«Усе для того, щоб Україна цвіла!»

«Усе для того, щоб Україна цвіла!»

«Усе для того, щоб Україна цвіла!»

Поділитися новиною

«Усе для того, щоб Україна цвіла!»До редакції тижневика долетіла звістка, що у родини Клочанів є дуже гарний розсадник тюльпанів. Щоб власними очима побачити це весняне диво, представник редакції тижневика напросилась у гості…

«Цей будиночок придбала моя дружина у подруги. Думали, буде дача, – розповідає про свою садибу Олексій Клочан. – Раніше дружина часто сюди приходила. Бувало, сяде під горіхом, дивиться на квітки і вишиває. У нас весь будинок вишивкою обвішаний. А квіти – то для душі».

 «Розкажіть, з чого почалося ваше «царство тюльпанів»? – запитую.

«Це захоплення дружини. Як придбала будинок, метр за метром прибирала тут усе, по квадратику викорчовувала. А потім куди поїде – купує і привозить тюльпани. Спочатку планували садити, щоб квіти одного кольору у ряду були. Та дружина не захотіла, у перемішку посадила, сказала, так красивіше. У нас тут приблизно 30 видів тюльпанів», – згадує господар  і проводить мене до квітів.

А там різнобарв’я: ось і білі, і фіолетові, і жовті, червоні прості і кучеряві, червоні з білим, рожеві – які душа забажає. Уся земельна ділянка засаджена тюльпанами.

«Щоб приглядати за таким садом, потрібно докладати чималих зусиль. Якось допомагаєте дружині?» – запитую.

«В основному це робота Лідії Андріївни (дружини). Раніше я тільки допомагав, щось викопаю чи посаджу. Два роки тому дружина захворіла, тому тепер, як можу, приглядаю за її творінням. Хоч якось підтримую те, що радує око і їй, і мені, – розповідає Олексій Митрофанович. – Я колись був на семінарі у Хусті. Як побачив тамтешню долину тюльпанів, аж подих перехопило. Із тих пір і я загорівся і розділив захоплення дружини».

«У вас так багато квітів без нагляду росте. Закохані не лазять через паркан по букети?» – цікавлюсь.

«Ви знаєте, не помічав. Мабуть, не крадуть. Усі знають: як треба, то ми дамо. Ми і цибульками ділимось з людьми. Можна ж просто попросити», – всміхається господар і продовжує розповідь. – Недавно приходили до мене із училища культури. Дивились на квіти, фотографували. У них скоро ювілей училища, хочуть тюльпани у нас взяти і квіткову алею посадити».

«Могли б і ви відкрити квіткову лавку», – пропоную, але чоловік не погоджується.

«Недавно бачив по телевізору: люди 5 соток засадили, сортові, на продаж. А ми вирішили не продавати, а вирощувати для себе, для душі. Усе для того, щоб Україна цвіла».

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...