Старі кіоски на новий лад

Старі кіоски на новий лад

Старі кіоски на новий лад

Поділитися новиною

Старі кіоски на новий лад До редакції тижневика «Базар Медіа в Україні» надійшов  лист.
«Добрий день!
Через вашу газету звертаюсь до міського голови.
Тетяна Миколаївна, скажіть будь ласка, хто дав дозвіл на відкриття кіосків сигарет, пива, кави, чаю по місту? Чому наші кіоски знесли? Що змінилося? Кіоски повідкривали не на зупинках, а за десятки метрів. Чи ви цього не знаєте і не бачили. Тим, що повідкривали, Ви їм дозволили, чи це Ваші кіоски, чи ваших працівників.

Поясніть будь ласка, щоб усі почули Вашу справедливу відповідь.
Від усіх потерпілих підприємців.
Надія.»

Для вивчення цього питання представники редакції «Базар Медіа в Україні» вирушили до місцевих кіосків, де продають і алкоголь, і цигарки. Першим об’єктом став кіоск навпроти школи № 2. Побачене не викликало позитивних емоцій: старенький ларьочок ознак життя не подавав, у вікні табличка «зачинено», двері на вигляд щільно прикриті. Але напис виявився неправдивим, кафе працювало – на годиннику 10 ранку, а у приміщенні вже відвідувачі. Продавець на запитання відповідати не забажала. Та потрібне ми побачили – на вітрині був присутній алкоголь.

Із запитаннями, чи не забігають школярі в цей ларьок на перервах та чи не скаржаться на це дорослі, ми звернулись до заступника директора школи № 2 ім. М.П. Драгоманова  Тетяни Рубан.

«Цей кіоск нам не заважає, – сказала заступник директора. – Якщо раніше ми часто підіймали це питання, то на сьогоднішній день наші  дітки туди не ходять. А якщо й заходять іноді, то їм не продають ні спиртного, ні цигарок. На цю тему ми говорили з власниками і продавцями цього закладу. Ніяких претензій до них ми не маємо.

Наступною ціллю кореспондентів стало кафе «Вікторія», що знаходиться недалеко від аграрного училища. На вигляд сучасний кіоск, щоправда збоку ще видніються сліди від недавнього підпалу.Усередині ми також побачили, що в продажу є алкоголь і цигарки. Тому ми запитали у власників, чи бува не продають вони свій товар неповнолітнім студентам?

Коментар дав Роман Кравець (чоловік власниці «Вікторії»): «Кафе працює не для студентів училища. Звісно, вони часто заходять. Але якщо  хочуть купити алкоголь чи цигарки, ми просимо їх показати паспорт. Основні наші клієнти – це таксисти. Ми законослухняні громадяни, тому ніяких порушень з нашої сторони немає».

Далі ми оглянули не так давно встановлені кіоски «ТютюнОК» на зупинках. Товар вони пропонують відповідний до назви – в основному цигарки і пиво. Копії відповідних дозволів на продаж тютюнових виробів наклеєні на вітрині і доступні на перегляд кожному.

Щоб отримати об’єктивну інформацію, за коментарем ми звернулися до міського голови. Тетяна Савченко сказала, що до неї вільно можна звертатися, вона приймає в будь-який  час. Тому знайте, що двері міського голови для вас, любі читачі, завжди відкриті.

«За часи мого керівництва нові кіоски відкрилися на зупинках біля магазину «Лілея» і кафе «Велес» («ТютюнОК» – ред.), – розповідає Тетяна Миколаївна. – Це невеличкі  кіоски, де продаються кава і цигарки. Бажаючим підприємцям міська рада давала дозволи на будівництво кіоску з умовою, що вони облаштують автобусну зупинку. Також ми дали дозвіл на встановлення квіткового кіоску в центрі міста, біля училища культури. До речі, на цьому місці раніше стояв кіоск, в якому продавали пиво і цигарки. Можливо, цей лист і написала власниця цього кіоску тому, що ми заборонили його розміщення. Було багато скарг від працівників училища, студенти часто були помічені за відвідуванням цього магазинчика.

На сьогоднішній день у нашому місті залишилися кіоски хлібні, газетні і по ремонту взуття. Ніякої шкоди вони не становлять, а навпаки – наближають продукцію до споживача».

«Ще одним місцем, яке отримувало багато скарг в свою адресу через продаж спиртного, є кіоск навпроти 2-ї школи. Розташований він через дорогу від школи. Що можете розповісти про нього?» – питаємо.

«Він розташований на відстані більше 50 метрів від будівлі навчального закладу, тому продаж спиртних напоїв там дозволено. Скарг щодо цього кіоску до мене не надходило. Якщо ж будуть, будемо вживати заходів», – відповіла Тетяна Миколаївна.

«Кафе «Вікторія» також розташоване поблизу навчального закладу. Що скажете про нього?» – запитуємо.

«Вікторія» стоїть уже дуже давно. Власник просто зробив його більш сучасним. Відстань від кіоску до училища – більше 50 метрів. Тому усі дозволи у них є», – розповіла Тетяна Савченко.

Що ж, ситуація доволі заплутана. Єдине можна сказати точно: це питання залишається на совісті підприємців. Тож, любі підприємці нашого міста, пам’ятайте: згідно ЗУ від 19.12.1995 № 481/95, зокрема заборонена реалізація алкогольних та тютюнових виробів неповнолітніми особами і неповнолітнім особам. Також забороняється продаж товарів дитячого асортименту, які імітують тютюнові вироби. Слід звернути увагу, що продавець при продажу алкогольної продукції і тютюнових виробів зобов’язаний вимагати від покупця паспорт або інші документи, які підтверджують його вік, якщо у продавця виникли сумніви відносно досягнення покупцем 18-річчя. У разі відмови покупця надати такий документ, відпуск вказаної продукції такій особі забороняється. При порушенні вказаних вимог суб’єкт підприємництва притягується до фінансової відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 6800 грн., а особа, що безпосередньо відпустила неповнолітньому громадянинові таку продукцію, притягується до адміністративної відповідальності. Крім того, суб’єкт господарювання при повторному порушенні може позбутися відповідної ліцензії.

Оксана Кириченко

3 коментарі до “Старі кіоски на новий лад

  1. Що за Надія у нас появилась?То Тарасенко її тягнув за ру ки і ноги в партію,то кіоск у неї знесли,чи може Товстому наобіцяв матюха місце поближче до себе?Я пропоную всим кіоскам торгувати мобілками і для початку,як робив Матюшенко-краденими.

  2. так може ця Надія і є організатором підпалів та погромів кіосків.Я вважаю,що потрібно звернутись до правоохоронних органів,щоб провели слідство.

  3. а что,матюха пообещал санюхе киоски?наркотой торговать?санёк это умеет! 8)

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...