12 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 12 вересня, День фахівця радіоелектронної боротьби ЗСУ. Віряни вшановують пам’ять священномученика Автонома. До Нового року залишилося 110 днів.

12 вересня 2023 року — вівторок. 566-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 12 вересня, церковне свято

12 вересня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Автонома. Він був проповідником, який навернув до християнства велику кількість язичників. Утворилася через деякий час чимала громада, для якої Автоном вирішив побудувати і освятити храм. В ті часи імператором був Діоклетіан, який заохочував на гоніння християн. Він наказав схопити Автонома, але святитель дізнався про це і встиг сховатися. Він зумів і надалі проповідувати.

Якось новонавернені зруйнували капище ідолів, і язичники, бажаючи помсти, напали на храм християн. Вони вбили Автонома і поплямили вівтар святої церкви його кров’ю. Дияконеса Марія витягнула тіло святителя з-під купи каміння і поховала його по-християнськи. Коли правителем став Костянтин Великий, то на місці поховання Автонома звели храм.

Що не можна робити цього дня

  • Не рекомендовано ходити до лісу, тому що виповзають зі своїх гнізд змії.
  • Якщо побачили змію, її в жодному разі не можна вбивати, інакше можна накликати на себе нещастя.
  • Не можна цього дня перебувати в неприбраному будинку.

Народні прикмети і традиції на 12 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на деревах багато жовтого листя — осінь буде тривалою;
  • йде дощ — чекайте на затяжну зиму;
  • багато жолудів вродило — буде тепла зима і родюче літо;
  • почути грім — до теплої осені;
  • високо ростуть бур’яни — випаде багато снігу.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 12 вересня

Які сьогодні іменини: Олександр, Арсеній, Григорій, Данило, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Павло, Петро, ​​Федір, Яків, Єлизавета.

Талісманом людини, народженої 12 вересня, є турмалін. Цей камінь був відомий дуже давно, перші згадки з’явилися ще на Далекому Сході. В перекладі назва означає “різнобарвний”. Здавна вірили, що турмалін сприятливо впливає на наш організм. Тому його часто використовували в альтернативній медицині.

Який сьогодні день в Україні і світі

12 вересня в Україні святкують День фахівця радіоелектронної боротьби ЗСУ. Свято було засноване наказом Міністра оборони України від 12 січня 2006 року. Проте 2012 року свято вирішили скасувати, тому що відбулося тотальне скорочення всіх підрозділів РЕБ. 2014 року на момент початку війни війська України були практично повністю залишені без такої необхідної радіоелектронної підтримки, коли на сході країни відбувалися бойові дії. Війська радіоелектронної боротьби — спеціальні війська, які призначені для спеціальних заходів з завоювання панування в етері, захисту своїх стратегічних систем управлення військами і зброєю від навмисних перешкод ворога.

Також 12 вересня Міжнародний день в’язання гачком. Цікаво, що ініціатором створення такого свята стали не самі рукодільниці, а американський блогер, який захоплювався виробництвом гачків для в’язання. Він закликав у своєму блозі провести міжнародне свято, присвячене в’язанню. Техніка в’язання гачком має дуже довгу історію. але існують документи, які підтверджують, що вона з’явилася і розповсюдилася тільки на початку XIX сторіччя. Водночас в’язання гачком було популярним серед всіх прошарків населення.

А ще 12 вересня Міжнародний день усвідомленності. Вперше свято провели за ініціативи видавництва Wisdom Publications 2011 року. Воно займається випуском сучасних і старих книжок про буддійську філософію, різноманітних практичних матеріалів про усвідомленність. Головна мета свята полягає в тому, щоб посилити інформованість людей про цінність і корисність усвідомленності.

12 вересня Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй по співпраці Південь-Південь. 1974 року Генеральна асамблея ООН затвердила створення спеціального підрозділу згідно з Програмою Розвитку ООН, який би допоміг технічній підтримці між державами, що розвиваються. Ця ініціатива вплинула на розвиток головного координаційного органу по співпраці Південь-Південь.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...