ПІДБИТО ПІДСУМКИ РОБОТИ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ГАДЯЦЬКОМУ РАЙОНІ ЗА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2016 РОКУ

Поділитися новиною

У першому півріччі 2016 року робота управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі спрямовувалася на виконання своєї функції як виконавчого органу державної влади, що втілює в життя державну пенсійну політику, підтримку стабільності пенсійної галузі, виконання бюджету Фонду, забезпечення прав застрахованих осіб і контроль за достовірністю відомостей в системі персоніфікованого обліку.

Станом на 01 липня 2016 року до бюджету управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі з усіх джерел фінансування на виплату пенсій та допомог надійшло 135575,58 тис.грн., що на 1633,86 тис.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. План власних надходжень на 1 липня 2016 року виконано на 119,7%. При плані  420,6  тис.грн., фактично надійшло коштів 503,3 тис.грн., що на 316,1 тис.грн. менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зменшення відбулося за рахунок того, що в поточному році платники четвертої групи єдиного податку відповідно до чинного законодавства не відшкодовують пільгові пенсії. План власних надходжень в червні 2016 року виконано на 115,2 %.

За рахунок зазначених ресурсів у законодавчо встановлені терміни забезпечено стале і своєчасне фінансування пенсій та грошової допомоги 17485 пенсіонерам  району.

Місячна потреба на виплату пенсій в районі зросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 1633,86тис.грн. і в червні 2016 року досягла  27762,49     тис.грн.

 Заборгованість по сплаті пенсійних внесків на 1 липня 2016 року зменшилася в порівнянні з початком року на 2,6 тис.грн. і становила 201,0 тис. грн., в тому числі недоїмка по внесках 160,8 тис.грн., по пені 19,7 тис.грн., по штрафних санкціях 20,5 тис.грн.

 Заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій збільшилась з початку року на 10,3 тис.грн. (за рахунок підприємств ФГ “Бармиця” та Гадяцька філія ПАТ “Райз-Максимко”)  і склала, на звітну дату, 1424,7 тис.грн., в т.ч. заборгованість підприємств-банкрутів становила 1344,5 тис.грн. або 94,4 % загального боргу.              

  Борг зі сплати єдиного внеску, що рахувався на 01.10.2013 року становив 680,4 тис.грн., в тому числі недоїмка по внесках – 596,6 тис.грн.  Після передачі функцій адміністрування єдиного соціального внеску постійно здійснюється співпраця з органами фіскальної служби щодо погашення боргів. В результаті спільних заходів в 2016 році боржниками погашено боргів на суму 56,0 тис.грн., а з часу передачі функцій адміністрування єдиного соціального внеску загальна сума погашення боргів становить 403,0 тис.грн.  

 В 2016 році відповідно до ст. 12 Закону України “Про виконавче провадження”, управлінням, як стороною виконавчого провадження, спільно з державними виконавцями проведено 7 рейдів та обстежено майновий стан 40 боржників. З початку року працівниками управління проведено ознайомлення з  30 виконавчими провадженнями. В результаті спільних дій УПФУ в Гадяцькому районі та ВДВС Гадяцького РУЮ в 2016 році надійшло коштів на суму 62,1 тис. грн., в тому числі з рахунків виконавчої служби 55,2 тис. грн. та самостійно сплачено боржниками 6,9 тис.грн.  

У 2016 році спеціалістами управління призначено 267 нових пенсій (у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року число новопризначених пенсій      зменшилося на 39). Пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлено 9 громадянам , проведено 668 індивідуальних перерахунків пенсій (1-й кв. – 321, 2-й кв 347), виплачено 409 допомог на поховання,  видано 1864 довідок по місцю вимоги. 

На даний час в районі оперативно забезпечується виплата пенсій
345 вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей. З 1 липня 2016 року такі виплати здійснюються виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України». Відтак внутрішньо переміщені особи мають звертатись до відділення «Ощадбанку» і до управління з метою відкриття рахунку і оформлення платіжних карток, які одночасно будуть пенсійними посвідченнями.   

 Для забезпечення спрощення процедури отримання послуг, скорочення термінів надання та підвищення їх якості в управлінні працює відділ обслуговування громадян. В 2016 році на прийомі побувало 3512 громадян та надійшло 13 письмових звернень.    

 З метою удосконалення системи надання соціальних послуг громадянам з 1 липня нинішнього року в області стартував проект по запровадженню єдиної електронної системи призначення і виплати пенсій. Нова система передбачає функціональний поділ на дві складові: безпосереднє спілкування фахівців з пенсіонерами у залах обслуговування (фронт-офіс) і оброблення документів, отриманих від громадян, з подальшим наданням кінцевого результату (бек-офіс).

 Запровадження централізованої системи призначення і виплати пенсій сприятиме максимальній автоматизації процесів – від звернення до призначення і виплати пенсії. Також завдяки нововведенню з’явиться можливість упередити переплати і дублювання виплат; надійно захистити персональні дані від втрати, фальсифікації та нецільового використання; мінімізувати дію ,,людського фактору” (помилок, зловживань, корупції).    

 У ході проведення 81 зустрічної перевірки достовірності видачі підприємствами, установами, організаціями документів для призначення і перерахунку пенсій попереджено 21 порушення. В І півріччі 2016 року проведено 10 перевірок поштових відділень та УДППЗ ”Укрпошта” і 5 перевірок банківських установ щодо цільового використання коштів Пенсійного фонду на виплату пенсій і допомог (виявлено 1 порушення в оформленні виплатних документів) та 27 перевірок платників щодо достовірності поданих відомостей по застрахованим особам (по результатах перевірок виписано 11 приписів щодо усунення порушень).

 У поточному році продовжувалася співпраця з місцевими засобами масової інформації, внаслідок якої розміщено 10 публікацій в друкованих виданнях, здійснено 10 виступів в радіоефірі, організовано 19 виїзних прийомів громадян та   проведено 6 семінарів. На гарячу лінію управління звернулася  185 осіб.

Серед важливих для Пенсійного фонду подій цього року – скасування оподаткування пенсійних виплат, яке прийнято Верховною Радою України 2 червня. Оподаткування стосувалося тільки тієї частини пенсії, що перевищує три мінімальні зарплати (4134 грн. у 2016 році). Відтепер оподатковуватимуться лише пенсії, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму (10740 грн.)

Протягом року постійно в управлінні проводилася робота, спрямована на реалізацію актів Президента України та Кабінету Міністрів України з питань боротьби з корупцією та інших документів  антикорупційного спрямування.  

С.А.Федоренко,  перший заступник начальника управління     

LIVE OFFLINE
track image
Loading...