Велике латання та підсипання: стан 5 доріг Полтавщини стане кращим. За 400 мільйонів з держбюджету

Поділитися новиною

Куди дивиться влада? 

Це найбільш толерантне з написаного під публікаціями про стан доріг в окремих громадах Полтавщини. Найчастіше згадували шляхи близ Гадяча, найбільше — з настанням зими. 

Сніг перетворив дороги на ковзанки, його танення — на напрямки. Водії ледь рухались, автобуси стояли, люди йшли пішки. Це короткий опис того як було,  а от про те, як буде,  розповімо докладно, адже на латання дорожніх дір піде майже 400 мільйонів гривень з держбюджету, пише МедіаДоказ

Експлуатаційне утримання

Як розумієте, про капітальний ремонт не йдеться.  Більшість грошей піде на ліквідацію вибоїн у різні способи та їх зимове утримання.

Тендер Служба відновлення та розвитку інфраструктури області оголосила ще 27 жовтня, на суму 452 млн грн. Боротьба за гроші відбувалася між двома товариствами. Різниця між пропозиціями становила 46 мільйонів. 

Перше рішення про перемогу ТОВ «Спец комплект постач» довелося скасувати на вимогу Антимонопольного комітету. Виявлені порушення учасник усунув до 20 грудня, і 22-го з’явилося повідомлення про намір укласти з ним договір27 угоду підписали.

Відзначимо, що тендерна документація в процесі змінювалася. Через ухвалення держбюджету виникла “висока вірогідність зменшення спроможності профінансувати роботи в повному обсязі”. Тому в учасників просили підтвердити досвід виконання саме ямкового ремонту.

Крім того, тендер супроводжували 3 звернення з вимогою віддати кошти на ЗСУ.

Процедура, яка затягнулася на 2 місяці, завершилася перемогою ТОВ «Спец комплект постач». 

Загальна протяжність доріг за тендером — 206,4 км:

— Т-17-06 Гадяч-Опішня 61,050 км;

— Т-17-25 Гадяч-Миргород 59,374 км;

— Т-17-18 Диканька-Решетилівка 53,000 км;

— Т-17-24 Вирішальне-Залізняки-Комишня 18,700 км;

— Т-17-28 Зіньків-/Т-17-05/-межа області 14,300 км.

396,8 мільйони гривень — сума експлуатаційного утримання цих шляхів на 4 місяці, до 31 березня 2024 року. 

Що мають зробити

За ціновою пропозицією роботи поділено на 6 категорій:

  • земляне полотно — засипання промоїн, роботи з водовідвідними каналами та узбіччями, прибирання зупинок тощо; 
  • дорожній одяг — ліквідація вибоїн і пов’язані з цим роботи;
  • організація дорожнього руху — встановлення опор, щитів, влаштування розмітки; 
  • штучні споруди — опори, перила, секції огорожі мостів;
  • зимове утримання — посипання, очищення доріг технікою та вручну; 
  • озеленення — покіс трави, обрізання крон дерев та порослі 327 тис.

Левова частка коштів — понад 210 мільйонів — піде на боротьбу з ямами. 

Друга за величиною сума в 42 мільйони — на зимове утримання, і майже 10 мільйонів — на земляне полотно. 

Це якщо говорити про роботи, бо податки та кошти на покриття ризиків в ціновій пропозиції теж обчислюються десятками мільйонів.

Тож, безпосередні роботи обійдуться платникам у 276,4 мільйони гривень.

Ми порівняли ціни на матеріали з даними Державного дорожнього науково-дослідного інституту імені М.П.Шульгiна за вересень, але явних переплат не виявили. 

Загалом, підрядник обіцяє на роботи направити 76 працівників — це машиністи, трактористи, водії, дорожні працівники. З техніки — 5 навантажувачів великих, 2 малих, всі не молодші за 2017 року випуску, 6 самоскидів, 7 тракторів Беларус 2013-2020 року випуску, автогрейдери, фрези, дорожні котки тощо. 

Техніка як власна, так і в користуванні. 

Кому довірять дороги

ТОВ «Спец комплект постач» зареєстроване в Київській області і працює понад 10 років. Очолює його Сергій Дяченко, він же є засновником ТОВ разом із Максимом Шияном (частки 50/50). Статутний капітал підприємства 687 660 гривень, видів діяльності аж 63.

З 2016 року ТОВ «Спец комплект постач» бере участь в тендерах і вкрай успішно:  210 перемог на 6,4 мільярди гривень.

Найбільше грошей довірили товариству Служби відновлення та розвитку інфраструктури різних областей — 2,6 мільярди, але поки департамент розвитку Київської ОДА лідирує з 58 угодами на понад 3,1 млрд.

clarity-project відобразив усі угоди, в тому числі ще не підписаний договір на 296.8 млн

Щодо Полтавської обласної Служби відновлення, то вона вже мала досвід співпраці з ТОВ. Була одна угода теж на утримання доріг на 25 мільйонів.

У 2022 році підприємство отримало 647,6 мільйонів доходів, прибуток склав 13,3 млн.

Репутація

Згідно з доданою до тендеру довідкою, ТОВ не помічене в корупційних діяннях. Можна було б зітхнути з полегшенням, але…

Це версія НАЗК, і враховує вона судові вироки, що набули законної сили. 

Моніторингові портали містять інформацію про справи, розгляд яких не завершено, і тут відкривається геть інша картина. 

У компанії ціле павутиння з судових справ, в тому числі 7 кримінальних.

Якщо господарські та адміністративні мали розвиток у 2023 році, то от рух кримінальних майже непомітний.

Враховуючи роботи, в яких буде задіяно товариство, наведемо кілька проваджень за ст 191 — привласнення, розтрати або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Товариство фігурує у кількох справах пов’язаних з дорожніми роботами а різних областях України:

  • ч 3 ст. 191 — привласнення…повторно або за попередньою змовою групою осіб.
  • справа 1: серпнева ухвала 2022 року — ТОВ «Спец комплект постач» фігурує в рамках розслідування щодо заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво та ремонт автомобільних доріг Рівненської області в 2020-2022 роках;
  • справа 2: у березні 2021 року суд надав дозвіл на проведення обшуку на товаристві в рамках розслідування заволодіння бюджетними коштами під час виконання ряду робіт, в тому числі експлуатаційного утримання доріг. У змові з виконавцями робіт теж підозрювали посадовців Служби автомобільних доріг,  тільки вже Житомирщини.
  • ч 5, ст 191 — привласнення … в особливо великих розмірах або організованою групою.
  • Остання оприлюднена ухвала по цій справі датована 2020 роком. З неї відомо, що посадовців Київської ОДА, ТОВ «Спец комплект постач» та низки інших підприємств підозрювали у злочинній змові задля привласнення бюджетних коштів, отриманих внаслідок завищення вартості та обсягів виконаних робіт по закупівлях 2017-2019 років. За даними, ремонтні роботи виконувались з технологічними порушеннями, недотриманням умов проєктно-кошторисної документації, неякісними матеріалами, які не відповідають ДБН, а у вартість робіт включили витрати з ознаками фіктивності.

Відзначимо, що підприємство саме фігурувало у провадженнях, і реальних вироків та кінцевих рішень не оприлюднено. 

Та не ремонтами єдиними. 

ТОВ «Спец комплект постач» згадувалося і в контексті ухилення від сплати податків. З пояснень слідчого ДФС у справі щодо іншого підприємства дізнаємося: директор, головний бухгалтер та фіндиректор ТОВ «Спец Комплект Постач» у 2019 році маніпулювали податковою звітністю на загальну суму ПДВ 5,6 млн. грн,  тим самим ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

Як розумієте, з таким багажем медіа до товариства теж були не дуже прихильні. ТОВ згадувалося в низці розслідувань, що стосувалися дорожніх тендерів. В одному з таких журналісти «Наші Гроші» писали, що ТОВ «Спец Комплект Постач» належить тещі одного з топменеджерів «Онуру». Згідно з історичними даними керівником підприємства був Текінджан Керем пов’язаний з Онуром.

Доповнює портрет підрядника 40 виконавчих проваджень з 2019 року, де товариство виступало в ролі боржника.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...