Щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Поділитися новиною

Щодо  реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяженьЩодо реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Міністерство юстиції України в рамках реформування системи державної реєстрації цього року запровадило низку нововведень. Серед них – наказ Мін’юсту «Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо попередньої подачі заяв» від 07.07.2015 №1159/5.

Цей пілотний проект запроваджено на території Київської, Одеської, Волинської, Рівненської та Полтавської областей. Зазначений проект дуже важливий для сільгоспвиробників і тих, хто переробляє сільськогосподарську продукцію (представників агробізнесу) та забудовників багатоповерхових будинків, оскільки сприяє створенню сприятливих умов для надання адміністративних послуг для них.

Пілотний проект передбачає попередній розгляд заяви.

Попередній розгляд заяв у галузі державної реєстрації прав є новим в українському законодавстві, що регулює сферу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Відтепер посадова особа, яка прийняла документи, буде зобов’язана надати офіційний висновок заявнику щодо їх комплектності та правильності. Оплата за попередній розгляд заяв не передбачена законодавством. Орган державної реєстрації, який отримав попередню заяву разом з доданими до неї документами в електронному вигляді протягом шести робочих днів зобов’язаний здійснити її попередній розгляд. Під час такого розгляду перевіряється наявність усіх документів, необхідних для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Після цього орган державної реєстрації прав повідомляє заявника про попередні результати розгляду документів і запрошує його прибути для пред’явлення оригіналів надісланих документів та отримання картки прийому заяви на конкретну дату і час. Заявник з’являється у призначений день, отримує картку прийому заяви та надає оригінали документів. Із моменту отримання картки прийому починається перебіг часу, визначеного законодавством, для проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Надалі заявник протягом строку, зазначеного у законодавстві, очікує на прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Після закінчення строку заявник, залежно від власного вибору, відвідує відповідну реєстраційну службу для отримання паперового оригіналу документу, сформованого за результатом прийнятого рішення (витяг, свідоцтво) або, не виходячи з офісу (чи з дому), отримує оригінал такого документу через Інтернет. Однією із важливих анонсованих переваг є мінімізація контактів заявника з чиновником, а відтак – зниження корупційних ризиків.

Варто зазначити, що в разі набуття актуальності проектом пересічні громадяни також отримають певну користь. В осіб, на яких поширюється дія пілотного проекту, зникає потреба подавати документи через загальну чергу, що значно розвантажить її та зменшить час очікування у черзі для інших осіб, які не підпадають під його дію.

Т. Дмитрук, державний реєстратор

LIVE OFFLINE
track image
Loading...