Туберкульоз. Що ми знаємо про нього?

Туберкульоз. Що ми знаємо про нього?

Туберкульоз. Що ми знаємо про нього?

Поділитися новиною

Туберкульоз. Що ми знаємо про нього?24 березня – Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

Щорічно 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882 році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цього часу загрожує всьому людству.

 

Основною причиною зростання захворюваності на туберкульоз є зниження рівня життя населення, зростання алкоголізму та наркоманії, величезна армія безхатченків, звільнені з виправних установ. Значний вплив має і міграція населення, яка різко зросла за останні роки. Важливим чинником, що сприяє росту захворюваності, є скорочення охоплення населення профілактичними оглядами та зменшення частки хворих на туберкульоз, виявлених на ранніх стадіях.

Туберкульоз – одне з найдавніших інфекційних захворювань, що характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму, але найбільш частою його локалізацією є органи дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом (через легені дорослої людини за добу проходить близько 15 кубометрів повітря), органи травлення та ушкоджену шкіру. При кашлі, чханні, розмові хворого на туберкульоз у повітря, на підлогу і стіни кімнати, предмети побуту потрапляють дрібні крапельки мокротиння й слини. Мікроби після висихання мокроти довго залишаються життєздатними, особливо в слабо освітлених місцях. Навіть у висохлій мокроті і на різних предметах вони живуть до шести-восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутової передачі хвороби.

Стійкість збудника туберкульозу вивчали на поверхні ґрунту на глибині 5, 10, 20 см. У мерзлому ґрунті він виявляє значну стійкість до впливу несприятливих факторів. Від багаторазового замерзання і відтавання він зберігає життєздатність на поверхні ґрунту до 12 місяців.

На туберкульоз хворіють не тільки люди, але й тварини. Тому можливе зараження при вживанні некип’яченого молока, сирого або недовареного м’яса, яєць, при догляді за хворими домашніми тваринами. Тому туберкульозом можна заразитися не лише під час прямого контакту з хворим.

На туберкульоз хворіють люди різного віку та статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. Тільки-но потрапивши до організму людини, мікобактерії туберкульозу розповсюджуються, але не обов’язково викликають захворювання. Багато їх гинуть. Проте деякі зберігають життєздатність і роками живуть в організмі, не завдаючи йому шкоди протягом певного часу.

Несприятливими чинниками, які збільшують ризик зараження туберкульозом, є погані житлові умови, брак чистої питної води, неповноцінне харчування, шкідливі звички, стреси, недосипання, зниження опірності організму внаслідок перенесених інших хвороб, низька санітарна культура населення.

Лікувати туберкульоз складно, тому що він «мутував» і пристосувався до тих препаратів, які на нього впливали раніше. З’явилися мікобактерії туберкульозу, стійкі до лікарських засобів. Це відбувається у зв’язку з несприятливим екологічним середовищем і прийомом медикаментозних засобів без призначення лікаря.

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню.

Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно:

– відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму;

– слідкувати за чистотою і порядком у приміщенні та за його межами;

– не допускати захаращення і скупчення пилу;

– щодня проводити вологе прибирання квартири і меблів;

– як можна частіше провітрювати приміщення;

– не чистити в кімнаті одяг і взуття;

– завжди мити руки перед їдою;

– дотримуватися режиму харчування;

– не купувати м’ясо, молоко на стихійних ринках;

– у їжу вживати тільки кип’ячене молоко;

– дотримуватися режиму праці та відпочинку;

– загартовувати свій організм (займатися фізкультурою і спортом);

– частіше бувати на свіжому повітрі;

– уникати стресових ситуацій;

– регулярно проходити флюорографічне обстеження (1 раз на рік).                                               Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати їх виконання від оточуючих.

А якщо Ви думаєте, що Вас це не торкнеться, то помиляєтесь. Туберкульоз не переможений. Він серед нас. І в кожну хвилину на Землі від нього страждають люди. Всесвітній день боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров’я.

С.А. Ланчинська, райфтизіатр

LIVE OFFLINE
track image
Loading...