9 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 9 листопада, День працівників культури та аматорів народного мистецтва в Україні. Віряни вшановують пам’ять преподобної Матрони Константинопольської. До Нового року залишилося 52 дні.

9 листопада 2023 року — четвер. 624-й день війни в Україні.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна віддавати іншим людям свій старий, особливо невипраний, одяг.
  • Заборонено займатися важкою фізичною працею.
  • Не можна сваритися з рідними і друзями.

Народні прикмети і традиції на 9 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: пішов дощ — наступного року чекайте на великий урожай пшениці;
  • вранці іній — урожаю вівса не буде;
  • туман означає, що скоро прийде відлига;
  • почався снігопад — негода затягнеться надовго;
  • дерева вкриті інеєм — скоро прийдуть сильні морози.
9 листопада вранці іній — урожаю вівса не буде / © Pexels

В давнину цей день називали “Матрониним”. Люди намагалися віддати свій непотрібний теплий одяг бідним та тим, хто його потребував. Вірили, що якщо позбутися непотрібного одягу, то минуле не буде тягнути назад.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 листопада

Які сьогодні іменини: Олександр, Антон, Дмитро, Віктор, Ілля, Матрона, Семен, Тимофій, Костянтин, Федір.

Талісманом людини, народженої 9 листопада, є котяче око. Кварц, який відрізняється оливково-зеленим кольором. Здавна вірили, що котяче око допомагає своєму власнику покращити розсудливість та зберегти здоров’я.

Який сьогодні день в Україні і світі

9 листопада в Україні святкують День працівників культури та аматорів народного мистецтва / © pixabay.com

9 листопада в Україні святкують День працівників культури та аматорів народного мистецтва. Свято було започатковане президентом України Леонідом Кучмою 21 березня 2000 року. Тоді дата святкування була 23 березня, але 2013 року її змінили. Незважаючи на те, що Україна часто перебувала під гнітом інших держав, ми змогли зберегти свою самобутність. Українців відрізняє глибоке культурне коріння і саме аматори народного мистецтва є провідниками в історію.

Також 9 листопада Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемізму. Подія була започаткована у пам’ять про перший напад німецькими нацистами на євреїв, який відбувся саме 9 листопада 1938 року і отримав назву “Кришталева ніч”.

А ще 9 листопада святкують Всесвітній день юзабіліті. Щороку припадає на другий четвер листопада, а вперше святкування відбулося 2005 року. Ініціатором створення такого цікавого свята стала Асоціація професіоналів юзабіліті. У перекладі цей термін означає “зручність в експлуатації”. Простота використання, зручність та практичність важливі для будь-якого проєкту. Саме тому фахівці з юзабіліті намагаються врахувати всі фактори під час створення продукту для масового використання.

9 листопада Всесвітній день якості. Свято припадає на другий четвер листопада. Головна мета події полягає в тому, щоб підкреслити важливість якості в повсякденному житті.

Також 9 листопада Всесвітній день усиновлення. Свято було створене за ініціативою Хенка Фортнера 2014 року. Він також є засновником краудфандингової платформи AdoptTogether, яка об’єднує людей на підтримку створення родин для дітей, що залишилися сиротами. Це глобальна подія, яка вказує, наскільки важливим є усиновлення.

А ще 9 листопада святкують Всесвітній день лізингу. Головна мета цієї події полягає в тому, щоб об’єднати людей, професія яких пов’язана з лізингом (це довгострокова оренда з подальшою купівлею).

9 листопада Всесвітній день курки. Вона є найпопулярнішою свійською птицею в світі. Нині її чисельність перевищує 24 мільярди особин. Головними експортерами курятини в наші дні є США та Бразилія, а ось найбільшими імпортерами — Японія, Мексика та Китай.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...