“Несіть гроші” або перевірка димоходів по-гадяцьки

Поділитися новиною

Обстеження придатності до роботи димоходів та вентиляційних каналів набуває особливої актуальності з настанням холодної пори року, адже, насамперед, це безпека власників та мешканців домоволодінь.

Цю послугу можуть надати спеціалізовані організації, які мають відповідні ліцензії. Останнім часом КП «Гадяч-житло» у соціальній мережі почало активно рекламувати свої послуги, зокрема пропонувати видачу Актів перевірки димових і вентиляційних каналів. За короткий час це оголошення стало досить популярним, але більшість відгуків на нього були негативні – люди обурені тим, що підприємство просто видає акт, але саму перевірку не проводить:
Володимир Ленець:
«Проводить видачу». Навіщо? Для збору коштів з громадян, які мають індивідуальне опалення? А коли дана організація буде проводити обслуговування, перевірку і видачі довідок за фактом проведених робіт на місці, а не в кабінеті?»
Володимир Миронченко:
«Цікаво чи понесе якусь відповідальність той, хто «видав» АКТ у випадку, не дай Боже, якоїсь аварії, пов’язаної з несправністю димових і вентиляційних каналів?»
Валентина Левун:
«Правильніше буде не видача актів, а їх продаж, бо задарма їх ніхто не видає. Хоч тих димових і вентиляційних каналів вони не те що не перевіряють, вони, мабуть і не знають де вони знаходяться».
Надія Бондаренко:
«Так а хто перевірку робить? У нормальних людей зразу димоходи чистять, а потім акти по факту видають? Як уже дістали своєю «обдиралівкою»!»
Марія Ромащенко:
«Колись набралась наглості і вимагала приїхати і перевірити все. То окрім грошей за акт, вони здерли ще за виклик пічника, а також за прочистку…»
Наталочка Сукач:
«Згаданий вище акт, це акт виконаних робіт. Він підписується і господарем також. І ось цей підпис господаря свідчить про те, що роботи по перевірці і очистці димоходів були проведені в повному обсязі. Спробуй тоді доведи, що ніхто не проводив. Акт виконаних робіт є, підписаний, які питання? Ми самі собі шкодимо. А підписуємо, бо ніхто не буде приїжджати і перевіряти ці димоходи, а газова служба вимагає акта, бо відключать газопостачання. Ось і виходить замкнене коло».

Ми звернулися до директора КП «Гадяч-житло» Віталія Узнадзєва із запитанням чому акт видається без попередньої перевірки димових та вентиляційних каналів?

«У будинках, які обслуговує КП (44 будинки), ми складаємо графік, проводимо перевірки і видаємо акти безкоштовно. Решта мешканців міста рідко, але також звертаються. Але працівники виходять і за потреби перевіряють. Перевірка димового та вентиляційного каналу із видачею акту коштує 70 гривень. Якщо звертаються люди не місцеві, то можемо попросити надати транспорт».


Тож, шановні гадячани і мешканці інших громад – перед оплатою акту, не соромтесь запросити працівників КП провести перевірку димового та вентиляційного каналу. Адже, якщо вірити директору підприємства, це все входить у вартість акту.


До речі, щоб ви були обізнані у своїх правах, ось перелік пунктів, які згідно п. 4.5.14 Правил безпеки систем газопостачання України зобов’язаний виконати пічник під час перевірки (і тільки після цього видати акт):
засміченість димових і вентиляційних каналів, і у разі необхідності їх прочищати або ремонтувати;
щільність і відокремленість каналів;
наявність нормальної тяги спеціальним приладом (анемометром);
наявність і справність протипожежних переділок від горючих конструкцій будівель;
справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу будівель, споруд і дерев з врахуванням зони вітрового підпору;
відсутність сажі і смоли на внутрішніх і тріщин на зовнішніх поверхнях каналів.
Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...