У Полтавській області майже рік діє «мобільна бригада» і рятує людей від патологій

Поділитися новиною

Мобільна бригада із сексуально-репродуктивного здоров’я у громадах Полтавської області працює із жовтня 2022 року. Полтавська область разом із Черкаською були одними із перших, в яких розпочали діяти мобільні бригади.

 “У нашій області створена одна мобільна бригада. Виїзди ми здійснюємо щодня, тому до неї залучено п’ять бригад лікарів. Це акушер-гінеколог і акушерка, а також кардіолог, який виїздить з бригадою двічі на тиждень. Враховуючи те, що на першому місці по захворюваності і смертності в Україні та області переважають серцево-судинна патологія, а на другому місці онкологічні захворювання, тому вирішили долучити саме такий склад лікарів.  У середньому мінімальна кількість виїздів щомісяця – двадцять”, – розповідає координаторка проєкту Людмила Іванова. 

Лікарі здійснюють огляд людей репродуктивного віку. Серед послуг, які надають лікарі населенню – огляд молочних залоз, гінекологічний огляд, проведення кольпоскопії, ультразвукове обстеження, обстеження органів малого тазу і молочних залоз, електрокардіограма та багато інших.

“Якщо у людини  виявлено певну патологію, ми одразу оцінюємо стан і визначаємо першочерговість. Наприклад, було п’ять випадків, коли лікар-кардіолог після огляду виявив у пацієнта передінфарктний стан, одразу викликав бригаду екстреної медичної допомоги, а тим часом вів людині певні медичні препарати, які пригнічують розвиток інфаркту. Після цього пацієнтів одразу везли у Полтавську обласну клінічну лікарню, де робили стентування. І таким чином врятували людям життя. Якщо лікарі бачать, що в жінки є захворювання, які підлягають плановому оперативному втручанню, то відповідно записували на прийом в обласну клінічну лікарню, визначали, що їй необхідно дообстежити. Якщо в жінки певна гостра патологія, яку можна лікувати у лікарні інтенсивного лікування чи планового, то скеровували до найближчого лікувального закладу, давали рекомендацію. Ми втрьох жінок виявили рак шийки матки. Ці жінки вже долучені до лікування. Це життя чиєїсь мами… Було багато випадків, коли лікарі оглядали вагітних жінок і завдячуючи своїй фаховості вчасно виявляли ускладнення вагітності. Таких жінок вчасно госпіталізували до обласного перинатального центру. У нас лікарі під час одного з консультувань виявили випадок фізичного насильства. Вони проконсультували жінку і перенаправили за психологічною допомогою. Було долучено консультування, щоб допомогти психологічно і вирішити соціальні проблеми”, – пояснює Людмила Іванова. 

Зі слів координаторки проєкту, щоденно лікар оглядає близько 30 людей. У середньому це 500-600 людей в місяць. Основна мета – наблизити якісні  послуги з охорони репродуктивного здоров’я до пацієнта. 

“Це той випадок коли медицина йде до пацієнта. Триває війна, у людей непросте фінансове становище, також є порушення логістики у певних районах. Відповідно, немає змоги оглянутися навіть профілактично, в основному вони звертаються уже тоді, коли мають гостру патологію. Люди привітно зустрічають лікарів. Є випадки, коли є лежачі старенькі бабусі, а в родичів немає змоги, привести її на огляд, у неї  обмежена фізична активність. А наші лікарі можуть оглянути і дати рекомендації, призначити медичні препарати, які видають також безкоштовно”, – каже Людмила Іванова. 

За майже рік роботи мобільної бригади у громадах Полтавської області найбільше патологій передракових захворювань. На другому місці –  низка серцево-судинних захворювань, на третьому – виявлення ускладнень у жінок під час вагітності. 

Про приїзд мобільної бригади у громади інформують через сімейних лікарів та місцеві ЗМІ. Наголошують на якісних медичних послугах, які надають безкоштовно.  

Мобільні бригади працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Франції та Республіки Корея.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...