14 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 14 жовтня, День створення УПА. Віряни вшановують пам’ять святої Параскеви Сербської. До Нового року залишилося 78 днів.

14 жовтня 2023 року — субота, 598-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 14 жовтня, церковне свято

14 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святої Параскеви Сербської. Народилася вона в місті Епіват, що на березі Мармурового моря в тій самій сім’ї, що й єпископ Мадітоса – Епіфаній. Коли померли її батьки, дівчина весь свій спадок віддала біднякам, а сама вирушила до Константинополя, щоб там прийняти чернечий постриг. Згодом вона вирушила до Святої Землі на паломництво, оселилася в Йорданській долині і провела там 2 роки. Там вона і померла.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня забороняється прясти, тому що можна позбутися зору.
  • Не можна сваритися, лихословити та ображати інших.
  • Заборонено вживати алкогольні напої.

Народні прикмети і традиції на 14 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: на дорогах багато бруду – через чотири тижні вже буде справжня зима;
  • вночі небо яскраве й зоряне – наступного року чекайте на багатий урожай;
  • розкричалися ворони – до потепління;
  • якщо дощить – наступного року вродить пшениця, а ось суха й вітряна погода – до неврожаю;
  • ліс вкрився інеєм вранці – наступного року буде багато вівса;
  • на горобині багато ягід – чекайте на дощове літо;
  • їжак зробив свою нору з краю лісу – зима буде теплою.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 жовтня

Які сьогодні іменини: Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Сава, Ян, Віра.

Талісманом людини, народженої 14 жовтня, є альмандин. Входить до сімейства гранатів. Здавна вважалося, що альмандин є амулетом тих, хто подорожує. Вірили, що він допомагає цих людей вберегти від хвороб і неприємностей у дорозі.

Який сьогодні день в Україні та світі

14 жовтня в Україні святкують День створення УПА. Українська повстанська армія була активною в 1940-х роках. Вона до сьогодні вважається символом боротьби України за незалежність і свободу. Боролася армія проти німецької окупації, польських сил та СРСР. Військово-політичне об’єднання дієло в Україні від 1942 до 1960 року.

Також 14 жовтня День екологічної освіти. Святкується від 1991 року. Питання про охорону довкілля розглянули під час Стокгольмської конференції ще 1972 року. Тоді ж ухвалили низку рекомендацій щодо створення міжнародної програми з екологічної освіти в рамках захисту довкілля. Також 1992 року в Ріо-де-Жанейро була проведена ще одна конференція ООН. На ній визначили способи впровадження екологічної освіти.

А ще 14 жовтня Всесвітній день спірометрії і легеневого здоров’я. Спірометрія – це спосіб визначення об’єму легень за допомогою спеціального приладу – спірометра. Коли людина набирає якомога більше повітря, їй затискають ніс і просять видихнути в трубочку, яка під’єднана до пристрою.

14 жовтня святкують Всесвітній день птахів, які мігрують. Проводиться двічі на рік – у другу суботу травня і другу суботу жовтня. 1906 року схвалили Міжнародну конвенцію з охорони птахів. А саме свято створили 2006 року, щоб покращити умови існування птахів, які мігрують.

Також 14 жовтня Міжнародний день африканських пінгвінів. Свято припадає на другу суботу жовтня. В південній півкулі мешкають 17 різновидів пінгвінів, але в Африці – лише один їхній вид. Птахи проживають на південному піщаному узбережжі континенту, де вони чудово почуваються.

А ще 14 жовтня Всесвітній день стандартизації. Вперше конференцію зі стандартизації провели саме цього дня 1946 року у Великій Британії. Тоді зібралося 25 країн. А саме свято створили 1970 року, щоб акцентувати, наскільки важливо запровадити єдині норми і стандарти в міжнародну економіку.

14 жовтня Європейський день донорства і трансплантації органів. Припадає на другу суботу жовтня. Подія була започаткована Радою Європи 1996 року.

Також 14 жовтня Всесвітній день госпісів і паліативної допомоги. Припадає щороку на другу суботу жовтня. Організатором виступив Світовий альянс установ, які надають такі послуги. Паліативна допомога з’явилася 1982 року як напрям медицини. В Україні подібні госпіси відкрили 1996 року.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...