8 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 8 листопада, Всесвітній день піаніста. Віряни святкують Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. До Нового року залишилося 53 дні.

Церковне свято

8 листопада в церковному календарі – Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Свято встановив Лаодикійський собор у IV столітті. Дату обрали не випадково. Адже листопад є дев’ятим місяцем від початку року за старими традиціями (починався в березні). А число “дев’ять” символізує ангельські чини. Восьме число (дата) вказує на “восьмий день”, в який за церковними переказами повинен відбутися Собор усіх сил Небесних під час Страшного суду.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонялося мити голову, бо вважається, що так ви “змиєте” весь розум.
  • Не дозволяється робити будь-яку роботу в корисних цілях.
  • Краще утриматися від сварок, лихослів’я.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вранішній мороз вказує на те, що в грудні та січні буде багато снігу;
  • вранці туман — скоро буде потепління;
  • вранці іній — до сніжної зими;
  • теплий та сонячний день вказує на морозну зиму;
  • на хвойних майже не видно шишок — буде тепла зима.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 8 листопада

Які сьогодні іменини: Павло, Михайло, Гаврило, Марфа.

Який сьогодні день в Україні і світі 

8 листопада в Україні і світі святкують Всесвітній день піаніста. Історія фортепіано дуже різноманітна. Сучасні класичні виконавці більше зосереджуються на виконанні, записуванні та викладанні, а ось їхні колеги з XIX століття були також відомими як транскриптори та композитори. Серед них Бетховен, Моцарт, Шопен. Фортепіано було винайдено 1700 року Бартоломео Крістофорі і протягом століть воно зазнало чимало трансформацій.

А ще 8 листопада Міжнародний день патології. Подія була створена за ініціативи Королівського коледжа патологів RCPath 2014 року. Головна мета цього дня полягає у відзначенні особливого вкладу працівників патологічних і лабораторних медичних служб у вирішенні важливих питань охорони здоров’я.

8 листопада святкують Всесвітній день без Wi-Fi. Свято було створене 2016 року за ініціативи Міжнародної федерації захисників довкілля FAI, яка зареєстрована у Венесуелі. Завдяки цьому дню можна зробити розумове, фізичне та емоційне “перезавантаження”, вимкнувши на деякий час Wi-Fi. Ця інноваційна технологія була розроблена 1999 року компаніями Aironet і Nokia. Потім її викупила компанія Cisco.

Також 8 листопада Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів. Свято було запропоновано 2012 року за ініціативи Європейського товариства радіологів на честь відкриття рентгенівських променів професором фізики Вільгельмом Рентгеном.

А ще 8 листопада Всесвітній день містобудування (урбанізму). Вперше пропозицію створити таке цікаве свято вніс у 40-х роках минулого століття Карлос Марія делла Паолера, який був професором університету в Буенос-Айресі. А святкування розпочалося вже 1949 року.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...