1 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 1 жовтня, День захисників та захисниць України, День українського козацтва, День вчителя в Україні. Віряни святкують свято Покрови Пресвятої Богородиці. До Нового року залишився 91 день.

Церковне свято

1 жовтня в церковному календарі – Покров Пресвятої Богородиці. Свято присвячене чудесному явленню Богоматері вірянам. Згідно з церковними переказами саме цього дня 910 року військо Аскольда взяло в облогу місто Константинопіль. Жителі візантійської столиці звернулися до Богородиці з молитвами і проханням про допомогу. За розповідями, вона з’явилася над містом і вкрила своїм покровом (омофором), після чого вороги не змогли більше побачити людей. Місто було захищене.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна займатися важкою і брудною роботою, тому не дозволено прати, прибирати, копати тощо.
  • Категорично заборонено лаятися, лихословити.
  • Не можна брати чи позичати гроші в борг.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вже відлетіли журавлі — зима прийде рано;
  • сніг випав на Покрову — зима буде морозною і сніжною;
  • на Покрові зіграти весілля — до щасливого шлюбу;
  • яка погода, такою вся зима буде.
Яка погода 1 жовтня, такою вся зима буде / © Pexels

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 1 жовтня

Які сьогодні іменини: Георгій, Олександр, Олексій, Іван, Микола, Михайло, Петро, Роман, Віра, Марія.


1 жовтня в Україні святкують День захисників та захисниць України. Щорічно разом із церковним святом Покрови Пресвятої Богородиці в Україні святкують День захисників і захисниць України. Свято було створене, щоб вшанувати пам’ять захисників нашої держави та подякувати тим, хто сьогодні боронить її кордони від ворога.

Також 1 жовтня — День українського козацтва. Дату обрали невипадково, адже козаки дуже шанували Покров Богородиці і навіть будували храми на її честь. Цього дня січовики обирали своїх отаманів.

А ще 1 жовтня — День територіальної оборони України. Його запровадив президент Володимир Зеленський — припадає щорічно на 1 жовтня. 2017 року міністр оборони України розробив проєкт вдосконалення організації територіальної оборони.

1 жовтня — День вчителя в Україні. Це свято щорічно припадає на першу неділю жовтня. Учні найчастіше вітають вчителів в п’ятницю, а не в неділю. День вчителя в Україні почали святкувати 1994 року після того як 11 вересня було видано указ президента “Про День працівників освіти”. 5 жовтня — дата Міжнародного дня вчителя.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...