Укриття для дітей зі смородом та брудом

Поділитися новиною

Проблема укриттів у Гадячі піднімалась не одноразово, оскільки їх стан, у більшості випадків, не відповідає жодним нормам та стандартам. У червні ми інспектували укриття міста, після чого зробили висновок, що наші захисні споруди – то звичайні, забруднені підвали.

Та наразі мова піде не про усі укриття загалом, а про укриття для школярів Гадяцького ліцею No1 імені Олени Пчілки.
Ще у минулому році, коли навчання було змішаної форми, учням середніх та старших класів під час повітряних тривог доводилося, перебувати у протирадіаційному укритті No60943, у будинку гуртожитку НГВУ, за адресою вул. Полтавська, 17А, оскільки сама школа не забезпечена укриттям, в якому могли б розміститися всі учні та вчителі.

У цьому році ситуація залишилась незмінною. Але умови викликають багато запитань. У мережі батьки скаржаться, що воно зовсім не облаштоване для дітей. Як нам стало відомо з власних джерел, з усіх «благ», у наявності лише лавки, які діти мусять під час кожної повітряної тривоги ставити собі самостійно, дістаючи кожного разу їх з технічного приміщення підвалу, а потім так само складати назад після відбою. Але і це ще не все…

Минулого навчального року, у цьому протирадіаційному укритті стався порив труби, що стало причиною підтоплення підвального приміщення. Через це там і досі відчувається стійкий, неприємний запах, вірніше каналізаційний сморід.
Знаходитись там довго просто неможливо. Також ми побачили кімнату, де ймовірно був порив, бо там і досі стоїть «болото» (по іншому це не назвати), бруд, сміття і чутно, що десь із труб підтікає вода.

Резонне питання до керівництва школи та міської ради: як на другому році повномасштабної війни, коли наші укриття давно мали б бути на відповідному рівні, облаштовані та надійні, перевірені комісіями – ми маємо це жахіття?

До слова, ще 11 серпня, на 39 позачерговій сесії Гадяцької міської ради, виділили 1,4 млн. грн на облаштування протирадіаційного укриття No61040, що розташоване у багатоквартирному будинку за адресою Гетьманська, 49. Воно знаходиться неподалік навчального закладу, тому саме до цього укриття, під час повітряних тривог, планували водити учнів старших класів Гадяцького ліцею ім. Олени Пчілки. Ми ще тоді побували у там, але окрім підвищеної вологості та сміття, нічого особливого не помітили.

Тендер на проведення поточного ремонту даного укриття оприлюднили на сайті «Prozorro» лише 1 вересня, коли діти вже пішли до школи. Замовник – КП «Гадяч-житло», а єдиний учасник і відповідно переможець тендеру – ПП «Будівельник». Запропонована вартість послуги – 1 352 463,10 грн (із ПДВ), а строк постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг зазначений до 31 грудня 2023 року.
Днями ми завітали знову у цю захисну споруду, щоб дізнатися, чи розпочались там хоч якісь ремонтні роботи, але окрім нового сміття та мертвого голуба, суттєвих змін не виявили…


Деякі батьки хвилюються, що нове укриття може бути не кращим за попереднє, оскільки чомусь підвальне приміщення гуртожитку досі вважалося ніби то облаштованим і ймовірно таким, що відповідає нормам. Тож які умови чекають на учнів у новому укритті – можна лише здогадуватись.

Довідково: під час апаратної наради, директор департаменту освіти й науки Полтавської ОВА Євген Кончаковський повідомив, що на облаштування укриттів в освітніх установах Полтавщини із початку року спрямували понад 220,5 мільйонів гривень. Це гроші із бюджетів усіх рівнів. За його словами, 86 закладів загальної середньої освіти використовують укриття, які розташовані у радіусі 500 метрів від закладу.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...