У суддівському кріслі

суд діти
Поділитися новиною

суд дітиМинулого четверга учні 9 класу Гадяцької спеціалізованої школи №2 ім. М. Драгоманова мали змогу спробувати себе у ролі судді і… підсудного. А все тому, що в рамках правового уроку вони відвідали Гадяцький районний суд. Мета заходу –  підвищення іміджу судової системи та органів судової влади, популяризація суду серед молоді як майбутніх правників та обізнаності школярів у роботі суду. До речі, це вже не перший похід школярів до суду – у минулому році суд відвідували школярі інших шкіл.

Заступник керівника апарату суду Яна Бусійок відповіла на всі питання, що цікавили учнів. У Гадяцькому суді працюють 6 суддів і 23 особи, які забезпечують роботу суду – канцелярія, помічники, секретарі. Виявляється, щоб стати суддею, потрібно не лише здобути юридичну освіту, а й мати певний досвід, отримати який можна відразу після закінчення ВУЗу. От, наприклад, голова суду після навчання кілька років працював помічником судді. 

У ході розмови школярі виявили неабияку цікавість до кількох моніторів і комп’ютерів, що знаходились у залі засідань. Як пояснила працівник суду, якщо раніше усі судові справи писалися на друкарській машинці, то зараз усе набагато легше – є аудіо– і відеофіксування судового засідання.  Відповідно, щоб передати  справу в архів, її матеріали необхідно просто роздрукувати.

Але найцікавіше для школярів було відчути себе у ролі працівника суду – кожен мав змогу обрати посаду і спробувати себе у цій ролі. Діти зіграли в імпровізоване судове засідання: був головуючий суддя, секретар, прокурор, адвокат, обвинувачений і навіть свідок у таємній кімнаті. От тільки посидіти на лаві підсудних учням не дозволили, бо там місце лише для справжніх злочинців. Тому школярів застерегли від скоєння правопорушень. Наостанок усіх чекала традиційна фотосесія у залі засідань.

Через кілька років перед учнями постане вибір майбутньої професії. І, можливо, такі екскурсії зроблять їх вибір легшим і колись, одного із них ми побачимо у суддівській мантії.  

Оксана Кириченко

У 2017 році згідно вироку суду неповнолітній був позбавлений волі строком на 3 місяці за вчинення крадіжок.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...