Що потрібно знати про насоси для пивної промисловості

Поділитися новиною

Пиво отримується в процесі бродіння сусла, до якого додають спеціальні дріжджі та хміль. Процес складається з декількох етапів: підготовка солоду, безпосередньо варіння, бродження, витримка, фільтрування, а коли робиться безалкогольний напій, додається ще видалення спирту. Потім готовий продукт заливається в пляшки та закорковується. І на кожному із цих етапів використовується відцентровий насос або інші моделі. Зазвичай для різних процесів пивоваріння використовують обладнання різних типів.

На що важливо звернути увагу

Вибираючи насос для пивоваріння, спочатку визначіться, який об’єм продукції планується випускати (у вас маленька крафтова пивоварня або завод). Відштовхуючись від цього, ви зможете вибрати продуктивність обладнання. Виробники пропонують моделі, що перекачують від 20 л/хв.

Крім цього, упевніться, що насос відповідає таким критеріям:

  • Гігієнічні матеріали виготовлення. Оскільки пивоваріння належить до харчової промисловості та вимагає суворого дотримання санітарних норм, усі поверхні, що стикаються з продуктом, мають бути в списку підхожих для виготовлення харчів.
  • Плавний хід та відсутність надмірної пульсації. Посилене піноутворення також створює суворі вимоги для насосного обладнання. Якщо прилад не має плавного ходу, це призводить до надмірного утворення піни, а разом із нею — високого тиску в робочій камері. Це може стати причиною відривання патрубків чи шлангів та розгерметизації і розливу.
  • Повне збереження структури напою. Смак пива залежить від того, наскільки зміниться структура рідини під час її транспортування. Тому насос має перекачувати продукт максимально дбайливо.
  • Спроможність перекачувати в’язкі речовини та рідини з домішками. Це стосується вибору приладу для транспортування сусла (розчин для бродіння) та затору (суміш дроблених зернових).

Також велике значення відіграє те, чи повинен бути насос для пива самовсмоктуючим. Якщо така характеристика потрібна, вибір підхожих моделей трохи звужується.

Типи насосів для пивоваріння

Рекомендуємо вибирати серед таких різновидів:

  • Відцентровий насос (гвинтові, гігієнічні тощо). Підходить для різних етапів, але не для транспортування готової продукції, оскільки він може призвести до додаткового окислення та утворення небажаної кислинки в пиві. Гвинтові відцентрові транспортують продукти доволі дбайливо. Найчастіше застосовуються для гарячих речовин: затору або охмеленного сусла.
  • Мембранні. Найкраще підходять для перекачування сусла та затору, оскільки їм не страшні тверді домішки, а робоча камера герметична.
  • Поршневі. Цікаво, що в 50-ті роки ХХ століття такі насоси були єдиними, що застосовувалися в пивоварінні. Ними молоде пиво перекачували у фільтраційні установки або сховище для дозрівання (лагерне сховище).
  • Імпелерні. Також хороший варіант для дріжджів, затору та сусла. Підходять для встановлення на невеликих приватних пивоварнях та крупних заводах. Забезпечують делікатність під час транспортування рідин із великими включеннями.
  • Кулачкові. Найнадійніший агрегат, деталі якого практично не зношуються. Конструкція та матеріали виготовлення дають можливість обробляти насос гострою парою з температурою до 120°C, що дуже важливо під час виробництва пива. Дозволено використовувати на декількох етапах.

Кожну із цих моделей можна знайти у відомого шведського виробника Tapflo. Це один із лідерів із продажу обладнання для харчової промисловості, зокрема, виробництва пива, вина та інших напоїв.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...