28 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 28 вересня, Міжнародний день загального доступу до інформації. Віряни вшановують пам’ять преподобного Харитона Сповідника. До Нового року залишилося 94 дні.

28 вересня 2023 року — четвер. 582-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 28 вересня, церковне свято

28 вересня в церковному календарі — день пам’яті преподобного Харитона Сповідника. Він жив в III-IV століттях в Іконії (Мала Азія). Коли імператором був Авреліан, відбувалися постійні гоніння за християнами. Харитон в той період постраждав за свою віру. Спочатку язичники схопили його, жорстоко побили, а потім кинули до в’язниці. Вийшов мученик на волю лише тоді, коли на престол зійшов імператор Тацит. Отримавши свободу, Харитон відразу вирушив до Святої Землі, але недалеко від Єрусалиму його схопили розбійники та привели до своєї печери. Господь послав на допомогу змію, що отруїла вино і всі розбійники загинули. Харитон же побудував в печері церкву і незабаром у нього з’явилися послідовники.

Що не можна робити в цей день

  • Краще не виходити з дому, тому що цей день здавна вважався небезпечним.
  • Не варто починати нічого нового, не ризикуйте без причини.
  • Не сваріться, не ображайтеся і не мстіть людям.

Народні прикмети і традиції на 28 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: зайці ще не поміняли забарвлення своєї шубки — зима прийде нескоро;
  • вітер з півночі — чекайте на сувору зиму, з заходу — сніжну, з півдня — м’яку;
  • кури настовбурчилися, підняли пір’я — йде похолодання;
  • дерева вкрилися інеєм — до затяжної і холодної зими.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 28 вересня

Які сьогодні іменини: Максим, Микита, Степан.

Талісманом людини, народженої 28 вересня, є берил. Камінь відомий з давнини. Ще жителі Стародавнього Єгипту виготовляли з нього прикраси. Здавна вірили, що берил допомагає лікувати проблеми, пов’язані з жіночим здоров’ям.

Який сьогодні день в Україні і світі

28 вересня в Україні і світі святкують Міжнародний день загального доступу до інформації. Доступ до інформації дуже важливий. Адже вона допомагає зробити вибір чи сформувати свою думку з будь-якого приводу. Вперше на державному рівні доступ до інформації був відкритий китайським імператором Тай-Цзуном, який жив у VII столітті та був прихильником конфуціанства. Він створив відділ чиновників, в обов’язки яких входило викриття недбалої роботи і хабарів державних посадовців та оприлюднення цих фактів.

Також 28 вересня Всесвітній день боротьби зі сказом. Подія була створена за ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу. А дату обрали на честь Луї Пастера. Він був французьким мікробіологом, який помер саме 28 вересня. Він став першим у світі, хто створив сироватку від сказу.

А ще 28 вересня Міжнародний день права знати. Подію створили 2002 року у Болгарії під час конференції громадських організацій, які спеціалізуються на захисті свободи інформації. 2015 року свято було офіційно затверджене ЮНЕСКО. Цікаво, що Україна була однією з держав-засновниць Міжнародного дня права знати.

28 вересня Міжнародний день безпечного аборту. Він був створений 2011 року за ініціативи Всесвітньої організації жінок за репродуктивні права. ВООЗ повідомляє, що щороку здійснюється приблизно 25 млн підпільних абортів, які завдають серйозної шкоди жіночому здоров’ю і можуть навіть призвести до смерті. Невід’ємним правом кожної жінки є можливість перервати небажану вагітність.

Також 28 вересня Інтернаціональний день свободи від голоду. Головна мета цього дня полягає у поширені обізнанності про проблеми нестачі продовольства. Подію було створено 2006 року за ініціативи некомерційної організації Freedom from Hunger, яка працює в 19 країнах світу.

А ще 28 вересня святкують Всесвітній день моря. Головна його мета полягає в тому, щоб привернути увагу людства до проблем з екологією морського середовища, захисту біологічних ресурсів, безпеки перевезення на човнах і судах. Припадає на останній четвер вересня. Свято було засноване ООН за сприяння особливого розділу ІМО (Міжнародна морська організація).

LIVE OFFLINE
track image
Loading...