Як обрати оливкову олію?

Поділитися новиною

Оливкова олія – королева серед олій. До її складу входить олеїнова жирна кислота, що робить олію корисним доповненням до будь-яких страв. Її регулярне вживання сприяє нормальній роботі серцево-судинної системи, захищає від цукрового діабету. Однак оливкова олія є різних видів, тому потрібно знати, як її обирати й для яких страв використовувати.

Дивимось на маркування

На пляшці оливкової олії можна знайти такі позначки:

  • Extra Virgin – найякісніша олія холодного віджиму, що зберігає усі корисні властивості;
  • Virgin – натуральна олія, виготовлена лише за допомогою пресування без хімічних домішок;
  • Pomace – суміш натуральної та рафінованої олії;
  • Refined – олія, очищена шляхом рафінації.

Олії Virgin та Extra Virgin вважаються найціннішими. Їх не можна нагрівати, тому це найкращий вибір для салатів і страв, що готують при температурі не вище 100-120 градусів. Pomace та Refined підходять для смаження страв. Вони менш цінні, проте також мають переваги, порівняно з іншими рафінованими оліями.

Вибираємо пляшку

Не варто купувати олію, особливо холодного пресування, у пластиковій тарі. Продукт дуже швидко окислюється. У ньому можуть з’явитися шкідливі компоненти.

Купуючи якісну оливкову олію, обирайте лише продукти в скляних пляшках, бажано темного кольору. Зберігати їх потрібно подалі від сонячного проміння та плит. Це подовжить термін використання та смакові властивості олії.

Виробник має значення

Бажано, щоб оливкову олію виготовляли в країні, де ростуть оливкові дерева. Це Іспанія, Італія, Греція, Ізраїль, Сирія, Туреччина. Про те, що олію виготовляли і розливали в тому самому «оливковому» регіоні свідчить абревіатура DOP. 

Позначка IGP інформує про те, що олію транспортували для розливання по пляшках, проте виробник контролював цей процес. Отже, були дотримані всі вимоги безпечного розливу. Обирайте, куштуйте олію певного виробника – та сміливо готуйте з нею страви.

Лайфхак для перевірки якості олії

Якщо ви вперше купити пляшку оливкової олії, поставте її на кілька днів до холодильника. Від низьких температур мають утворитися маленькі кристалики в олії. Якщо цього не сталося, то якість продукту сумнівна. Оливкову олію від перевірених виробників купуйте в інтернет-супермаркеті novus.online. Тут за перевірку оригінальності та якості товарів відповідають спеціальні менеджери.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...