3 серпня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 3 серпня, Всесвітній день кавуна. Віряни вшановують пам’ять святого пророка Єзикиїля. До Нового року залишилося 150 днів.

3 серпня 2023 року — четвер. 526-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 3 серпня, церковне свято

3 серпня в церковному календарі – день пам’яті святого пророка Єзикиїля. Народився у родині священника в місті Сарір. Потрапив у полон до Навуходоносора під час другої Єрусалимської окупації. Перебуваючи у полоні, Єзикиїль жив біля річки Ховар, де йому і відкрилося перше одкровення. Його видіння вказувало на престол Бога. За це пророка було покарано. Довго його тримали в кайданах. Також Єзикиїль, подібно до Мойсея, був чудотворцем.

Що не можна робити цього дня

  • Згідно з повір’ями, не можна цього дня багато говорити. Краще проводити час в молитві.
  • Не можна сваритися і лаятися.
  • Заборонено пити алкоголь.

Народні прикмети і традиції на 3 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: якщо ніч холодна, то зима буде морозною і досить ранньою;
  • йде гроза — варто чекати на сиру осінь;
  • голосно кричить сорока — буде тепла зима;
  • велика кількість жолудів вказує на вдалий наступний рік;
  • павуки припинили плести павутину — скоро задощить;
  • на мурашниках великі купи — зима буде холодною;
  • сильна роса вказує на поганий урожай льону.

В давнину вважалося, що цього дня потрібно зайнятися ремонтом. Також можна прибрати в господарських приміщеннях — провітрити, викинути гнилі дошки, висушити, замінити те, що вже пошкодилося.

Які сьогодні іменини: Георгій, Євген, Іван, Петро, Федір, Ганна.

Талісманом людини, народженої 3 серпня, є аквамарин. Блакитний мінерал, який відомий з давніх часів. Особливо сильно цінували його моряки. Наприклад, серед жителів Древньої Елади аквамарин вважали душею морської стихії.

Який сьогодні день в Україні і світі

3 серпня в Україні і світі святкують Всесвітній день кавуна. Напевно, неможливо знайти людину, яка б не любила ці солодкі, смачні та соковиті ягоди. Дату святкування обрали невипадково. Саме на початку серпня спостерігається пік збирання врожаю кавунів. Достеменно невідомо, хто саме створив цікаве свято. Проте загальновизнаним є факт, що воно вперше з’явилося на території США. Без цієї літньої ягоди в Сполучених Штатах не минає жодна вечірка або пікнік. Кавун став найулюбленішим десертом завдяки своїй низькій калорійності та солодкому смаку.

Батьківщина кавуна — Південна Африка. Тут його вирощували з давніх-давен. Пращурами культури вважають диню тсаму та колоциніт, які доволі часто зустрічаються в пустелі Калахарі (центральна частина Південної Африки). До сьогодні диня тсама виконує важливу роль — втамовує спрагу бушменів.

Кавун почали вживати в їжу ще давні єгиптяни. Вчені знайшли насіння цієї ягоди в будинках епохи 12-ї династії, що правила в Стародавньому Єгипті ще у 20 столітті до нашої ери.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...