистачає. А може, хтось і не бажає, хоче із своїм товаром підсунутись ближче до потенційного покупця. Та й самі ж покупці підтримують подібні дії. Коли у магазині купуємо продукти, звертаємо увагу і на строки придатності, і на умови зберігання, критикуємо власників магазинів за антисанітарію, а в даній ситуації залишаємося байдужими.

Як бачимо, проблем багатенько, тому закликаємо усіх небайдужих людей долучитися до обговорення даної теми на сторінках тижневика, а також у мережі Інтернет. Будемо вдячні за будь-які поради та пропозиції. Пам’ятаймо: це наше місто і нам під силу зробити його кращим.

«Базар Медіа в Україні»


13,33 грн. – фактична вартість харчування дітей у дошкільних закладах.

2291 грн. виділили  для встановлення вікон у ДНЗ № 9 «Дзвіночок».

7600 грн. коштує корегування проектної документації на ремонт проїзної частини по вул. Тельмана.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...