Ціни на продукти: чого очікувати до кінця року

Поділитися новиною

Вартість продуктового кошика в Україні, за два роки великої війни, зросла у 1,3 рази. Такі результати випливають із розрахунків
на порталі Мінфіну.


Звісно, нині вартість продуктів тримається більш стабільно, ніж на початку повномасштабного вторгнення, і занадто різкого підняття вартості продуктів до кінця року експерти не прогнозують. Та все ж, наразі у супермаркетах, магазинах та ринках міста ми спостерігаємо незначне подорожчання на деякі групи продуктів.

Основними чинниками, які спричинятимуть подальше здорожчання, зокрема овочів – це похолодання (а отже, збільшення витрат на збереження продукції), поступове зменшення вітчизняної пропозиції (з листопада), збільшення витрат на паливо та електроенергію. До кінця року ціни на овочі можуть зрости до 15% . Про це зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.


На думку експерта, до кінця року в Україні також очікується зростання цін щонайменше на 4 популярні продукти: м’ясо, молочні продукти, яйца та хлібо- булочні вироби. Їх вартість може збільшитися ще на 5-8%.
Щодо яєць, незважаючи на те, що в 2023 році цей продукт подорожчав на 23%, до кінця року очікується зростання вартості ще на 5-7%. Тобто, якщо зараз десяток яєць в середньому коштує близько 55 грн, до кінця року він буде коштувати 60 грн., зокрема до новорічних свят, зросте ще більше – орієнтовно десяток буде коштувати 75 грн.
У комітеті з питань аграрної та земельної політики теж зазначають, що найближчим часом здорожчають овочі, фрукти та молочна продукція. За прогнозом, ціна овочів та фруктів поступово буде підвищуватися на 5-10% щомісяця. Вартість молочної продукції також зросте, однак некритично – на 3-5%.

У свою чергу, радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської про- дукції Іван Стефанишин прогнозує підвищення вар- тості м’яса та птиці. Він наголосив, що ціна на м’ясо вже зросла на 10%. Причина – брак ресурсу. «Україна втратила селекційно-племінну роботу, знищено 16 породних ліній у свинарстві та ВРХ, і наразі відчутна залежність від імпорту», – додав експерт.
Науковці Інституту аграрної економіки теж прогнозують, що м’ясо до кінця року здорожчає до 5%.
Що стосується хлібобулочних виробів, експерти також прогнозують зростання цін, але зовсім не значне приблизно на 1% на місяць.
Але є і позитивні моменти. До кінця року ціни на крупи та борошно залишатимуться сприятливими для українців, особливо на гречку, яка може навіть здешевшати на 5-7%. Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький пояснив, що навесні цього року сільгосптоваровиробники збільшили площу посіву гречки на 20 тисяч гектарів – до 141,5 тисячі гектарів. Це найбільша площа за всі роки незалежності України, засіяна цією культурою. Також можливим є здешевлення олії соняшникової та цукру.

Ми вирішили провести моніторинг цін у Гадячі, та дізналися актуальну вартість на продукти харчування. Так, ціна картоплі у маркетах – близько 10 грн за кг, на ринку можна знайти за 5-6 грн. Ціна за кг капусти – 5-7 грн, ріпчаста цибуля – від 12 грн, морква – до 6-7 грн, буряк – 6-7 грн, часник – в середньому 130 грн, перець – 70 грн, помідори – від 60 до 110 грн (в залежно- сті від сорту), огірки тепличні – близько 70 грн у магазинах та 100 грн за кг на ринку.
М’ясо свинини коливається від 160 до 250 грн за кг, курятина (філе) – в межах 140 грн за кг. Ціна на сало залишається незмінною – від 170 до 250 грн за кілограм.
Ціна на цукор нині близько 35 грн за кілограм, олія – від 40 грн за літр (зокрема на ринку) до 70 (у мага- зинах), борошно – близько 14 грн за кілограм.
Що стосується молока – ціна за літр у магазинах та маркетах близько 36 грн, масло в середньому – 67 грн (за 200 грамів).
Тож проаналізувавши, можна зазначити, що у порівнянні з початком осені, коли ми проводили подібний моніторинг, ціни на деякі сезонні продукти (огірки, помідори, перець) значно збільшились, а деякі (кар- топля, буряк, часник), поки що залишились майже не змінними. Але загалом зростання цін, поступове чи ні – відбувається постійно. І наскільки вартість продуктів зміниться до кінця року – побачимо незабаром.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...