Польща, Німеччина Україна – тристоронні зустрічі

Польща, Німеччина Україна – тристоронні зустрічі

Польща, Німеччина Україна – тристоронні зустрічі

Поділитися новиною

Польща, Німеччина Україна – тристоронні зустрічіПротягом трьох років, у 2006-2008 роках, Гадяцька гімназія та Гадяцька школа № 4 брали участь у польсько-українських молодіжних обмінах. На жаль, після кризи 2008 року фундація ПАУСі не змогла продовжувати спонсорувати дані обміни. Тож вчителі обох шкіл намагалися знайти інші фонди для здійснення проектів з Польщею.

І ось цього року селище Кшижова (Польща) зустрічало учасників, якими стали 30 учителів із трьох країн.

10 представників від кожної країни відбиралися на конкурсній основі. У число українських учасників пощастило потрапити і мені. «З двох зроби три» – це назва семінарів, організованих фундацією «Кшижова», під час яких обговорювалися можливості та аспекти тристоронніх зустрічей молоді з Польщі, Німеччини та України.

Із 16 по 20 березня велися розмови про способи організації дієвого тристороннього обміну, про можливі проектні ідеї, методи роботи з дитячими групами з різних країн, а також про можливості дофінансування проектів. Для того, щоб ми змогли все краще зрозуміти та запам’ятати, з нами проводили тренінги, ігри, бесіди, які можуть стати доброю платформою для налагодження дружніх стосунків між дітьми. У такий спосіб учасникам семінару наглядно продемонстрували оптимальну схему організації тристоронніх зустрічей. Ми також отримали практичні рекомендації щодо розробок тем та ідей проектів. Для ефективної роботи всіх учасників семінару було забезпечено синхронний переклад трьома мовами. А ще ми мали нагоду поглибити свої знання про інші країни: у рамках семінару був організований міжнародний вечір, на якому кожна з сторін представляла свою культуру.

Декілька слів хотілося б сказати про відношення учасників міжнародного семінару до вчителів  з України. Спочатку всі намагалися уникати розмови про ситуацію в нашій країні, вважаючи, що для нас психологічно важко говорити про нову владу, конфлікт у Криму тощо. Однак в останній день було відведено час для даних розмов. Особливо хвилюються поляки, адже ми з ними найближчі сусіди. Німецькі вчителі досить стримано вислуховували усі політичні дебати, які велися в колі. У Німеччині багато хто дивиться проросійські новини, однак вони як люди освідченні, окрім новини по телевізору, ще й читають новини в Інтернеті. Тож абсолютно всі підтримують народ України.

Хоча семінар і закінчився, але він неодмінно матиме продовження в багатьох цікавих та корисних справах. Попереду узгодження теми та блоків проекту, віртуальне знайомство з нашими польськими та німецькими партнерами, захоплюючі подорожі учнів Гадяча до цих країн та зустрічі на українській землі.

Руслана Шаманська, вчитель англійської мови школи № 4, опікун шкільного Європейського клубу

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...