2 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 2 вересня, День закінчення Другої світової війни. Віряни вшановують пам’ять мученика Маманта. До Нового року залишилося 120 днів.

2 вересня 2023 року — субота. 556-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 2 вересня, церковне свято

2 вересня в церковному календарі – день пам’яті мученика Маманта. Його батьки були знатними людьми, але через відкрите сповідування християнства їх ув’язнили в темниці, де вони померли. Хлопчика ж виховала багата вдова-християнка Амія, яка виростила його добрим християнином. Юнак часто проповідував і навіть навернув в істину віру багатьох своїх однолітків.

Про це почув правитель Демокрит, який відіслав Маманта до імператора Авреліана. Той намагався спочатку ласкою, а потім погрозами спокусити молодого християнина. Але юнак залишався непохитним у своїй вірі. Тоді вирішив імператор втопити його у морі, але ангел спустився з небес і врятував Маманта.

Що не можна робити цього дня

  • Категорично забороняється скаржитися на долю, інакше потім будете довго жити з бідами.
  • Не можна починати жодних нових справ.
  • Заборонено погано поводитися з тваринами, ображати їх чи бити.

Народні прикмети і традиції на 2 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: якщо черемха вже скинула все листя — осінь буде теплою;
  • ясно — на теплу осінь, дощить — на суху;
  • пливуть низькі хмари — чекайте на негоду;
  • немає вітру — до теплої осені;
  • сонце на заході має червоний колір до заморозків, жовтий — чекайте на потепління.

Які сьогодні іменини: Олександр, Віктор, Володимир, Іван, Максим, Микола, Тимофій, Федір.

Талісманом людини, народженої 2 вересня, є яшма. Твердий напівдорогоцінний камінь. Здавна вірили, що яшма посилює пам’ять та зменшує тривожність.

Який сьогодні день в Україні і світі

2 вересня в Україні і світі святкують День закінчення Другої світової війни. Від цієї війни постраждали всі народи світу. За приблизними підрахунками загинуло близько 60 млн людей та ще близько 90 млн стали інвалідами. На території України Друга світова війна тривала 5 років і 2 місяці.

Також 2 вересня Всесвітній день бороди. Свято завжди припадає на першу суботу вересня. Мало хто задумується над тим, що за рослинністю на обличчі потрібно доглядати з особливою увагою. Точне походження свята невідоме, але за деякими ствердженнями ще у данських вікінгів був особливий день, коли вони вшановували бороди. А це було ще 800 року нашої ери.

А ще 2 вересня Міжнародний день бекону. Припадає на першу суботу вересня. Є популярним святом у США, де бекон дуже поширений продукт. Існує відразу дві версії виникнення дня. Одні впевнені, що його запровадили мешканці міста Бредфорд (Массачусетс) 2000 року. Тоді як інші вважають, що свято придумала група аспірантів Каліфорнійського університету 2004 року.

2 вересня святкують Міжнародний день стерв’ятника. Подія була заснована англійським та південноафриканським фондами збереження дикої природи, щоб підвищити обізнанність людства щодо важливої ролі пернатих в навколишньому середовищі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...