Як встановити піч в будинку: декілька рекомендацій

Поділитися новиною

Піч на дровах — це надійний та перевірений роками пристрій для обігріву оселі. Однак, щоб вона працювала ефективно та безпечно, її необхідно правильно розмістити в приміщенні. Хоча сучасні печі таких виробників як компанія Thorma не потребують особливих умов для встановлення, все ж деяких правил слід дотримуватись. Про те, як правильно розмістити піч в будинку, розповідаємо в цій статті.

Як розмістити піч в домі

Сучасні печі можна встановлювати як у житлових кімнатах, так і технічних приміщеннях, гаражах та теплицях. Найчастіше піч встановлюється біля стіни. При цьому слід подбати про:

  • Підведення димоходу. Воно може бути горизонтальним або вертикальним. У першому випадку димохід виводиться через стіну, у другому — через дах.
  • Доступ до печі. Піч повинна знаходитись в легкодоступному місці, щоб до неї можна було підійти з будь-якої сторони. Це дозволить без зайвих проблем її розпалювати та чистити. Також слід враховувати, щоб пічку було зручно відкривати.
  • Пожежні розриви. Встановлювати піч потрібно якомога далі від легкозаймистих матеріалів. Ширина пожежних розривів має бути приблизно 11-13 см.
  • Конвекційні потоки. Вони повинні безперешкодно поширюватись по приміщенню. У кімнаті з перегородками можна також додатково встановити повітропроводи, за допомогою яких піч буде виходити в різні сторони.

Крім цього досить важливо враховувати потужність печі, оскільки її повинно бути достатньо, щоб обігріти приміщення. Допомогти розрахувати необхідну потужність печі допоможе формула: 10 м² = 1 кВт. Тобто, якщо у приміщення площа 20 м², для її обігріву потрібен пристрій потужністю 2 кВт.

Як розмістити піч в дерев’яному будинку

Встановлення печі в дерев’яному будинку — це дещо складніший процес, який вимагає ретельнішої підготовки. Не можна розмістити піч будь-де. Місце встановлення часто залежить від конструкційних особливостей пристрою. Вибираючи місце під піч, необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • Вкрити дерев’яні елементи захисним шаром. Перед встановленням печі підлогу слід захистити вогнетривким листом з керамічної плитки, а стіни можна обладнати металевими профілями з мінеральною ватою.
  • Розмістити більшу частину димоходу всередині приміщення. Це посприяє стабільній тязі та допоможе зберегти тепло в кімнаті.
  • Встановити піч біля стіни навпроти вхідних дверей. Це забезпечить приплив свіжого повітря в достатній кількості. Також варто врахувати розміщення вікон і відповідний рух холодних мас повітря.
  • Подбати про те, щоб продукти горіння не потрапляли в приміщення. Для цього необхідно заздалегідь перевірити цілісність печі, надійність її дверцят тощо.
  • Продумати розміщення дров. Вони повинні знаходитись в місці, яке є одночасно легкодоступнім та достатньо віддаленим від печі.
  • Врахувати відстань до основних вузлів магістралі теплопостачання. Чим ближче до них буде розташована піч, тим простіше буде прокласти канали для розподілу тепла. Підібрати оптимальне місце розташування допоможе план приміщення, в якому зазначені всі вікна та двері.

Загалом сучасні моделі печей досить функціональні та легкі у використанні. Завдяки відносно невеликій вазі їх можна без зайвих проблем переносити/перевозити в інші приміщення. Тим паче, що на відміну від каміна, для встановлення печі не потрібно додатково облаштовувати фундамент. Сьогодні одним з найкращих виробників у цій сфері є компанія Throma. Ознайомитись з асортиментом бренду можна в інтернет-магазині «Дім тепла».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...