21 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 21 вересня, День миру в Україні та Міжнародний день миру. Віряни вшановують пам’ять апостола від сімдесяти Кодрата. До Нового року залишився 101 день.

Церковне свято

21 вересня в церковному календарі – день пам’яті апостола від сімдесяти Кодрата. Згідно з церковними переказами він навернув до християнства чимало язичників, що не могло не викликати ненависті у ідолопоклонників. Якось розлючена юрба язичників напала на Кодрата та побила його камінням. Кодрат залишився живим, але язичники його встигли схопити і кинути до в’язниці, де він помер від голоду.

Що не можна робити цього дня

  • В жодному разі нічого не піднімайте з перехрестя.
  • Також не варто стояти на порозі, тому що можна накликати в будинок біду.
  • Заборонено свататися, тому що пара скоро розпадеться.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода цього дня вказує, якою вона буде в жовтні;
  • листя на березі починає жовтіти з верхівки — зима прийде рано;
  • багато горіхів та мало грибів — до сніжної і суворої зими;
  • день холодний, але вночі потепліло — зима буде сніжною і досить холодною;
  • дме північно-західний вітер — до морозної зими.

Хто відмічає день Ангела

Які завтра іменини: Іван, Георгій.

Який сьогодні день в Україні і світі

мир, голуб
21 вересня в Україні і світі святкують День миру в Україні та Міжнародний день миру / Фото: Pexels 

21 вересня в Україні і світі святкують День миру в Україні та Міжнародний день миру. Головна мета цього дня полягає в пропагуванні мирних ініціатив і послабити військову напругу. Рух за мир постійно переживає періоди спадів та підйомів. Лише на початку XX століття з’явилася ідея ненасильства відома як пацифізм. Однак її суть відома давно. Ще за 500 років до нашої ери Сіддхартха Гаутама (Будда) навчав, що не можна шкодити жодній живій істоті на Землі, а філософ Сократ стверджував що хороша людина ніколи не зробить нічого поганого іншій.

Також 21 вересня Міжнародний день розповсюдження інформації про хворобу Альцгеймера. Хвороба Альцгеймера є різновидом старечої деменції, яка спостерігається у людей віком від 65 років. Головні симптоми: втрата пам’яті, уповільнення розумової діяльності, нездатністю вибудовувати логічні ланцюжки, порушенням мовлення тощо. Цей процес може тривати роками і завдає страждань не лише хворим, але й їхнім родичам.

А ще 21 вересня Всесвітній день подяки. Вперше свято відсвяткували 1965 року на Гаваях, коли на міжнародних зборах вирішили виокремити один день в році для офіційної подяки всім тим прекрасним речам, які існують в світі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...