Купував яблуню, а виросла груша

Халоша Микола

Халоша Микола

Поділитися новиною

Халоша МиколаХто з нас не поспішає навесні прикупити і висадити вдома молоденьке деревце? От і в нашому місті почали з’являтися продавці саджанців. І не тільки місцеві, а й заїжджі, яких у нас, м’яко кажучи, недолюблюють. На жаль, недобросовісна конкуренція не оминула стороною і наш базар. Бувають, звісно, продавці, які з усіх сил стараються обманути покупця і продати не зовсім якісні саджанці.

Та бувають і такі випадки, коли конкурент, у якого ціна на такий самий товар, ато може й кращий, нижча на кілька гривень, просто комусь заважає.

У редакцію тижневика «Базар Медіа в Україні» надійшло звернення від Миколи Халоші:

«Я 20 років вирощую саджанці. Маю свій розсадник у с. Бобрівник Зіньківського району. Люди мене вже давно знають, їдуть по саджанці з усієї України. Ніколи людей не дурив і іншим не дозволю. Поряд зі мною давно вже продавали свої саджанці «молдавани», та я мовчав, поки люди не перейшли межу. Ці аферисти приїжджають з Молдавії дурити наших людей. Купляють документи і продають саджанці, з яких нічого не росте. У цьому році приходив до них інспектор з фітосанітарного контролю, в особі Григорія Красюка. Він особисто при нас робив зріз коріння і підтвердив, що їх рослини заражені раком кореня, і все одно підписав їм документи на дозвіл. Я вважаю, він це зробив незаконно. Він мені сказав, що йому є «приказ» з Полтави, і він повинен дати їм дозвіл».

«А чого ви кажете, що вони з Молдавії?» – цікавимося.

«Вони раніше приїжджали автобусом з молдавськими номерами. Спочатку люди цього не знали і купували. А потім у людей дички виростали, або і зовсім вимерзали дерева! Ви ж зрозумійте, дерево заражує всю землю навколо себе, потім там зовсім нічого не росте», – розповідає Микола Іванович.

Лєснік ВячеславКонкуренти Миколи Івановича спочатку зустріли нас вороже – просили не знімати і виключити камеру. Та на прохання подивитись документи показують: паспорт на ім’я В’ячеслава Йововича Лєсніка, довідку, яка підтверджує те, що дійсно ця людина займається вирощенням саджанців на території Олексіївської сільської ради Чернівецької області, дозвіл Гадяцької міської ради на продаж саджанців та Сертифікат міжнародного зразка, який підтверджує відповідність його товару всім санітарним нормам. На прохання прокоментувати ситуацію В’ячеслав Лєснік говорить: «Людині просто не подобається конкуренція. У мене є всі необхідні дозволи – і на торгівлю, і на відповідність. Ми ж продаємо саджанці дешевше, ніж у нього, от він і колотиться».

Як зрозуміти, це дійсно обман покупців, чи просто недобросовісна конкуренція? Щоб розібратись до кінця, ми звернулися за коментарем до Григорія Сергійовича Красюка, державного інспектора з карантину рослин по Полтавській області.

«Це все конкуренція в чистому виді. Ці хлопці торгують вже років 7. Дійсно, я дав їм дозвіл. Особисто мені ніхто ніяких приказів з Полтави не давав. Я на сажанці подивився – вони нормальні. Якби були карантинні об’єкти, я б не дозволив їм торгувати. (Карантинні об’єкти – види шкідників, збудників хвороб рослин чи бур’яни, що відсутні або обмежено поширені на території країни, але які можуть завдати значної шкоди рослинам або рослинній продукції – авт.). Справді, я виявив кореневий рак на одному з саджанців. Рак коріння ні для здоров’я людини, ні для навколишнього середовища загрози не несе. Миколі Халоші я відповідаю: я дію в межах діючого законодавства і за усі дії відповідаю особисто я, а не Полтава. Якщо він сумнівається в моїй кваліфікації, то нехай робить експертизу саджанця самостійно. Так само можна і на нього сказати, що погані сажанці, бо вони продаються з порушенням існуючих норм і правил. Це все балачки…

Я неодноразово звертався до голови міської ради Тетяни Миколаївни з проханням виділити і облаштувати спеціальне місце на ринку для продажу саджанців і розсади. Та чомусь досі ця справа стоїть на місці».

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...