Батькам заходити до школи не можна

Поділитися новиною

Введення воєнного стану наразі ніяк не впливає на освітній процес, у тому числі на пропускний режим у навчальних закладах та графік їхньої роботи – неодноразово повідомляли у Міністерстві освіти та науки.

Однак, не дивлячись на це, у
деяких навчальних закладах Гадяча, таки впроваджують жорстку пропускну систему. Нещодавно, батьки учнів Гадяцького ліцею No1 імені Олени Пчілки поскаржилися на те, що на класних зборах їм довели до відома, що нібито через введення воєнного стану, заходити до приміщення ліцею під час навчального року, їм буде заборонено.

Ми вирішили розібратися у цьому питанні. Зміни у функціонуванні закладів освіти дійсно можливі відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Введення воєнного стану передбачає можливість встановлювати посилену охорону, а також регулювати роботу закладів. Однак, ці рішення ухвалюються військовими адміністраціями, якщо виникає така потреба. Наскільки відомо, Полтавська ОВА, такого рішення не ухвалювала.

Окрім цього, рішення про введення пропускної системи у навчальному закладі могли прийняти в місцевому відділі освіти. Тож ми звернулися за коментарем до Станіслава Бутенка, начальника відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради.

Він пояснив, що до навчальних закладів не допускали батьків лише під час пандемії коронавірусу. Карантинні обмеження уже зняті, відповідно ця норма не діє. Проте, із його слів, закладам освіти сьогодні надані великі автономні повноваження і рішення про не допуск батьків до приміщення ліцею могли ухвалити на педагогічній раді закладу. У той же час, відділ освіти про таке рішення не повідомляли:

«Якщо є небезпека, яка загрожує здоров’ю та життю дітей, то, теоретично, педагогічна рада могла прийняти таке рішення. Раджу батькам звернутися до адміністрації школи і запитати про мотиви цього рішення, вимагати аргументувати його. Адже є сумніви, що таке рішення взагалі існує…»

Якось несправедливо виходить – МОН наголошує, що батьки – учасники навчально-виховного процесу і ніхто не має права заборонити їм заходити до школи. До того ж, коли у класах потрібен ремонт, заміна вікон чи дверей – до фінансування і виконання гостинно запрошують батьків; «добровільні» шкільні внески – знову ж таки батьки складаються. Щось не дуже схоже на неабияку автономію! А коли заходить мова про відвідування школи – перед батьками зачиняють двері. Складається враження, що так просто зручно адміністрації школи. Адже можна приховати від батьків те, що їхнім очам бачити не потрібно…

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...