26 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 26 жовтня, День інтерсекс-людей. Віряни вшановують пам’ять священномученика Димитрія Мироточця. До Нового року залишилося 66 днів.

26 жовтня 2023 року — четвер. 610-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 26 жовтня, церковне свято

26 жовтня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Димитрія Мироточця. Його батьки були ревними християнами, тому хрестили свого сина в дитячому віці і ростили його у любові до Бога. Коли помер його батько, Димитрій обійняв посаду проконсула Фессалонік. Вже на посаді він відкрито розповів, що є християнином та почав проповідувати віру. Така діяльність Димитрія стала відомою імператору. Проповідника спочатку ув’язнили, а потім стратили.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено фізично навантажуватися.
  • Не можна прати та прасувати білизну.
  • До цього дня потрібно посадити озимий часник, якщо це зробити пізніше, то урожаю не буде.

Народні прикмети і традиції на 26 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: цього дня відлига, то зима буде теплою, а весна — ранньою;
  • ще немає снігу — ще можете не чекати на зиму;
  • йде дощ — на Введення (21 листопада за новим стилем) буде багато снігу;
  • теплий день — весна прийде рано і буде м’якою;
  • сніг і мороз вказують на холодну зиму.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 26 жовтня

Які сьогодні іменини: Дмитро, Марк, Василь, Антон.

Талісманом людини, народженої 26 жовтня, є олександрит. Рідкісний та унікальний дорогоцінний камінь, який заворожує своєю красою. Астрологи здавна вважали, що олександрит досить суперечливий камінь. Тому важливо прислухатися до своїх відчуттів, коли носите прикраси з ним. Якщо він вас “обтяжує”, краще від олександриту відмовитися.

Який сьогодні день в Україні і світі

26 жовтня в Україні і світі святкують День інтерсекс-людей. Також свято називають День обізнаності про інтерсексуальність. Головна його мета полягає в приверненні уваги до тих проблем, з якими стикаються інтерсекс-люди щодня. Дата пов’язана з подією, яка пройшла 1996 року в Північній Америці. Це була публічна демонстрація інтерсекс-людей. Відбулося це у Бостоні, коли група вийшла з плакатом “Гермафродити з почуттям власної гідності”. А саме свято вперше відбулося 2003 року.

Також 26 жовтня День гарбуза. Свято найбільше популярне в США, але щороку воно поширюється світом, адже практично в усіх країнах є прихильники цього помаранчевого плоду. Гарбузи, всупереч поширеній думці, не овочі, а фрукти. Вони родом з Мексики та Центральної Америки, а в Північній Америці вирощуються вже понад 5000 років. У 1500-х роках французький дослідник Жак Картьє під час свого дослідження регіону Святого Лаврентія (Північна Америка) назвав гарбузи “gros melons”, що пізніше еволюціонувало у “pompions”, а потім у звичний термін “pumpkin”.

А ще 26 жовтня святкують Свято приємних несподіванок. Хоча цей день має неофіційний статус, проте це чудова нагода подарувати близькій людині позитивні емоції. Історія дня також достеменно невідома, вважається, що подію запропонував створити хтось в інтернет-просторі, але її автор залишився невідомим.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...