18 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 18 листопада, День сержанта Збройних Сил України. Віряни вшановують пам’ять святих Платона та Романа. До Нового року залишилося 43 дні.

Церковне свято

18 листопада в церковному календарі – день пам’яті святих Платона та Романа. Платон був братом мученика Антіоха і був вихований в благочестивості до Бога. В юності відрізнявся освіченістю та людяністю, проповідував християнство серед язичників. За це правитель Агріпін закликав його на суд, переконуючи зректися віри. Однак Платон був стійким у своїх переконаннях, тому його обезголовили. А ось святий Роман прийняв мученицьку смерть разом з отроком Варулом під час гонінь за християнами, які влаштував імператор Максим. Він був дияконом в Кесарії.

Що не можна робити

  • Не дозволяється цього дня байдикувати, ледарювати.
  • Не варто сваритися, тому що сварка може затягнутися на цілий рік.
  • Не можна вживати алкоголь та м’ясну їжу.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода цього дня вказує на те, якою буде зима;
  • за вікном завірюха — на Масницю вся земля буде вкрита снігом;
  • побачили муху чи комаря — скоро прийде відлига;
  • за вікном сильний вітер — зима буде сніжною та вітряною;
  • місяць в колі світла  — до снігопаду.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 18 листопада

Які сьогодні іменини: Микола, Платон, Роман.

Який сьогодні день в Україні і світі

18 листопада в Україні святкують День сержанта ЗСУ. Це професійне свято від 2009 року існувало в іншому форматі, але 19 квітня 2019 року президент Петро Порошенко запровадив нову дату. Головна мета дня полягає в тому, щоб вшанувати відданість сержантів і старшин військовій справі, відповідальності, мужності, героїзму та професіоналізму під час виконання службових обов’язків. Сержанти вважаються ключовою ланкою у війську України, на якій тримається весь підрозділ.

Також 18 листопада Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики. Фіксована дата була встановлена 2020 року. Ця глобальна кампанія спрямована на те, щоб підвищити обізнаність і розуміння стійкості до протимікробних препаратів. Ініціатором створення тижня стала Всесвітня організація охорони здоров’я, щоб розв’язати проблеми необізнаності людей про роботу антибіотиків.

А ще 18 листопада святкують День ресторану. Традиційно це свято святкують кожного останнього місяця сезону і припадає на третю суботу. Ідея створення такого дня з’явилася у Фінляндії 2011 року. Суть полягає в тому, щоб запросити усіх, хто бажає відкрити власну кав’ярню чи бар, на один день стати власниками такого закладу. Серця підкорило серця прихильників вуличної їжі і активно шириться різними країнами світу.

18 листопада Всесвітній день запобігання та зцілення від сексуальної експлуатації, жорстокого поводження та насильства над дітьми. Подія була створена за ініціативи ООН і присвячена сприянню зцілення, підвищення обізнаності, заклику до громад та урядів до вживання активних дій проти цих жахливих злочинів.

Також 18 листопада Міжнародний день тих, хто пережив самогубство близької людини. Згідно з Американським фондом запобігання самогубствам, пам’ятний день запровадили 1999 року за ініціативи сенатора Гаррі Ріда, який сам постраждав через те, що близька людина вчинила суїцид.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...