Народне віче

Народне віче

Народне віче

Поділитися новиною

Народне вічеУ суботу, 15 березня, на Соборній площі відбулося народне віче. Традиційно розпочали з державного гімну та  вшанування пам’яті Героїв Майдану. Розглядались такі питання: перейменування вулиці Леніна на Героїв Майдану, установлення пам’ятника Небесній Сотні та формування списків Народної самооборони. Олексій Матюшенко закликав до єднання: «Ми сподіваємось, що війни не буде. Але ситуація склалась така, що потрібно щось робити. У нас є сили й мужність. Слава всім, хто сьогодні прийшов. Нам потрібно гуртуватися, об’єднуватися в ополчення, щоб хоч якось допомогти нашим військовим».

Тетяна Савченко (міський голова) розпочала з того, що це зібрання є вираженням протесту Кремлю проти агресії, яку вони чинять на Кримському півострові. Проінформувала, що питання перейменування вулиці Леніна буде прийняте на сесії міської ради в квітні. Також додала, що за перепрописку буде братися 25 гривень і ніякого обмеження в часі не буде. Усі інші документи, де необхідний запис про реєстрацію, будуть змінюватись автоматично. Розповіла, де буде встановлено Меморіал Небесної Сотні – у сквері навпроти Дитячої консультації. Архітектори вже працюють над ескізами. Дуже проникливим був виступ Дмитра Терентійовича Усика. 92-річний ветеран Великої Вітчизняної війни закликав всіх до захисту нашої держави: «Я сам останню кров віддам за мир на нашій Батьківщині». У своєму виступі він порівняв Путіна з Гітлером. Люди розповідали, що, телефонуючи до родичів у Росію, чують тільки осуд і ненависть. «Мовляв, ми тут брешемо, а  вони тільки правду чують і бачать. У кого є там родичі, треба дзвонить, треба розповідати, розкривати очі,  що в нас тут робиться, щоб люди бачили і знали, що Путін неправий», – вирішили всі. З пропозицією заборонити георгіївські стрічки виступив Сергій Пустовгар, учитель історії. «Їх запровадила Катерина ІІ в 1769 році. Георгіївські стрічки отримували росіяни за те, що знищували козаків, патріотів України. У часи ІІ Світової війни їх носила Російська визвольна армія Власова, у Радянському Союзі вони були заборонені. У 2005 році стрічка була визнана символом перемоги над фашистськими окупантами. Але зараз ці стрічки є синонімом свастики. Їх носять ті люди, які пропагують війну з українцями». Під кінець зібрання виступив Станіслав Грищенко (з його слів, українець, 20 років живе у Гадячі), який поставив під сумнів доцільність віче, натомість запропонував провести розслідування, за яких обставин загинули люди на Майдані та чи дійшли до людей ті гроші, що збирались для родин загиблих. Його слова викликали обурення зі сторони народу, люди назвали його провокатором і просто виштовхали (при цьому пошкодивши куртку). Цікаво, що ніхто з присутніх представників нинішньої влади  не зупинив штовханину, просто закінчили зібрання, залишивши все напризволяще. На щастя, закінчилося без бійки.                                                                                                               Закінчилось віче, традиційно, виконанням державного гімну.

Оксана Кириченко

На фото: Чоловік прочитав вірш Маяковського, в якому той описує велич української мови. «Разучите эту мову на знаменах – лексиконах алых,

эта мова величава и проста:

«Чуеш, сурмы заграли, час расплаты настав…»

Разве может быть затрепанней да тише

слова поистасканного «Слышишь»?!» 

1 коментар до “Народне віче

  1. Знову пам*ятники ! У нас у місті все прекрасно! Дороги супер, базар кращий в області , грошей нікуди дівати? Якась пам*ятникоманія.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...