Виробництво дронів – чи підтримає ініціативу Гадяцька міська рада

Поділитися новиною

Третій рік поспіль, головним завданням кожного свідомого українця є допомога нашим військовим. Хтось волонтерить, хтось донатить, а дехто почав самостійно виготовляти техніку для Збройних сил України.


Саме останній вид допомоги обговорювали під час 48 чергової сесії Гадяцької міської ради.
FPV-дрони наразі є неймовірно важливими та необхідними на фронті. До слова, ще у січні цього року, Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців пройти безкоштовне навчання і збирати FPV-дрони вдома для допомоги українським військовим на полі бою. Але велика кількість громадян давно вже почали власними силами збирати коптери та відправляти на фронт. У тому числі й гадячани.

Місцевий волонтер Артур Біжко, разом з військовослужбовцями Гадяччини прийняли рішення запустити власне виробництво FPV-дронів. Зі слів Артура, перші три дрони вже відправлені на фронт, ще 10 на завершальному етапі збірки, після чого їх випробують і теж відправлять захисникам. Кошти були зібрані самими військовими, а також небайдужими громадянами.
Загалом, вартість одного дрона від 16 до 19 тис. грн, але збираючи його самостійно, вартість знижується майже у двічі. Та все ж, комплектуючі не
дешеві і, якщо говорити про більш масове виробництво – без вагомої фінансової підтримки такий процес буде йти повільно. Тому волонтер й звернувся до депутатів міської ради з проханням підтримати наших виробників, та знайти кошти на підтримку такої важливої ініціативи.

Як зазначив Артур, на такий запит вже позитивно відреагувала Краснолуцька громада. Там відразу пообіцяли знайти механізм, як у законний спосіб виділяти з бюджету кошти.
Що стосується нашої ж влади, міський
голова Володимир Нестеренко, відверто кажучи, не так палко підтримав ідею.
Спершу він намагався пояснити, що на
території Полтавщини наразі відбуваються перевірки тендерів та закупівель робочою групо «Прозорість та підзвітність»,
ініційовані Полтавською ОВА і, нібито,
буде дуже складно довести обґрунтованість цін на закупівлю, тим паче що саме зараз відбуваються перевірки щодо попередніх оголошених міськрадою тендерів.
Потім мер зауважив, що міській раді «простіше купити готовий товар, а не збирати його».
У кінці обговорення міський голова все ж таки сказав, що всі побажання будуть враховані, а також додав: «кошти на статтю «Територіальна оборона» є, кошти ці ми виділимо, чи на запчастини чи цілими придбаємо дрони».

Але чи буде обіцяне виконано – це вже зовсім інше питання. А от щодо законних способів та механізмів фінансування таких проектів – вони вже є, тому по суті, не потрібно «винаходити колесо».

Хтось говорить, а хтось робить

Проект «Житомирський дрон» – це перша платформа, якою може скористатися будь-який мешканець Житомирської громади задля наближення Перемоги, виготовляючи FPV дрон власноруч. Платформа створена на основі офіційного веб-сайту Житомирської міської ради та акумулює потреби та пропозиції, формує заявки, налагоджує зв’язок із кожним учасником без розміщення персональних або чутливих даних. Потрапити на платформу можна лише через застосунок «Дія». Там є три ролі: хочу зібрати дрон, хочу стати постачальником запчастин, хочу задонатити».
Але окрім того, що міська рада стала ініціатором даного проекту, так ще інженери будуть отримувати гроші за зібрані дрони. Порядок отримання компенсації затвердили 15 грудня на позачерговому засіданні виконкому.
«Уразі успішного випробування дрона, на підставі цивільно-правового договору інженер отримає винагороду – 6 тисяч грн і часткову компенсацію вартості даного безпілотного літального апарату. Все робиться через платформу, тобто всі кроки передбачені програмними засобами платформи, в процесі, коли людина збере та передасть дрон, у співпраці з логістом, будуть відбуватися підписання документів та актів», – пояснює директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш.

Але, як то кажуть, «так далеко не потрібно йти», адже навіть у Полтаві вже зробили перші кроки на шляху до підтримки виробників коптерів.
Ще 29 грудня на сесії Полтавської міської ради, депутати затвердили програму підтримки розробників та виробників дронів на 2024-2025 роки, мета якої – розвиток інноваційних винаходів, підтримка технологічного малого та середнього бізнесу. Фінансова підтримка стосуватиметься винахідників, які створюють ідеї з подальшою їх комерціалізацією. Програму розробив департамент економіки. Її розмір – до 5 млн. грн, а розмір одного гранту – до 1 млн. грн. За зразок взяли аналогічну ініціативу у Львові.
Як повідомляли в інтернет-видання «Полтавщина», ще до прийняття програми із редакцією зв’язалися полтавці, які долучені до виробництва дронів. Вони розповіли, які аспекти потрібно врахувати під час фінансування. Загалом у Полтаві працює близько 10 команд з виробництва БпЛА.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...