Укриття у Гадячі – доступні, але не придатні

Поділитися новиною

Рішення про обстеження об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, які передбачені для укриття населення, ще 2 червня ухвалила Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Полтавської області.

Наш міський голова, того ж дня, під час 36 сесії міської ради, повідомив, що у Гадячі теж відбудуться усі відповідні перевірки і зі свого боку, міська рада начебто виконала усі вимоги. «Кошти виділили, прибрали, електропроводку усю зробили – все повинно нормально функціонувати» – зазначив мер.

Гадячани почали звертатися до редакції з питаннями, чи відбулися ці перевірки, оскільки ніяких дій ніхто не помітив, та й взагалі цікаво, в якому ж стані укриття і чи доступні вони для населення.

Ми особисто перевірили близько 30 укриттів у місті, майже всі вони були відчинені, окрім двох. Та вразив стан захисних приміщень. Відверто кажучи, 80% з тих, в які ми потрапили – в незадовільному стані. Деякі з них були підтоплені, більшість – забруднені сміттям, або мали жахливий запах, через що знаходитись там довго просто неможливо. Звісно, коли мова йде про загрозу життя і потрібно швидко потрапити до захисної споруди – такі факти не дуже важливі. Але від початку повномасштабного вторгнення минуло вже майже півтора року, а наші укриття – це звичайні, забруднені підвали.

Нагадаємо, ще на засіданні 31 чергової сесії Гадяцької міської ради, яке відбулось 26 січня, міський голова дійсно відзвітував, що було проведено ремонт укриттів у багатоквартирних будинках на 1 млн. грн., але де саме ці ремонтні роботи відбулись і коли – досі невідомо.

Також, в той період на багатоквартирних будинках у місті з’явились таблички, що вказують на розташування протирадіаційних укриттів. І, ймовірно, їх вартість увійшла до виділеного мільйону.

Як відомо, протирадіаційними укриттями (ПРУ) називаються негерметичні захисні споруди, що забезпечують захист людей в умовах надзвичайних ситуацій. До них можна віднести не тільки спеціально побудовані споруди, а й будівлі господарського призначення (погреби, підпілля, овочесховища), пристосовані під укриття, і звичайні житлові будівлі.Захисні властивості укриттів визначаються коефіцієнтом послаблення радіації, що залежить від товщини огороджувальних конструкцій, властивостей матеріалу, з якого виготовлені конструкції, а також від енергії гамма-випромінювання. Наприклад, підвали дерев’яних будинків послаблюють радіацію в 7-12 разів, а кам’яних чи цегляних – у 200-300 разів. Але чи проводились подібні розрахунки у нас? Малоймовірно.

У ПРУ, розрахованому на 50 чоловік і більше, повинно бути не менше двох виходів розміром 80×180 см, причому бажано, щоб вони були розташовані в протилежних кінцях укриття під кутом 90° один до одного. Для герметизації приміщень ретельно замуровують тріщини, щілини, отвори у стінах та біля дверей. Укриття, що вміщує до З0 чоловік, має провітрюватися природною вентиляцією. У пристосованих під укриття приміщеннях мають встановити бачки з водою з розрахунку 3-4 л на одну людину на добу. Крім того, встановлюють лавки для відпочинку, стелажі для продуктів харчування. Має бути освітлення – від електромережі або переносними електричними ліхтарями.

Але це так мало б бути… Та по факту, ми маємо абсолютно не пристосовані до надзвичайних ситуацій укриття, які й укриттями назвати складно, тим паче протирадіаційними.

Та ще й не зовсім зрозуміло, за яким принципом розвішувались ті таблички з написами «протирадіаційне укриття», бо навряд в одному й тому самому багатоквартирному будинку підвальні приміщення суттєво відрізняються. Але біля одного підвалу «майорить» нова табличка, а біля іншого – просто напис фарбою «укриття». То виходить, де заманеться – там і причепили?

Очільник області Дмитро Лунін, 10 червня у теле-марафоні «Єдині новини» повідомив, що усі 100% укриттів на Полтавщині вже перевірені, а це майже 2,5 тисячі і 80% з них повністю відповідають санітарно-технічним нормам.

Прикро усвідомлювати, що гадяцькі укриття мабуть відносяться до тих 20%, що не відповідають.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...